Secretarul de stat pentru afaceri strategice
Evenimentul, organizat
„Relaţiile dintre România şi Statele Unite ale Americii devin tot mai ample şi mai consistente. Parteneriatul Strategic cu SUA, care ne-a adus atâtea beneficii de-a lungul anilor, este departe de a-şi fi epuizat potenţialul. Din contră, suntem nevoiţi să ne aprofundăm şi diversificăm cooperarea, având în vedere provocările şi ameninţările care se ivesc în calea noastră”, a declarat, cu această ocazie, secretarul de stat
Secretarul de stat a evidenţiat că Parteneriatul Strategic cu SUA nu se rezumă numai la cooperarea politică, militară şi economică. „Avem în vedere îmbunătăţirea legăturilor între oameni şi extinderea libertăţii de călătorie, în beneficiul studenţilor, al cercetărilor, al antreprenorilor şi al tuturor cetăţenilor români, în general”, a explicat acesta.
Celebrarea a 130 de ani de relaţii diplomatice cu SUA este o bună ocazie de „a rememora schimbările semnificative prin care a trecut România în ultimii 20 de ani”, în decursul cărora Statele Unite au fost alături de ţara noastră şi au oferit susţinerea necesară, a arătat
În acest context, oficialul MAE a exprimat cele mai calde mulţumiri Ambasadorului SUA
La rândul său, ambasadorul SUA Mark Gitenstein a subliniat că România este „unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai SUA din regiune” şi de care Washington-ul are în continuare nevoie. El a atras atenţia că „astăzi, ca şi în ultimii 130 de ani, prioritatea Statelor Unite este aceea de a vedea România devenind o democraţie eficientă susţinută de o piaţă liberă activă, transparentă şi eficientă”.
Expoziţia de documente diplomatice este deschisă publicului până la data de 18 iunie 2010 (Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei 125).
Informaţii suplimentare:
România şi Statele Unite ale Americii au stabilit relaţii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenţie diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legaţie. Relaţiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 şi au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legaţie. La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă.
Ca urmare a obţinerii independenţei totale a României în 1878, secretarul de stat al SUA, W. M. Evarts, a ridicat nivelul de reprezentare a Americii la Bucureşti la rangul de legaţie, numindu-l pe Eugene Schuyler în calitate de agent diplomatic şi consul general, la 2/14 iunie 1880.
La 18 noiembrie 1880, la Washington, în faţa preşedintelui S.U.A. Rutherford B. Hayes, a fost notificată dobândirea şi recunoaşterea internaţională a independenţei României, de către trimisul special al principelui Carol, colonelul Sergiu Voinescu. Misiunea trimisului Sergiu Voinescu a reprezentat, în fapt, prima misiune diplomatică a unui român în S.U.A., acesta fiind primul diplomat român primit oficial de preşedintele S.U.A.