În ciuda unor bugete nesatisfăcătoare şi într-un climat socio-economic deloc propice performanţei, sportul românesc a avut în 2010 unul dintre cei mai prolifici ani ai săi din ultimele decenii. România şi-a reconfirmat valoarea în sporturi care au consacrat-o, precum caiac-canoe, gimnastică, scrimă sau handbal, dar a dezamăgit la fotbal, unde a nu a reuşit decât o victorie la nivel de primă reprezentativă. În spatele bârfotecii TV pe teme fotbalistice neesenţiale, zeci de sportivi oneşti, iluştri necunoscuţi, au adus în 2010 glorie tricolorului românesc.

 

Metafora naţionalei de fotbal

Într-unul dintre cei mai slabi ani ai săi din ultima jumătate de secol, naţionala de fotbal a României oferă, prin oamenii săi cei mai reprezentativi, Adrian Mutu şi Cristian Chivu, o excelentă imagine a extremelor în care s-a mişcat sportul românesc în 2010. Primul, care n-a adunat 10 meciuri într-un întreg sezon, fiind mai mult suspendat şi implicat în scandaluri, al doilea a câştigat cu Inter Milano aproape tot ce se poate câştiga într-un sezon cu echipa de club. Numai că seriozitatea căpitanului Naţionalei nu a fost suficientă pentru a garanta succesul jucătorilor îmbrăcaţi în roşu de Ursus, noul sponsor la Federaţiei Române de Fotbal. Echipa antrenată de Răzvan Lucescu a disputat nouă meciuri în 2010: şase amicale şi trei oficiale, bilanţul fiind unul negativ: tricolorii au reuşit să obţină o singură victorie, au remizat în trei întâlniri şi au pierdut cinci partide, încheind anul pe locul 56 în clasamentul FIFA, cea mai proastă clasare a ţării noastre de la introducerea acestei ierarhii.

Pe 3 martie, la Timişoara, fără Chivu, accidentat, şi fără Mutu, abia suspendat pentru consum de sibutramină, tricolorii au pierdut fără drept de apel meciul amical cu Israel, scor 0-2. La 29 mai, la Lvov, România a disputat un nou amical, cu Ucraina, una dintre gazdele EURO 2012. O nouă înfrângere, 2-3, cu golurile noastre marcate Tamaş şi Daniel Niculae.

Imediat după meciul din Ucraina, naţionala s-a deplasat în Austria, la Villach, unde a efectuat un stagiu de pregătire ce a cuprins şi două partide amicale. În primul meci, disputat la 2 iunie, România a cedat în faţa Macedoniei, 0-1, în cea mai surprinzătoare înfrângere dintr-un an şi aşa modest. După trei zile, tricolorii învingeau cu 3-0 reprezentativa statutului Honduras, aflată în pregătire pentru turneul final al Cupei Mondiale din Africa de Sud. Golurile României în singura victorie din 2010 au fost marcate de Daniel Niculae, Florescu şi Rădoi. Ultima partidă amicală înaintea debutului în preliminariile Campionatului European din 2012 a avut loc la 11 august, la Istanbul, când România a pierdut cu 2-0 în faţa Turciei. Golurile au fost marcate în ultimul sfert de oră de Emre şi Arda Turan, primul după un penalty inventat de arbitru.

Debutul în preliminariile CE a avut loc la 3 septembrie, la Piatra Neamţ. România nu a reuşit decât o remiză în faţa Albaniei, elevii lui Răzvan Lucescu fiind egalaţi în minutul 87, de Muzaka, după ce Bogdan Stancu deschisese scorul în minutul 80. Patru zile mai târziu, la Minsk, România a înregistrat încă un rezultat de egalitate, 0-0 cu Belarus.

Pe 9 octombrie, la Paris, România a disputat ultimul meci oficial din 2010. Tricolorii au cedat din nou pe final: francezii au deschis scorul în minutul 83, prin Remy, care plecase însă din poziţie de ofsaid. În prelungirile partidei, Gourcuff avea să ducă scorul la 2-0 şi România încheia anul cu 2 puncte din 9 posibile, după Franţa, Belarus, Albania şi Bosnia-Herţegovina şi înaintea Luxemburgului. În ultimul meci al anului, România a remizat cu Italia, 1-1, într-un amical disputat în Austria. Tricolorii au făcut o primă repriză foarte bună, reuşind să deschidă scorul prin Ciprian Marica. Sub presiunea italienilor, acelaşi Marica avea însă să înscrie în propria poartă pe finalul întâlnirii.

