C_Matase20nr_20100

C_Matase20nr_20100Există unele personalităţi pe care cu greu le poţi încadra într-o succintă schiţă de portret, datorită imensei notorietăţi de care se bucură, multitudinei funcţiilor, titlurilor şi distincţiilor primite în ţările în care activează, în cele în care predă la Universitate, sau în cele în care conferenţiază, precum şi imensei lor popularităţi. Parcurgând filele acti­vităţii profesionale şi extraprofesionale pe care o desfăşoară prof. dr. ing. Claudiu Mătasă, rămâi impresionat de volumul enorm de muncă depusă ca cercetător ştiinţific, ca preşedinte al unei companii lucrative, precum şi în activităţile legate de comunităţile româneşti de pretutindeni, ca publicist sau ca fost deţinut politic, în cea pentru demascarea crimelor comunismului în ţara noastră.
Consul general onorific al României în statul american Florida, profesor universitar, doctor inginer, doctor honoris cauza al mai multor universităţi din lume, director coordonator pentru Statele Unite şi Canada al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, membru fondator al Academiei Româno-Americane de Ştiinţă şi Arte, posesor al Ordinului de Merit oferit de Congresul Statelor Unite, decorat cu medalia de aur „Ronald Reagan” pe anul 2004 şi 2005, comandor al Ordinului „Gogu Constatinescu” oferit de către Societatea Inventatorilor Români, consultant şi referent al unor reviste de înaltă specialitate din SUA, membru al Academiei de Ştiinţe din New-York, preşedinte de onoare al Academiei de Stomatologie din Chişinău, membru de onoare al Academiei de Medicină din România, inventator, conferenţiar, membru fondator al Consiliului Mondial Român din Statele Unite, preşedinte al Companiei „Ortho-Cycle”, jurnalist, editor al publicaţiei „Buciumul Floridei”, iată doar câteva din titlurile şi distincţiile primite de Claudiu Mătasă în prodigioasa lui activitate pofesională şi extraprofesională, care îl atestă ca o personalitate de talie internaţională.
Despre Claudiu Mătasă s-a scris enorm în presa din ţară şi de peste hotare şi se va mai scrie, deoarece, la cei peste o sută de ani fără un sfert (n.r. a împlinit 80 de ani la data de 1 aprilie 2010), cum îi place să se recomande, este încă tânăr şi plin de vigoare. Iată acum enumerarea câtorva dintre publicaţiile la care a colaborat, a acordat interviuri sau care au postat articole şi reportaje despre prodigioasa lui activitate: România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziua, Cronica Română, Curierul Naţional, Formula AS, Jurnalul Naţional, Evenimentul-Iaşi, Lumina, Romanian Tribune-Chicago, BBC – Londra, Cuvântul Românesc-Hamilton, Ob­serva­torul – Toronto, Pagini Româneşti-Montreal, Clipa – Anaheim USA, Revistă de Cultură Asymetria, Romanian Global News, Top Busines, Alternativa, Analize şi Fapte, Business Ro, Europa Creştină, etc. Poate fi găsit în Dictonarul WHO (World Health Organization), precum şi în Dicţionarul Ilustrat „Persona­lităţile României” editat de prof. dr. Dan Fornade.
Claudiu Mătasă este o persona­litate intens mediatizată, participă activ la seminarii, la sesiuni ştiinţifice, la simpozioane, conferenţiază pe teme de specialitate în multe ţări ale planetei, semnează memorii, vizitează comunităţi româneşti din alte ţări unde este primit cu deosebită consideraţie datorită notorietăţii de care se bucură pretutindeni. În calitate de preşedinte al Asociaţiei Culturale a Românilor din Florida a participat la toate Ediţiile Forumului Presei Româ­nilor de Pretutindeni, precum şi la Simpozioanele organizate de Asociaţia Culturală din Hamilton-Canada, unde a conferenţiat ani la rândul în cadrul săptămânilor culturale ale Câmpului Românesc, conferinţele, fiind însoţite de proiecţii foarte interesante s-au bucurat de un succes excepţional. Corespondează cu un număr însemnat de jurnalişti din ţară şi de peste hotare, precum şi cu oameni de ştiinţă, de artă şi cultură, sau din sfera politicii. Pe Internet se pot citi circa o mie de articole despre acti­vităţile lui sau ale Companiei sale „Ortho-Cycle”.  
