„Din câte știu eu am avut și încă am dreptul să circul liber în această lume. Punct.” Dragnea e încă liber, atenție, a pus punct, presa a lăsat în continuare puncte de suspensie, care s-au transformat într-un început de dezvăluiri. (În paranteză fie zis, Victor Ponta a început să devină cam incomod pentru „Partidu`, Liviu Dragnea, Români-i-i-a”, așa că șeful deputaților i-a dat un brânci și e acum și el liber să circule în această lume ca șef al delegației OSCE. Tot îi plac călătoriile…)
„RISE Project” este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști care investighează crima organizată și corupția care afectează România și țările din regiune. „Uichilixul„ românesc, R.P. a mers pe urma unui oarecare Comana (care s-ar fi sinucis sau a fost ajutat s-o facă, într-o toaletă de avion ) și a descoperit că milionarul făcea parte dintr-un grup de afaceriști și politicieni români care de aproape zece ani de zile se întâlnesc în secret și se întrec în afaceri la mii de kilometri de granițele țării. Cred că ar putea să-i ajute și pe americanii care sunt pe urmele național-socialiștilor în Argentina și pretind că au dat de urmele lui Hitler cel de după 1945. Socialiștii noștri și-au ales o țară vecină, ascunzătoarea Brazilia…
…Nu pot decât să simpatizez pe tinerii formației ECO (cu un singur „C”, că-i mai valahic așea) de rocăndrol, care acum două decenii încă nu făceau afaceri. Liviu Dragnea a fost „toboşar”, probabil bătea într-o „TOBA DE TINICHEA”/tinlichea a lui Gunter(cu Umlaut) Grass. Nu știu de ce regățenii zic că era „toboșar” și nu BATERIST. Probabil că le place zicerea lui Beniuc, „Eu voi fi, se cere, nu se cere/ TOBOȘAR AL TIMPURILOR NOI”. Nu-i simpatizez pe aceiași, cei de acum, din timpurile noi. Colegii de trupă şi de facultate, „ȘOBO” și „MELCUL” (Dragnea era „LIVACHE”), pe care iniţial a negat că-i cunoaşte, au ajuns după 20 de ani acţionari majoritari ai societăţii „Tel Drum” (de la englezescul DRUM = tobă?), firme de asfaltări abonată la contractele cu Consiliul Judeţean Teleorman, condus până în 2012 de toboșarul/drum-er-ul Livache/Liviu Dragnea.
În fortăreața Fortaleza brasiliensis și-a înființat Comana niște firme cu banii companiei românești de transport feroviar ( „DRUM-DE-FER” ) care l-a îmbogățit și i-a adus probleme penale, tot aici l-a avut partener pe unul cu nume mai lung decât un tren, Cauby Cursinio Campos Junior etc. Localnicii au povestit cum acesta era  șoferul lui „LIVACHE” când  venea în Brazilia. O casă de lux este locul unde s-au întâlnit TOBOȘARUL și prietenii lui, „ghitariștii”. Câte 15-20 de români au petrecut multe vacanțe jucând tenis și chefuind la Comana. A trecut pe-acolo și pesedistul Radu Mazăre.
UN ALT BRAZILIMAN DE TELEORMAN, sau BRAZILIORMAN, Gheorghiaș, zis “Melcul”, fost coleg de ECO-rock (să scrim „roc”, că-i mai cu hai noroc!) cu Liviu Dragnea, a înființat în fortăreața braziliană o firmă ca să investească în hoteluri și restaurante, conform documentelor de la registrul de dincolo de ocean. Melcul era și administrator și acționar la o firmă privatizată de Consiliul Județean Teleorman, pe vremea când șeful PSD, Livache era  președintele Consiliului. Toboșarul a negat în câteva rânduri că ar avea vreo legătură, însă cert este că o parte consistentă din banii firmei colegului rocher provin din afaceri făcute cu autoritățile din Teleorman în perioadele dragniene la prefectură și CJ. ”Șobo și Melcul  sunt foști colegi de școală și de trupă. Asta s-a întâmplat acum 25 de ani. Nu înseamnă că acum mai ştiu…”(…) “Eu merg în Brazilia de 11 ani și îi anunț pe toți cei care sunt preocupați de asta că o să mai merg. Brazilia e o țară mare. Nu am făcut nimic ilegal. Punct.”(…) “Nu am plantaţie de cafea (sau, de ce nu, marijuana? N.n.). Nu am proprietăţi sau afaceri în afară de cele trecute în declaraţia de avere. M-am supărat. În Brazilia e un început de criză economică”, declara Liviu Dragnea. (De acolo ne-a adus criza Livache și acilea, în Prazilia?). A se vedea declarația de avere, unde fiecare poate să scrie ce vrea. Punct. “Mă aştept şi la presiuni împotriva mea, la dosare. Un (G) ONG şi un site vor să vadă ce am eu în brazilia  (cu „B” mare ar trebui, n.n.), plantaţii („…SĂ VADĂ CE AM EU ÎN BRAZILIA PLANTAȚII”, o esprimare de zile mari, n.n.). Nu am absolut nimic în Brazilia.” Decât poate că niște BRAZI. Sau, cum vom vedea – cocotieri.
