Covoare_Cop_Eng

Covoare_Cop_EngAlbumul  COVOARE ROMÂNEŞTI  DE PATRIMONIU al editurii ALCOR EDIMPEX din Bucureşti, prezintă arta ţeserii covoarelor în ţara noastră, dintr-o perspectivă istorică şi deopotrivă pragmatică.

Autoarea, dr. Georgeta Stoica – cercetător cu îndelungată experienţă şi fost director al Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” – îmbină explicaţiile privind evoluţia tehnicilor de ţesere în creaţia populară cu imagini relevante pentru varietatea motivelor folosite şi bogăţia cromatică a obiectelor ţesute şi face menţiuni asupra simbolisticii unor compoziţii ce sugerează elemente de spiritualitate românească.

Într-o introducere sugestivă, autoarea prezintă colecţia de covoare aflată în patrimoniul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” dând atenţie structurii compoziţionale, varietăţii dimensiunilor în funcţie de rolul pe care ţesătura urma să-l deţină în gospodărie, unelte şi tehnici de ţesere, frecvenţa motivelor folosite, ornamentică şi cromatică.

Textul cărţii este structurat pe zone – Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova şi Transilvania – şi este susţinut de reproduceri color după aproximativ 120 de covoare de patrimoniu.  Imaginile de detaliu redau în amănunt tehnicile de ţesere, motivele folosite şi cromatica specifică fiecărei zone. Lucrarea devine astfel o sinteză a cercetărilor privind covoarele româneşti, cercetări pe care autoarea le-a efectuat de-alungul activităţii sale. Cartea se adresează nu numai specialiştilor în domeniu, dar şi celor care studiază cultura românească în general, cât şi marelui public iubitor de frumuseţe.

Lucrarea reprezintă totodată şi o modalitate de cunoaştere a istoriei şi spiritualităţii româneşti, prin accesul la creaţii din patrimoniul artistic naţional, oferind în mod succint elemente de istorie, relaţionare cu natura înconjurătoare şi cosmosul, sensibilitate şi estetică a vieţii cotidiene, dând seamă de ceea ce am fost şi suntem ca popor. Pentru a fi accesibilă spaţiului european, cartea este editată în versiune româno-engleză. Iar pentru ca imaginile să fie concludente, ea este tipărită color, pe hârtie cretată.

Astfel, albumul se vrea şi o invitaţie adresată cititorilor de a cunoaşte îndeaproape unul dintre aspectele cele mai spectaculoase ale creaţiei tradiţionale româneşti.