Perfomanţa, extra-fotbal

Extra-fotbal, lucrurile au stat mult mai bine pentru sportul românesc. Sportivii români s-au remarcat la aproape toate competiţiile importante, de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouve, până la cele mai importante campionate mondiale şi europene, obţinând peste 50 de medalii.

Cele mai imporante performanţe şi le-au trecut în cont Canoiştii Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi, care au obţinut medaliile de aur în probele de canoe 500 şi 1.000 de metri în cadrul campionatelor mondiale organizate în luna august la Poznan, în Polonia. Preşedintele FR de Canotaj, Ioan Bârlădeanu, susţine că sportivii antrenaţi de Igor Lipalit  pot obţine cel puţin o medalie la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.

Pe 12 noiembrie 2010, echipa feminină de spadă a României , formată din Anca Maroiu, Ana Maria Brânză, Simona Alexandru şi Loredana Iordachioiu au obţinut o performanta unică în istoria sportului românesc: prima medalie de aur la spadă, într-un concurs pe echipe, singurul mare trofeu care lipsea din panoplia scrimei feminine din ţara noastră. Cele patru fete s-au impus categoric, cu scorul de 35-26, în faţa Germaniei, după ce în semifinale trecuseră de puternica echipă a Coreei de Sud. Delegatia României a mai obţinut două medalii de bronz, una prin Cosmin Hănceanu, la proba individuală de sabie, şi una prin echipa masculină de sabie. Şi pentru Federaţia Română de Scrimă rezultatele din 2010 au ecou în 2012, când se speră, din nou, la obţinerea unor rezultate de podium.

Chiar dacă nu mai e forţa care domina cu autoritate gimnastica mondială, România a scos în 2010 câteva rezultate foarte bune, mai cu seamă datorită Anei Porgras, care a devenit campioană mondială la bârnă. Performanţa Anei a fost dublată de rezultate încurajatoare ale Danei Chelaru, Ameliei Racea, Ralucăi Haidu, ale lui Flavius Koczi şi Mircea Zamfir.

Nu poate fi trecută cu vederea nici performanţa la profesionişti a lui Lucian Bute, campion mondial în versiunea IBF la categoria supermijlocie. Lucian a reuşit în acest an să-şi apere cu succes centura de încă două ori, în faţa lui Edison Miranda şi Jesse Brinkley, iar acum se află în pregătire la Montreal pentru cea de-a şaptea partidă în care îşi pune titlul în joc, programată în martie 2011.

Handbal: cea mai bună jucătoare din lume e o româncă

2010 a fost un an plin şi pentru handbalul românesc. Pe 19 decembrie, la Herning, reprezentativa de handbal feminin a României trecea de echipa similară a Danemarcei, scor 16-15, în finala mică a Campionatului European, ocupând astfel locul trei şi câştigând medaliile de bronz. Era o victorie rară şi preţioasă pentru sportul românesc: cea mai importantă distincţie obţinută de un sport de echipă din ţara noastră în acest an, la capătul unui traseu competiţional în care elevele lui Radu Voina şi-au pierdut două dintre colegele de bază: căpitanul Cristina Vărzaru şi portarul titular Paula Ungureanu. Tristeţea provocată de pierderea medaliei de argint în defavoarea unui outsider ca Suedia, în semifinale, a fost îndulcită de obţinerea de către Cristina Neagu a titlului de cea mai bună handbalistă din lume în 2010. Handbalul feminin a punctat şi la nivel de club, acolo unde Oltchim Râmnicu Vâlcea, în fapt osatura echipei naţionale, a ajuns în finala Ligii Campionilor.

Şi băieţii au luptat să fie la înălţime, obţinând o calificare dramatică  la Campionatele Mondiale din ianuarie 2010, însă, din păcate, au făcut o impresie foarte proastă la cea mai importantă competiţie handbalistică masculină. (Ciprian RUS)

Medaliile obţinute de sportivii români la marile competiţii din 2010

ATLETISM: C.E. (Barcelona – Spania) – Nicoleta Grasu (disc, argint), Marian Oprea (triplusalt, argint).

BOX: C.M.- amatori (Bridgetown-Barbados) – Steluţa Duţă (cat.48kg, argint).

