Cu o profundă emoţie, vă adresez cele mai calde urări cu ocazia apropiatei Sărbători a Sfintelor Paşti, care ne poartă cu gândul către evenimentul excepţional petrecut în urmă cu peste două mii de ani pe dealul Golgotei, nu departe de Ierusalim. Îmi dau seama că nu sunt în stare să exprim în cuvinte bogăţia semnificaţiilor asociate episodului dramatic al suferinţelor, morţii şi învierii lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, pot afirma recunoştinţa pe care o am faţă de Dumnezeu pentru darul vieţii care ne-a fost dat ca  urmare a acestui preţios sacrificiu.

 

În urmă cu mai multe zeci de ani, îmi doream să urmez facultatea de teologie având dorinţa înţelegerii cât mai clare a Cuvântului divin. Destinul a fost altul, dar această preocupare de tinereţe m-a urmărit necontenit, fapt pentru care am adâncit  prin studiu, meditaţie şi rugăciune subiecte de natură spirituală, pe care ulterior le-am convertit în exprimări felurite îmbrăcate în hainele unei exprimări artistice, menite să pună în evidenţă frumuseţea aparte a lui Dumnezeu, în calitatea Sa de Mare Autor al tuturor lucrurilor.

 

În plus, examinând cu atenţie viaţa lui Iisus Hristos, am înţeles cât de luminoasă este fiinţa umană în adâncul ei şi cât de mare este căderea ce s-a petrecut în momentul în care omul a ales în mod deliberat să se despartă de Dumnezeu. Toate problemele noastre, inclusiv bolile şi neputinţele pe care le purtăm, se datorează acestei pierderi a legăturii cu Marele Arhitect al Universului. Cel puţin, aşa consider, pe baza a ceea ce am putut studia din diferitele discipline care m-au interesat de-a lungul vieţii.

Nu îmi dau seama câte persoane mai sunt astăzi interesate să urmeze pas cu pas drama comemorată în această Săptămână a Patimilor. Televizorul, calculatorul şi umplerea timpului rămas cu activităţi obişnuite nu ne mai oferă răgazul necesar contemplării. Traversăm grăbiţi culoarele timpului, fără să dăm atenţie lucrurilor fundamentale, de care depinde trecerea noastră într-o sferă mai înaltă a existenţei.

 

Alergând pe cărările vieţii fără să privim către cer şi fără să distingem frumuseţea care ne înconjoară, ajungem să ne cufundăm într-un ocean de umbre în care cu anevoie mai răzbate lumina. Dar evenimentele morţii şi învierii lui Iisus Hristos au capacitatea să ne aducă din nou în legătură cu puterea care ne susţine viaţa atât fizic, cât şi spiritual.

 

Fiindcă îmi este greu să scriu urmând şabloane de exprimare preluate de la alţii, am ales să vă împărtăşesc sub o formă alegorică viziunea  unui posibil viitor în care omenirea îl va uita pe Dumnezeu adâncindu-se într-un ateism declarat ca bază pentru dezvoltarea ştiinţei şi civilizaţiei. Prin acest gest, am considerat, în calitate de autor, că este datoria mea să avertizez asupra pericolului pierderii credinţei în Dumnezeu, fapt care va aduce în final la prăbuşirea tuturor realizărilor dobândite în ciclul istoric  pe care îl parcurgem. Printr-o redare simbolică, am dorit să vă transmit dorinţa de a ne întoarce la Dumnezeu cât timp acest lucru este încă posibil.

 

În acest sens, vă invit să accesaţi povestirea „Străinul Ascuns în Adâncul Sufletului”.

 

Voi folosi această ocazie pentru a mulţumi tuturor autorilor revistei Confluenţe Literare pentru răbdarea constantă pe care o dovedesc în scrierea de articole, materiale şi poezii menite să transmită valorile eterne ale frumosului într-o lume cenuşie şi tristă. Chiar dacă sunt „zgârcit la vorbă” din cauza timpului meu foarte limitat, vă asigur că mereu mă gândesc cu drag la dumneavoastră şi vă consider colaboratori de nădejde în acest proiect cultural.

 

De asemenea, aduc mulţumiri cititorilor revistei, care  prin comentarii, sugestii şi încurajări contribuie constant la creşterea calităţii articolelor publicaţiei. Fără dumneavoastră, revista nu şi-ar avea sensul şi faptul că ne susţineţi prin prezenţă şi îndemn ne conduce pe noi, autorii, să perseverăm pe drumul devenirii artistice.

 

Mulţumesc tuturor simpatizanţilor, foştilor autori, care sunt aşteptaţi să revină oricând doresc, şi cititorilor care au intrat vreodată în contact cu revista Confluenţe Literare. Suportul oferit de dumneavoastră ne-a ajutat să ne dezvoltăm neîncetat.

 

La finalul acestui mesaj, vă doresc să aveţi parte de Sărbători Fericite alături de cei dragi şi să vă bucuraţi de marea Sărbătoare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu!

 

Cu o aleasă preţuire,

 

Octavian LUPU

Co-fondator al revistei Confluenţe Literare

http://confluente.ro/

30 aprilie 2016

Bucureşti