GMuresan_20Autograf20nr

GMuresan_20Autograf20nrO figură populară şi mult iubită de români, Ghiţă Mureşan este cunoscut pentru înălţimea şi performanţele sale de pe terenurile naţionale şi internaţionale de baschet! De la meciurile din cadrul universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, de la echipa naţională de baschet a României, de la meciurile profesioniste din Franţa şi apoi din SUA, în cadrul echipei Washington Bullets şi New Jersey Nets, Ghiţă a uimit iubitorii de baschet prin tenacitatea cu care a folosit avantajul înălţimii sale neobişnuite. A jucat şapte sezoane în cadrul NBA, obţinând premiul NBA’s Most Improved Player Award în 1995-1996, iar în prezent lucrează cu Washington Wizards ca şi ambasador al echipei pentru sponsori şi pentru invitaţii clubului, precum şi cei care au abonamente pe perioade mari de timp, 10-15 ani, la Verizon Center în Washington DC.
Nici industria hollywoodiană nu l-a ocolit şi astfel în anul 1998 a realizat filmul “My Giant” cu binecunoscutul actor Billy Crystal în regia lui. Într-un interviu acordat cu ani în urmă, Ghiţă îşi aminteşte de colaborarea deosebită pe care a avut-o cu actorul american în timpul filmărilor: “Am învăţat două lucruri de la Billy, pe care nu le voi uita niciodată. Primul a fost: când munceşti, munceşti; iar al doilea: când ai proprii tăi copii, bucură-te de ei cât sunt mici, pentru că nu rămân mici pentru totdeauna, şi va veni timpul când vor pleca de-acasă“. Dragostea pentru jocul cu mingea de baschet, l-a îndemnat pe Ghiţă să pună bazele unei şcoli de iniţiere în tehnica acestui sport, pentru copiii de toate vârstele: Giant Basketball Academy, în statul Maryland, unde în prezent Mureşan este stabilit împreună cu familia sa. Şcoala a fost înfiinţată în 2004, sub patronajul clubului Wizards, cu un program care durează tot anul şi cu tabere de vară în statele Virginia şi Maryland, unde copiii au posibilitatea, pe lângă de a juca cu o personalitate a baschetului internaţional, să se bucure şi de firea glumeaţă şi foarte prietenoasă a marelui Ghiţă. Fiecare echipă este formată din 12 jucători care participă în şase meciuri în timpul sezonului şi unul înafara. Fiecare meci este împărţit în şase reprize a şase minute fiecare. Jocurile sunt oficiate de o singură persoană şi nu se ţin scoruri pentru copiii mici.  Bucuria cu care Ghiţă împărtăşeşte experienţa, gândurile şi observaţiile sale, au dus la colaborarea cu autorul Frank C. Hawkins, la redactarea cărţii: “The Boy’s Fitness Guide: Expert Coaching for the Young Man Who Wants to Look and Feel His Best”, lansată în 2009.
Cei care au ocazia să-l întâlnească, rămân cu o amintire deosebită. Căldura şi prietenia pe care o împrăştie în jurul său, sunt deseori neaşteptate atunci când vin de la o personalitate internaţională cum este Gheorghe (Ghiţă) Mureşan.