Stefan20Popescu

Stefan20PopescuŞtefan Popescu sau Fănică-nai, cum îl alintă prietenii, este director adjunct al Şcolii populare de Artă din Tg.Jiu.  Interpret virtuos la nai, cimpoi şi fluier, a fost instrumentist şi dirijor al mai multor formaţii de muzică populară. Conduce clasa de nai şi fluier a acestei şcoli şi este laureat al mai multor festivaluri din ţară şi străinătate.
Ştefan Popescu este membru al Academiei de arte şi declarat costructor de instrumente populare aerofone. Instrumentele sale sunt recunoscute, iar sunetul lor este apreciat în lumea orchestrelor şi instrumentiştilor populari.
Ştefan Popescu îşi pregăteşte un doctorat, a cărui temă va consta în construcţia instrumentelor populare aerofone şi interpretare artistică.  Este unul dintre marii instrumentişti populari ai Gor­jului, cântă şi îi învaţă şi pe cursanţii din clasa lui la nai curbat, fluier, caval, cimpoi, tilincă, oca­rină, piculină, drâmbă, etc., deci la toate instrumentele populare de suflat. Artistul însă este şi un foarte talentat improvizator, cântând şi la aşa-zisele pseudoinstrumente aerofone. La sticlă, dar nu goală, ci cu ţuică, la nucă, la cuc de argilă şi din lemn, (care se vând prin bâlciuri), la lingură, solniţă, la pană, trestie, tâlv şi putinei, etc, în total la vreo 40 de instrumente.
Ştefan Popescu este un solist-instrumentist recunoscut şi peste hotare, unde a participat la numeroase concerte şi festivaluri cu orchestra „Maria Latăreţu” pe care o conduce şi unde a avut succese remarcabile. Trilurile „Ciocârliei” au ridicat spectatorii în picioare, în Franţa şi Israel, iar instrumentele confecţionate de el sunt solicitate de numeroşi amatori din ţară şi străinătate, prin Fundaţia Rapsozii Gorjului, al cărei preşedinte este.
Visul cel mare al lui Ştefan Popescu este însă construirea celui mai mare nai curbat din lume, nai care îşi doreşte să intre în Cartea Recordurilor. Naiul său va avea 48 de tuburi din bambus şi va avea înălţimea maximă de 170 cm şi 3, 5 sau 6 octave. Tehnologia cânta­tului la un asemenea istrument, impune ca instrumentistul să se mişte în faţa naiului şi nu naiul. Ştefan Popescu este mândru de munca sa şi pune multă pasiune şi dragoste pentru a-i învăţa pe tine­rii lui elevi arta interpretativă, dar şi meşteşugul construcţiei instrumentelor populare.