Cei mai multi romani (peste 70%) considera ca televiziunile sunt dispuse sa difuzeze orice de dragul audientei si ca statul ar trebui sa intervina pentru a opri emisiunile care aduc atingere bunului-gust, in timp ce 65% dintre oameni cred ca posturile manipuleaza, potrivit unei cercetari IRES. Potrivit cercetarii, cei mai multi romani (98%) considera ca televiziunea ar trebui sa aiba si un rol educativ, iar 82% dintre cei chestionati cred ca publicul roman are un nivel de educatie scazut. In mod paradoxal insa, 89% dintre telespectatori spun ca pot decide singuri daca o emisiune merita sa fie urmarita sau nu.

De asemenea, 75% dintre cei chestionati cred ca televiziunile sunt dispuse sa difuzeze orice de dragul audientei, iar 73% cred ca statul ar trebui sa intervina pentru a opri difuzarea emisiunilor care aduc atingere bunului-gust. In plus, 72% considera ca televiziunile din Romania exagereaza orice subiect, iar 65% spun ca televiziunile din Romania manipuleaza.

Pe de alta parte, procentul mare al celor care afirma ca televiziunile manipuleaza si sunt dispuse sa difuzeze orice de dragul audientei este cu atat mai surprinzator cu cat, potrivit aceleiasi cercetari, 83% dintre romani se uita zilnic la televizor, programele zilnice preferate de acestia fiind stirile (81%). De asemenea, persoanele cu studii superioare tind sa se uite zilnic la televizor intr-un procent mai mare (88,1%) decat cele cu studii medii (83,4%) si cele cu studii elementare (77,8%).

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 1.243 de persoane, de 18 ani si peste aceasta varsta. Datele au fost culese pe 25 octombrie 2011, iar metoda de culegere a datelor a fost Computer Assisted Telephone Interview. Eroarea maxima tolerata a fost de ± 2,8%.