Dr. Gheorghe Arpentin, Director al Oficiului Național pentru Vie și Vin din Republica Moldova: „Cred că vinul va fi cel mai bun ambasador…la noi, dar și peste hotare, peste Atlantic.”
Nu am reușit să scriu la timp despre toate evenimentele la care am fost invitat fiindcă pregătesc două lansări de carte la GAUDEAMUS (care începe săptămâna viitoare). Dar voi continua azi cu relatarea de la manifestarea GoodWine, ediția 2017.
La Crama Darie am discutat câteva clipe cu domnul Alexandru Procovanu, vinificator. Am aflat că a ajuns acolo în 2014 și s-a stabilit la această cramă din județul Constanța, localitatea Topalu. Domnia sa mi-a vorbit despre trei game de vinuri: Capidava, vinurile demiseci, gama Străbun, vinuri seci și gama Cuve, vinuri baricate.
La Crama Gabai m-a atras un logo afișat atractiv, care te determina să nu „ocolești” standul respectiv: ‘Esența unei podgorii într-un singur pahar’.
Domnul Eduard Ehsichian, director vânzări, mi-a spus că firma se află în județul Constanța, lângă Murfatlar. Totul a pornit de la un business mic, de familie, care a evoluat după anul 2000. Firma este prezentă pentru prima dată la această expoziție de la ROMEXPO și au venit cu mai multe sortimente: două vinuri albe, unul rose și unul roșu (din Riesling italian și Muscat Ottonel, Pinot Noir și Fetească neagră).
L-am căutat de câteva ori pe domnul Dr. Gheorghe Arpentin, Director al Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, mereu era plecat cu treabă îrin expoziție, dar în cele din urmă – tocmai când mă pregăteam de plecare – am reușit să-l găsesc și am realizat un interviu, din care am selectat câteva declarații extrem de interesante.
„Expoziția de la București este o expoziție la care noi participăm în mod tradițional, anul acesta suntem mai mulți, sunt 27 de crame la standul comun și mai avem 7 producători mici, care au un stand aparte. În total suntem peste 30 de vinării din Republica Moldova. Piața României a devenit pentru vinul moldovenesc prima piață din Europa, deci unde vindem cel mai mult în volum și în valoare. Pentru prima dată în luna septembrie, după trei trimestre ale anului 2017, România a detronat Polonia, care până atunci era prima piață a vinului moldovenesc. Noi considerăm că trebuie să fim mai aproape de consumatorul român.
În ceea ce privește un gând pentru cei ce vor citi acest interviu, cred că vinul este un bun ambasador pentru neamul nostru românesc, fie peste Atlantic, fie peste Prut, fie aici, vinul este un produs care ne caracterizează. Noi vedem promovarea pe piața românească și a vinului românesc pe piața noastră drept mijloace de a ne apropia. Poporul acesta are aceleași rădăcini, același grai, aceeași limbă. Eu aș vrea să fie vinul moldovenesc aici, dar și vinul românesc la noi și vinul românesc peste hotare, peste Atlantic… Eu cred că va fi cel mai bun ambasador, mai bun decât orice ambasador politic. Ar fi ca noi să fim în final uniți. Nu trebuie de uitat că în 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. ”