Rise Project a mers în Brazilia pentru Comana și au dat de oamenii lui Dragnea. Afaceristul a introdus de cel puțin șase ori în Brazilia, bani descriși drept “investiții directe din România”. De aia Teleormanul a rămas tot un județ sărac. Fără noroc și fără roc.
Autoritățile locale au aflat de Comana că era acuzat de corupție în România. Cazul morții suspecte a fost însă clasat, mai ales că milionarul nu era dat în urmărire internațională.
În fapt, el aflase că procurorii români făcuseră deja arestări în dosarul în care figura, anchetând filiera prin care compania obținuse subvenții masive de la stat,  un capital social consistent,
Costel Comana a mai apucat să-l facă milionar în euro pe Liviu Dragnea printr-o serie de tranzacții imobiliare directe. Întrebat despre banii pe care i-ar fi primit de la omul de afaceri, Liviu Dragnea a răspuns ironic că A CUMPĂRAT COCOTIERI. Adică un fel de „ce vă regulează grija? Oricum nu veți afla nimic.”
Rise Project, despre cercetările cărora nu se spune nimic la Antena3 sau RomTv, au discutat cu localnici care le-au cerut să le protejeze identitatea. “Când l-am întâlnit mai erau și alți oameni în casă dar nu știu cine erau”. Localnicii îi cunosc pe Liviu ( Dragnea), pe Costel  și pe ceilalți români care, an de an, și-au făcut vacanțele și au investit, INVESTIT în acea parte a Braziliei. “Ești român? Avem aici un grup de politicieni români care vin la distracție, la casa grande. Petrec în casa  și joacă mult tenis. Le place tenisul”, a spus cineva care rupe și câteva cuvinte în română. Localnicul a cerut să i se păstreze anonimatul. Dacă tot se „sinucid” astfel unii dintre români atât de departe de patrie, cine mai știe, sunt în primejdie și bieții brazilieni, că mai știi ce le mai poate capul bogătașilor răsfățați de soartă?
Contactat de RISE, Radu Mazăre a spus că s-a întâlnit totuși o dată cu Dragnea în Fortaleza, la un restaurant: “Mai erau și alte persoane de gen feminin. (…) Am vorbit doar de fete și politică. Eu și de sport.”
Un fapt de un pitoresc deosebit. Mazăre a primit pe site-ul personal un mesaj tradus cel mai probabil în română cu „google translate” în care era avertizat că proprietatea sa  este folosită pentru „activități sordide” de către compatrioții săi atunci când el este plecat.
Și documentele firmei lui Gheorghiaș-Melcul sunt semnate doar de Campos Junior,  până în prezent. Contactat de RISE Project, acesta a refuzat să răspundă întrebărilor și le-a spus să vorbească doar cu “românii ăia despre care puneți întrebări”. Care români vor răspunde că averea lor e postată pe declarația de la parlament. Punct.
„Nu știu. Sunt prostii”. Cert este că Dragnea știe foarte bine  ce face  Melcul în Brazilia. „Am încercat să-l contactăm pe Mugurel Sorin Gheorghiaș, (spun cei de la Rise, n.n.) însă a fost de negăsit. Soția lui ne-a transmis că este plecat din țară și nu are nici telefon. I-am vizitat și la domiciliul din Râmnicu Sărat. Deși era evident că soții erau acasă, nu ne-a deschis nimeni ușa. Un vecin ne-a spus că i-a văzut pe amândoi când au urcat în apartament, ceva mai devreme. Ne-a arătat și mașina lor. După ce am plecat de la adresă am fost urmăriți prin oraș de o mașină a unei firme de pază, apoi pozați și escortați până în afara orașului de un tânăr care conducea mașina familiei Gheorghiaș”. Atenție la sinuciderile din avion! Marile secrete trebuie păzite strașnic în perimetrul clanului mafiot.
E CLAR CĂ banii din Brazilia s-au făcut în Prazilia. Peste un milion de euro. Atât a încasat liderul PSD, tobarul, din vânzarea a șase proprietăți amplasate la mare, la munte și în lunca Dunării. Banii au dispărut apoi din declarațiile de avere ale politicianului. Degeaba le căutați! Cumpărătorul secret a fost Costel Comana. Cel găsit cu cureaua de gât.
