Bustul regelui Ferdinand I a fost dezvelit vineri la Nisporeni, la 78 de ani de la prima sa inaugurare (foto: C.Codreanu).

Grupul „Faptă, Nu Vorbă” a lansat, în luna mai 2016, campania de colectare a fondurilor pentru restabilirea bustului Regelui Ferdinand I în orașul Nisporeni. Inițiativa a fost sprijinită de Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) din Republica Moldova.

Bustul din bronz, operă a sculptorului Grigore Băț, este așezat pe un soclu făcut din piatră de Cosăuți, exact după modelul și schița primului postament. Și bustul este o copie exactă a primului model, ale cărui schițe s-au păstrat în arhive.

Ferdinand I a fost rege al României în perioada 1914-1927. Sub conducerea lui s-a înfăptuit Marea Unire la 1918, iar în 1922 a fost încoronat ca primul rege al României Mari, la Alba Iulia.

În perioada interbelică, busturi ale regelui Ferdinand I au mai existat în Rezina, Ialoveni, Nisporeni,  Chișinău și Ismail, cel de la Nisporeni fiind distrus de sovietici în 1940.

La evenimentul de dezvelire a bustului a fost remarcată prezența Ministrului Apărării Anatol Șalaru, alături de o delegație prahoveană, condusă de dna Ludmila Sfîrloagă, vicepreședinte al Consiliului județean Prahova, precum și a altor personalități centrale și locale.

Faptul că, în Moldova din stânga Prutului, adevărata istorie a românilor se rescrie, după ce a fost distrusă/furată de sovietici în 1940, este ilustrat și de un eveniment care a avut loc sâmbătă, în satul basarabean Bardar.

La începutul acestei luni, din Ploiești spre această localitate a “zbura” un VULTUR cruciat, din bronz (donație a Fundației “C.Stere” Ploiești, reprezentată de Mircea Cosma), care a fost montat pe monumentul eroilor români căzuți în războiul pentru reîntregirea neamului românesc.

La evenimentul de dezvelire, în noua sa înfățișare a monumentului, a participat, alături de oficialitățile locale, și delegația prahoveană condusă de vicepreședintele CJ Prahova, dna Ludmila Sfîrloagă.