AVierita_ambasador._Nr._100

AVierita_ambasador._Nr._100Interviu cu excelenţa sa ambasadorul României la Washington, Adrian Vieriţă

Rep: Cum vedeţi cei 130 de ani de diplomaţie româno-americană?
Adrian Vieriţă: Anul 2010 reprezintă un moment aniversar pentru relaţiile diplomatice bilaterale dintre România şi SUA, iar astfel de ocazii sunt un bun prilej de a ne gândi la un bilanţ al anilor parcurşi şi, în egală măsură, la proiecte pentru perioada următoare.

Dacă la 11 iunie 1880 era numit primul reprezentant diplomatic american în România, 130 de ani mai târziu, România şi SUA sunt parteneri strategici şi aliaţi de încredere în NATO. În ultimii douăzeci de ani am fost împreună martorii unor momente de vârf ale relaţiilor bila­terale româno-americane. Un mo­ment definitoriu îl constituie lansarea, în 1997, a Parteneriatului Strategic bilateral, un pilon esenţial al politicii externe a României care a conferit un cadru extins de cola­borare la nivel politic, militar, economic  şi cultural. SUA a fost prieten constant al ţării noastre şi un susţinător al transformărilor şi reformelor democratice, care au făcut posibilă integrarea în Alianţa Nord-Atlantică (NATO), aderarea la Uniunea Europeană şi revenirea României în familia democraţiilor euro-atlantice. Ca parteneri şi aliaţi în faţa noilor provocări la nivel internaţional, am conlucrat în mod activ în eforturile de promovare a democraţiei, securităţii şi stabilităţii în vecinătatea spaţiului euro-atlantic sau în alte regiuni ale lumii, precum şi în eforturile globale de combatere a terorismului. O reconfirmare recentă a acestei relaţii speciale o reprezintă decizia României de a participa la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă – Phase Adaptive Approach -, proiect care va contribui la creşterea gradului de securitate a ţării noastre, a intregului continent european. Parteneriatului Strategic bilateral va beneficia deplin de cooperarea intensificată între ţările noastre, pe care acest proiect o va prilejui. Desigur, aceasta este doar o enumerare succintă a principalelor aspecte ce au marcat în special ca­len­darul relaţiilor bilaterale româno-americane, din ultima perioadă. Sunt convins că, pornind de la va­lorile şi principiile democratice împărtăşite de cele două ţări, care reprezintă fundamentul şi premisele unei construcţii strategice consolidate pe termen lung, proiecte noi şi diversificate vor continua să se dezvolte. Domeniul de afaceri, coope­ra­rea în planul securităţii energetice, cercetarea academică avansată sunt doar câteva dintre ariile cu potenţial foarte promiţător pentru viitor.
Rep: Cu siguranţă există şi puncte slabe în aceste relaţii. Cine credeţi că ar putea ajuta la întărirea lor: membrii comunităţilor, opinia publică sau pur şi simplu o campanie agresivă de promovare a imaginii României?
AV:
În orice relaţie diplomatică dintre două state pot exista momente de vârf sau perioade mai puţin intense. În cazul nostru însă, istoria recentă a României de la momentul restaurării democraţiei a demonstrat tendinţa ascendentă a relaţiilor româno-americane. Dincolo de politica externă şi de contactele oficiale, cred că relaţiile nemijlocite dintre români şi americani (people – to – people) joacă un rol unic în consolidarea acestei relaţii. La rândul nostru, fiecare dintre noi, reprezentanţi ai guvernului român sau membri ai comunităţii româno-americane, prin acţiunile noastre şi prin ceea ce întreprindem, în plan profesional şi chiar personal, ne implicăm, zi de zi, în dezvoltarea acestei relaţii şi participăm la conturarea imaginii României în SUA sau oriunde în lume. O menţiune specială aş dori să fac în acest context în legătură cu reprezentanţii comunităţilor româno-americane. Doresc să le mulţumesc în mod deosebit pentru tot ceea ce întreprind în SUA şi pentru faptul că îşi aduc o contribuţie valoroasă la dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american. Prin urmare, imaginea României este creată continuu, printr-un efort individual şi colectiv, iar românii care trăiesc în SUA sunt parte instrinsecă a acestui efort dedicat.
Rep: Dacă ar fi să daţi un sfat pentru cei care vor prelua ştafeta de la dumneavoastră, ce le-aţi spune?
AV:
Alături de onoarea de a reprezenta ţara într-o capitală atât de importantă, profesia de diplomat implică responsabilităţi nume­roase. Pentru orice ambasador sau diplomat trimis de la Bucureşti, pe orice punct de pe harta lumii se va afla, va conta, întotdeauna, cum poate să contribuie mai eficient şi mai creativ, prin ceea ce întreprinde, la avansarea relaţiei dintre ţări, care să aducă beneficii României şi comunităţii de valori căreia îi aparţine. Washingtonul oferă oportunităţi multiple pentru ca potenţialul profesional şi personal să poată fi valorificat la maxim. De aceea, capitala americană cred că va rămâne o destinaţie profesională foarte atractivă şi pentru viitoarele generaţii de diplomaţi români. Ceea ce le pot spune este că oricând eu şi toţi colegii mei cu care am onoarea să lucrez în prezent le stăm la dispoziţie pentru a le împărtăşi din experienţa fascinantă de diplomat la Washington.