CANOTAJ:

C.E.(Montemor O Velho-Portugalia) – Camelia Lupaşcu, Nicoleta Albu (două rame, aur), echipă România (Roxana Cogianu, Ionelia Zaharia, Maria Diana Bursuc, Ioana Crăciun, Eniko Barabaş, Camelia Lupaşcu, Nicoleta Albu, Talida Stoica) proba 8+1, aur.C.M. (Karapiro-Noua Zeelanda) – echipă România (Roxana Cogianu, Ionelia Zaharia, Maria Diana Bursuc , Ioana Crăciun, Eniko Barabaş, Geanina Zlavog, Elena Trifoi, Adelina Cojocaru, Talida Stoica) – proba 8+1, bronz.

KAIAC-CANOE:

C.E.(Trasona-Spania) – Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi(C-500m, aur), Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi (C-1000m, bronz)

C.M. (Poznan-Polonia) – Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi(C-500m, aur), Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi (C-1000m, aur), Gabriel Gheoca, Nicolae Bogdan, Mihai Simion şi Florin Comănici (C4-1000 m, argint).

GIMNASTICA ARTISTICĂ:

C.E. (Birmingham-Anglia) Amelia Racea (bârnă, aur), Raluca Haidu (bârnă, bronz), Diana Chelaru (sol, bronz), România feminin (Ana Porgras, Amelia Racea, Diana Chelaru, Raluca Haidu, bronz echipe), Flavius Koczi (sărituri, bronz).

C.M. (Rotterdam-Olanda) – Ana Porgras (bârnă, aur), Diana Chelaru (sol, argint).

GIMNASTICA AEROBICA: C.M. (Rodez-Franta) – România (Valentin Mavrodineanu, Petru Tolan, Mircea Zamfir, Florin Nebunu, Cosmin Muj, Bogdan Popa) – aur echipe, Mircea Zamfir (Individual compus, argint), Valentin Mavrodineanu, Petru Tolan, Mircea Zamfir (trio, argint), Cristina Nedelcu, Valentin Mavrodineanu (dublu mixt, bronz)

HALTERE:

C.E. (Minsk-Belarus) – Ninel Miculescu (cat.69kg.-smuls, aur), Antonio Buci (cat.62kg.-smuls, aur), Antonio Buci (cat.62kg.-total, argint), Roxana Cocos (cat.63kg.-aruncat, bronz), Roxana Cocoş (cat.63kg-total, bronz)

C.M.(Antalya-Turcia) – Valeriu Calancea (cat.94kg.-aruncat, aur), Ninel Miculescu (total, argint), Valeriu Calancea (total, bronz), Ninel Miculescu (cat.69 kg.-smuls, bronz).

LUPTE LIBERE: C.E. (Baku- Azerbaidjan) – Estera Dobre (cat.51kg., argint), Ana Maria Pavăl (cat.55kg, bronz), Stefan Gheorgita (cat. 84 kg, bronz).

LUPTE GRECO-ROMANE: C.E. (Baku-Azerbaidjan) – Iulian Panait (cat. 66kg, argint)

JUDO

C.E. (Viena-Austria) – Alina Dumitru (cat.48 kg, aur), Corina Caprioriu (cat.57 kg, aur), Romania, echipa masculină (bronz)

C.M. (Tokyo -Japonia) – Alina Dumitru (cat.48 kg, bronz).

NATAŢIE: C.E. (Budapesta-Ungaria) – Dragoş Aghache (50 m bras, argint)

SCRIMA: C.M.(Paris-Franta) – echipa feminină spadă România (Ana Maroiu, Simona Alexandru, Ana Maria Brânză, Loredana Iordachioiu) – aur, Cosmin Hănceanu (individual sabie, bronz), echipa masculină sabie România (Tiberiu Dolnicescu, Rareş Dumitrescu, Cosmin Hănceanu, Florin Zalomir) – bronz.

TENIS DE MASA: C.E. (Ostrava-Cehia) – Romania (Iulia Necula, Daniela Dodean, Elisabeta Samara) – argint, Daniela Dodean, Elisabeta Samara (dublu feminin, bronz).

SKANDENBERG:

C.E. (Moscova-Rusia) – Ioan Puşcaşu (cat.110+ kg.-braţul drept, bronz)

C.M. (Mesquite-SUA) – Ion Oncescu (cat.100 kg – braţ stâng, aur), Ion Puşcaşu (cat.110+ kg.-braţul drept, bronz).

POPICE: C.M.(Rijeka-Croatia) – Adina Preda, Florentina Naghi (Tandem-fete, bronz), Horatiu Dudaş-(sprint-băieţi, bronz)

BOX (profesionist) – Lucian Bute, Campion Mondial în versiunea IBF

HANDBAL: – Oltchim Râmnicu Vâlcea, finalistă în Liga Campionilor, naţionala feminină România (bronz Campionat European)