“Județul Prahova are cele mai multe muzee pe cap de locuitor din România. Nici Bucureștiul nu are atâtea instituții muzeale! “(Ernest Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie al României)

Înființat în anul 1963 de către renumitul prof.Nicolae Simache, acest muzeu, unic în sud-estul Europei, a funcționat aproape non-stop până acum trei ani, când a intrat într-un amplu program de consolidare și restaurare, proiect cu finanțare europeană. Valoarea totală a proiectului a fost de 5 005 298,73 lei, din care 98% fonduri nerambursabile, 2% fiind contribuția Consiliului județean Prahova.
Joi, 19 mai 2016, Muzeul a fost redeschis, în prezența unor reprezentanți ai Ministerului Culturii, Muzeului Național de Istorie din România, conducerea județului Prahova și a Primăriei Ploiești, precum și a Muzeului județean de istorie și arheologie, alături de conducerea Muzeului de Stiințele Naturii Prahova, consilieri județeni, personalități din lumea culturii și artei, un foarte numeros public.

Înainte de a lua cuvântul, Ernest Târnoveanu – directorul general al MNIR, a primit, din partea lui Mircea Cosma, președintele Consiliului județean Prahova, cele două volume “Istoria Basarabiei”, de Alexandru V.Boldur, editate de Editura “Timpul”” din Chișinău. Distinsul oaspete a ținut să remarce faptul “județul Prahova are cele mai multe muzee pe cap de locuitor din România. Nici Bucureștiul nu are atâtea instituții muzeale! Sper ca această politică de păstrare și dezvoltare a patrimoniului, de către toți cei care lucrează efectiv în acest domeniu, cu sprijinul autorităților locale, să continuie. Prin reintrarea în circuitul public a acestui Muzeu-unicat, o bijuterie a muzeografiei românești, creație a regretatului prof. Simache, Ploieștiul poate fi socotit unul dintre puternicele centre culturale ale țării. Felicitări!”

La rândul său, Florian Matei Popescu, consilier personal al Ministrului Culturii, a spus: “Cu puțin timp înainte de redeschiderea oficială a acestui splendid Muzeu am avut prilejul să-l vizitez și am rămas profund impresionat. Arată extraordinar! Este un success, cu care toți ne mândrim, Muzeul fiind unicat. Ministerul pe care-l reprezint are sarcina de a încuraja și sprijini, cu cât poate, asemenea inițiative de păstrare și dezvoltare a patrimoniului nostru național. După cum știți, România are marea șansă de accesare a fondurilor europene nerambursabile și mă bucur să constat că Prahova, prin conducerea Consiliului județean mai ales, are rezultate excelente în acest sens. Vă urez succes în continuare!”

Noua expoziție permanentă, aflată într-o superbă clădire de patrimoniu, este concepută în cadrul unui proiect tematic și muzeologic, adecvat unor concepte expoziționale și tendințelor actuale în muzeografia europeană de profil
Patrimoniul muzeului, de o mare diversitate tipologică și artistică, ilustrează etape reprezentative ale istoriei orologeriei pe o perioadă de aproape 500 de ani. “Toate ceasurile sunt opere de artă”, cum remarca un vizitator.
Colecția, care are circa 4000 de piese, cuprinde primele instrumente de măsurat timpul, ceasuri portabile și de interior, ceasuri curiozități, automate muzicale, relevând un repertoriu decorativ, de la Renaștere până la ArtDeco. Remarcăm ceasurile memoriale aparținând unor personalități politice și culturale românești și străine, precum Mihail Kogălniceanu, generalul Al.Averescu, diplomatul Nicolae Titulescu, Al.Ioan Cuza, Constantin Brâncoveanu, BP Hasdeu, Cezar Boliac,Th.Aman, IL Caragiale, Duiliu Zamfirescu, A Moruzzi, Păstorel Teodoreanu, Mihai Sadoveanu, Vasile Alecsandri ș.a.
Cele mai vechi și mai complexe piese din colecția Muzeului sunt cele două ceasuri de masă astronomice, unul datând din 1544, realizat la Blois-Franța, iar celălalt făcut la Augsburg-Germania, în anul 1562.

 

.