Reporterul de la Projectul stil WikiLeaks e pe urmele proprietăților. Vorbește cu persoane care cunosc problema. Toți spun: “Va trebui să fim precauți, să nu fim văzuți împreună. Aici se știe fiecare cu toată lumea și toată lumea se teme de Dragnea. Dacă sunt văzut cu niște jurnaliști, mă vor distruge social.” (Social-democrat, n.n.). Proprietățile atribuite lui Dragnea se înșiră una după alta, de la domeniul fiului, ascuns după o livadă, până la  Dunăre, unde e plasat restaurantul Briza Dunării, un han la intrarea în oraș; peste drum – o vilă a băiatului; un hotel de 8 etaje; un fost restaurant devenit supermarket și mai multe spații comerciale în centrul orașului. Sumele încasate fac parte din milionul de euro care nu i se mai regăsește în declarațiile de avere.   Alte trei proprietăți deținute de familia Dragnea la munte și la mare au trecut în patrimoniul magnatului feroviar. Banii nu s-au mai regăsit  sub nici o altă formă. Au dispărut pur și simplu după ce i-a încasat în valiză.  Situația se repetă cu ani mai târziu. Se finalizează tranzacția, iar Comana îi achită tranșa finală: 1,9 milioane lei. Nici acești bani nu au ajuns în conturi, după cum nu au fost nici împrumutați ori investiți.
Deci peste un milion de euro, bani cash, s-au evaporat din averea declarată de politician. Banii primiți de la Comana nu se regăsesc în conturile bancare, în investiții, plasamente sau donații. „Am cumpărat cocotieri!”, a spus Liviu Dragnea, cinic, pentru RISE Project.
Fază de cercetare: „Reporterului îi spune un cetățean: Știu eu un magazin. Faceți dreapta și intrați, e o magazie în spate… Ne ascunde după niște rafturi și-l roagă pe vânzător să dea drumul tare la muzică. Deschide un calculator antic și ne arată pe hartă terenurile cumpărate de  Comana de la  Dragnea (…).  Hanul Diligenței este  proprietate, fostă de stat, pe care Dragnea și-a transferat-o sieși din patrimoniul firmei Modern SRL. Pe urmă i l-a vândut lui Comana la pachet cu celelalte două terenuri din Turnu Măgurele. Dragnea a folosit Hanul Diligenței pentru întâlniri cu membrii PSD până în 2014. Adică la cinci ani după ce proprietatea nu-i mai aparținea în acte. Conform publicației „Turnul cu Știri”, localul era deschis doar pentru el. Modern SRL, firma din care au fost transferate hanul și terenul în patrimoniul lui Dragnea, provine dintr-o fostă companie în care  statul  a fost acționarul majoritar.
INTERMEZZO. (Anul 2016 i-a mai adus lui Dragnea un alt dosar penal pentru instigare la abuz în serviciu și fals intelectual, infracțiuni ce ar fi fost comise pe vremea când era președinte la județ. Procurorii ar fi descoperit că două femei angajate fictiv la DGASPC Teleorman munceau efectiv la sediul PSD din județ. În dosar este implicată și fosta soție, Bombonica Dragnea. Procesul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție.)
„…Două terenuri din Cheia și Azuga l-au costat pe Dragnea 60 de milioane de lei vechi (6.000 RON). Mai târziu, când i-a vândut lui Costel Comana, politicianul a încasat 759.500 RON de la acesta. Dar și Comana, acuză procurorii, le-a cumpărat cu bani publici încasați ilegal cu titlul de subvenții de la Ministerul Transporturilor. Subvenții care, o arată documentele obținute de RISE, au venit inclusiv pe mâna lui Liviu Dragnea.
Tot pe 20 octombrie 2009, ziua în care Dragnea i-a vândut lui Comana terenurile din Prahova și Teleorman, liderul PSD mai încasa 763.000 lei pe un teren din Năvodari. Și banii ăștia veneau tot de la Costel Comana. Cu trei luni înainte de vânzare, Dragnea a primit autorizație de construire a unei pensiuni turistice cu demisol, parter, două etaje și mansardă. În declarația sa de avere din acel an, demnitarul se referea însă la o casă de vacanță.
Dragnea intrase în posesia terenului cu zece ani înainte. În 1999, a concesionat de la Primăria Năvodari 492 mp, iar în iulie 2005 i-a cumpărat cu 10 dolari/mp. În total, 4.920 de dolari. Fostul primar din Năvodari, Tudorel Calapod, și-a pus semnătura pe contract. Același Calapod e acum la pușcărie după ce DNA l-a prins că a subevaluat și vândut terenuri din patrimoniul statului, contra șpagă.
Adela, fiica lui Costel Comana, vinde cu 350.000 de euro un bloc de locuințe ridicat exact pe terenul cumpărat de tatăl ei de la Dragnea. Și plătiți cu bani obținuți din fraudă, după cum susține DNA în dosarul Regiotrans-Comana. Fiind înstrăinată rapid, nici proprietatea din Năvodari n-a fost prinsă sub sechestrul judiciar.
Liviu Dragnea a refuzat practic să răspundă întrebărilor noastre pe marginea tranzacțiilor cu Costel Comana și afacerea Regiotrans, deși reporterii RISE au mers marți după el în Parlament.” ( Sursa: Stefan MAKO, Ana POENARIU, Victor ILIE, Attila BIRO, Elena DUMITRU.)
Cercetările sunt în derulare.