A existat o perioada (pe care unii comentatori au numit-o “romantica”) in relatiile dintre Bucuresti si Chisinau. Era epoca “podurilor de flori” (la care si eu mi-am adus contributia ca redactor la Departamentul literatura si arta al Radioteleviziunii Romane /cum se numea institutia in 1991, cand am intrat in RTV/ si cand am ajuns, cu masina institutiei, la Chisinau…era o primavara extrem de frumoasa si Chisinaul mi s-a parut atunci, cu vegetatia sa (in comparatie cu Bucurestiul care inca mai purta urmele “ evenimentelor din decembrie ’89”) un oras foarte frumos, foarte curat si plin de aerul in care se simtea mireasma teilor.

Am fost de mai multe ori la Chisinau (si nu numai acolo, fiindca exista tarditia ca sa fim invitati de catre colegii de la Radio Chisinau sa vizitam si alte zone, precum Orhei sau Capriana, de exemplu).

Nu voi putea insa uita niciodata exclamatia ofiterului de servici de la intrarea de la Radio Chisinau (care purta, in 1991, o enorma cascheta de tip rusesc-sovietic pe cap) :

– Radio Bucurest?

  • Da (am exclamat noi, dupa ce intarziasem niste ceasuri bune fiindca nu cunoasteam drumul de la vama Albita /prin vama Leuseni/ spre Chisinau). La care respectivul si-a dat imensa sa cascheta pe ceafa, intr-un gest larg, mobilizator si cumva cu naduf.
  • Pai haideti, dom’le, odata…ca si eu am rude in Drumul Taberei si vreau sa nu mai stam la sarma ghimpata de la vama de pe Prut !

Nu stiu cum se numeste acel barbat din Basarabia (cu rude la Bucuresti), dar imi place sa cred ca acest apel i se dedica lui/ mai bine zis , tuturor basarabenilor care au sau nu rude in Romania/. Daca vreti sa treceti Prutul “fara sa mai asteptati la sarma ghimpata de pe Prut”, atunci veniti la vot duminica, in special dragi tineri basarabeni din Romania sau de oriunde va veti afla. E timpul acum sa construiti, intre Bucuresti si Chisinau, dupa “ romanticele poduri de flori” mult mai pragmaticele “poduri de voturi”. Bob Dylan spunea ca ‘ It’s important to believe in what you believe!” (E important sa crezi in ceea ce crezi!). Daca voi, tinerii basarabeni din Romania, nu veti vota pentru cei ramasi acasa, daca voi nu veti crede in acest “pod de voturi”, cine credeti ca il va construi in locul vostru?