Claudiu Mătasă s-a născut la 1 aprilie 1930 în oraşul Petroşani, tatăl lui fiind magistratul Gh. Mătasă, iar mama Merguerite Aurand, fiica unui profesor care făcea parte din Misiunea Universitară Franceză din Ro­mânia. După absolvirea liceului în oraşul Sibiu a plecat la Bucureşti unde s-a înscris la Institutul Politehnic. În anul 1952, student fiind, datorită faptului că vorbea curent câteva limbi de circulaţie, a fost angajat ca translator al unor grupuri de turişti străini care vizitau ţara noastră la invitaţia autorităţilor comuniste. Într-una din acele vizite, el le-a explicat turiştilor că între cuvintele frumoase care prezentau în culori trandafirii situaţia din ţară, cu „măreţele” ei realizări şi sărăcia în care trăia poporul român era o distanţă enormă. În urma acestei fapte a fost arestat şi condamnat la doi ani de detenţie pe care i-a petrecut la Jilava şi la Capul Midia de la Canalul Morţii. După eliberare în care i s-a stabilit domiciliu obligatoriu, s-a reînscris la Poltehnica şi a absolvit Facultatea de Chimie Industrială. În anul 1956, anul re­voluţiei maghiare a recidivat că “reacţionar”, manifestându-şi pe faţă simpatia faţă de poporul vecin care fusese victima unei mari tragedii. De data aceasa a scăpat numai cu concedierea de la ICECHIM unde funcţiona. Datorită însă rezultatelor excepţionale ale cercetărilor sale a promovat curând în funcţia de director al Departamentului de Cercetare şi Dezvoltare din cadrul Com­binatului de fibre sintetice de la Săvineşti şi al celui de la Craiova. În această perioadă a obţinut în Statele Unite ale Americii trei brevete de inventator, iar în anul 1968 şi-a luat doctoratul în ingine­rie chimică. Pentru a putea pleca din ţara în care suferise şi nu fusese apreciat la adevărată lui valoare, Claudiu Mătasă a realizat o căsătorie fictivă cu o farmacistă austriacă.  
Chemat de însăşi fiică Can­celarului Austriei a ajuns la Viena în anul 1970 şi s-a înscris la un nou doctorat în ştiinţe tehnice, doctorat pe care l-a obţinut în anul 1973 cu menţtiunea „summa cum laude”, după care a părăsit Europa plecând în Statele Unite unde a obţinut azil politic şi i s-au oferit condiţii optime pentru a-şi continua activitatea profesională axată pe tehnologia reciclării materialelor ortodentice. În anul 1976 a înfiinţat Compania “Ortho-Cycle” şi a editat ziarul de limbă română „Buciumul Floridei”.
Datorită notorietăţii şi persona­lităţii lui recunoscute atât în Statele Unite, în România cât şi în alte ţări, după victoria „Alianţei D.A.” în alegerile din ţara noastră a fost numit consul general onorific al României în Florida. Fostul deţinut politic Claudiu Mătasă nu a uitat ororile pe care le-a cunoscut în detenţie, de aceea a întreprins o mulţime de acţiuni pentru înfiinţarea la Bucureşti a unui Muzeu al comunismului şi al Rezistenţei Anti­comuniste din România. În vizitele pe care le-a efectuat cu ocazia unor conferinţe în ţările foste satelit ale Uniunii Sovietice, el a constatat existenţa unor muzee şi monumente dedicate victimelor regimurilor comuniste din ţările respective. Inspirat de cele văzute s-a adresat chiar şi preşedintelui Traian Bă­sescu căruia i-a cerut să sprijine şi să patroneze înfiinţarea în capitala ţării noastre a unui muzeu în care să se arate teroarea şi atrocităţile care s-au petrecut în România sub dominaţia comunistă. Pe lângă iniţiativa personală şi oferirea sumei de o sută de mii de dolari, a semnat împreună cu alte câteva sute de personalităţi din toată lumea „Apelul pentru înfiinţarea Comitetului pentru re­prezentarea victimelor comunismului”. Din păcate toate acţiunile întreprinse, inclusiv oferta lui de sprijin financiar, au rămas fără răspuns.  
Fiind dotat însă cu voinţă şi perseverenţă, nu s-a lăsat descurajat ci continuă, pe lângă activităţile profesionale şi didactice pline de răspundere, să participe la toate acţiunile de interes comunitar la care este solicitat. Deşi ar avea suficiente motive şi posibilităţi să ducă o viaţă liniştită, fără griji, să facă oricând ocolul lumii într-un iaht personal, Claudiu Mătasă este totuşi un om modest, echilibrat, sociabil, are un şarm aparte, ştie să cultive şi să întreţină prieteniile dobândite cu diferite ocazii, este deosebit de amabil, manierat, politicos, având o atitudine de aristocrat. Cred că este unul dintre puţinii româno-americani care săruta mână doamnelor când se prezintă sau când îi sunt prezentate.
Într-un articol recent, publicaţia „Romanian Tribune” din Chicago reproduce o declaraţie mai veche a lui, în care spunea: „Mai mult decât oricând, românii au nevoie de repere de moralitate şi asta într-o vreme în care modelele sunt tot mai greu de găsit”. Personalităţi de talia omului de ştiinţă prof. dr. inginer Claudiu Mătasă reprezintă cu adevărat un model de moralitate ce fac cinste României, ţara căreia i-a ridicat prestigiul, atât în Statele Unite ale Americii, cât şi în o mulţime de alte ţări care îl apreciază şi stimează. Se poate afirma cu certitudine că este cu adevărat un român cu care ne mândrim.  
Nota autorului: Cu puţin timp în urmă acest distins compatriot a ieşit învingător în lupta cu un inamic desebit de periculos şi perfid: cancerul. Îi dorim însănătoşire grabnică şi deplină, în folosul lui, al familiei sale şi al comunităţii româneşti.