Un foarte important critic contemporan, atunci cand trimite anuntul pentru o noua editie a unei manifestari de prestigiu (al carei amfitrion este), face o trecere in revista si a invitatilor de la editiile precedente. Urmand si noi acest exemplu, vom incepe sa reamintim “monstri sacri ai folkului romanesc” despre care am scris pana acum; in primele trei episoade am scris despre ZOIA ALECU si MIRCEA VINTILA, iar episodul de azi va fi dedicat Fantasticului ALEXANDRU ANDRIES. De fapt, ca sa fiu sincer, as fi dorit sa scriu prima data despre MARCELA SAFTIUC (pe care o cunosc din clasa a VI-a, adica din 1964, cand am mers impreuna intr-o tabara internationala in Polonia), despre DAN ANDREI ALDEA, despre DORIN LIVIU ZAHARIA, despre MIRCEA FLORIAN, despre… Dar viata este uneori mai tare decat “filmul /teoretic/ al filonului romanesc al muzicii folk”. Emisiunea “Psihologul muzical” de noaptea trecuta , realizata de Fantasticul ANDREI PARTOS, l-a avut ca invitat pe Fantasticul ALEXANDRU ANDRIES, am apreciat atat de mult aceasta editie a amintitei emisiuni incat azi nu am mai rezistat si am scris un nou episod din “Monstri sacri…” , episod dedicat Fantasticului ALEXANDRU ANDRIES. 
      Intamplarea face (desi se spune ca Dumnezeu face ca nimic sa nu fie intamplator !) sa-l fi intalnit pe ALEXANDRU ANDRIES in urma cu niste ani, cand cautam, in cladirea de la ARHITECTURA fantasma “Clubului A”. Nu mai stiu sigur daca acea fantasma cautam, cert este ca l-am intalnit pe Marele ALEXANDRU ANDRIES (am utilizat acest epitet pentru Mircea Vintila, sunt sigur ca Alexandru nu se va supara ca l-am “imprumutat” de la Mircea, in fond, daca nu ma insel, epitetele acestea se pot schimba intre ele: si Mircea ar putea fi numit “Fantasticul Mircea Vintila”…si Alexandru ar putea fi numit “Marele ALEXANDRU ANDRIES”. Desi eu stiam cine este el (o mare personalitate a muzicii contemporane), iar el nu stia cine sunt eu, Alexandru s-a comportat foarte firesc; a mers cu mine sa intrebam, sa aflam ceva despre ceea ce cautam etc. etc. etc. Din vremea aceea mi-a ramas adresa sa de e mail (i-am solicitat-o in ideea ca pe parcurs voi dori sa putem comunica), dar viata mea a trecut prin multe “vami” (efortul depus pentru un doctorat mi-a afectat vederea si am trecut prin doua operatii de cataracta, ultima petrecandu-se in urma cu cateva luni) si , desi am ascultat si precedenta emisiune “Psihologul muzical” la care a fost invitat Alexandru, abia emisiunea de aseara m-a determinat sa scriu un episod dedicat Fantasticului ALEXANDRU ANDRIES. E drept, atunci cand am ascultat editia precedenta la care fusese invitat Alexandru, nu ma apucasem inca sa lucrez la substanta unei carti dedicate “Monstrilor sacri…”.
      Fantasticul ALEXANDRU ANDRIES are aceiasi idoli ca si mine: THE BEATLES (stiu acest lucru din intrebarea adresata de Andrei Partos in precedenta emisiune “Psihologul muzical” in care l-a avut ca invitat pe Alexandru Andries; atunci cand Andrei l-a intrebat care este optiunea sa fundamentala din domeniul muzicii, Alexandru a raspuns fara nici o ezitare: BEATLES; dar abia in emisiunea de aseara am aflat mai multe, despre impactul “devastator” produs de discul THE BEATLES trimis de matusa sa din Statele Unite). De aceea imi pare firesc, chiar daca este un episod dedicat Fantasticului ALEXANDRU ANDRIES, sa fac aici prima trimitere catre Fantasticii The Beatles, cei care l-au influentat definitiv pe Fantasticul invitat al lui Andrei Partos (copiez un link de pe You tube, unde este inclus si acel ‘Strawberry Fields Forever‘ atat de apreciat de Alexandru /informatie din “Psihologul muzical” de noaptea trecuta!/ ):
https://youtu.be/Qyclqo_AV2M
https://youtu.be/8UQK-UcRezE?list=RDQyclqo_AV2M
       Evident, “critica de specialitate” va putea sa aduca aici “un amendament major” la acest episod din “Monstri sacri…”: “Una din greselile majore ale acestui episod este ca nu incepe cu o trimitere la Fantasticul Alexandru…ci la Fantasticii Beatles!”. Pentru “a
impiedica in fasa” acest “amwendament major, voi face trimitere rapida la o piesa extraordinara a Fantasticului ALEXANDRU ANDRIES, o piesa care pare O CAPODOPERA ELENA intr-un secol macinat de tendinte “centrifuge” (in interiorul si in exteriorul Uniunii Europene !), de amenintari teroriste si nucleare, de…
https://youtu.be/yaUwrIyKiNk
      Este o compozitie atat de desavarsita incat iti vine sa crezi ca Fantasticul ALEXANDRU a sculptat-o in MARMURA (MUZICALA) DE CARRARA (orașul italian faimos pentru marmura sa albă – “Marmura di Carrara” – princiala sursă a marilor capodopere din Roma Antică, până la Michelangelo și Henry Moore). Ar trebui, desigur, ca o analiza desavarsita a acestei capodopere sa fie facuta intr-o carte, dar cum pe noi ne preseaza timpul oferit de un editor desavarsit pentru a trimite manuscrisul /electronic/ al acestei carti, desigur ca vom amana pentru secolul urmator cartea mentionata…
Deocamdata, asa cum am facut si cu ceilalti doi “monstri sacri” despre care am scris pana acum, vom selecta cateva informatii de pe Internet despre Fantasticul ALEXANDRU ANDRIES, informatii care ni s-au parut relevante pentru personalitatea extraordinara a acestui Fantastic…Braşovean trup şi suflet, născut pe 13 octombrie 1954. Studiile şi le-a făcut acolo unde a şi rămas – Institutul de Arhitectură “Ion Mincu” (absolvit în 1980). Membru în Uniunea Arhitecţilor din România (din 1980), în Uniunea Scriitorilor din România (din 1994), în D.D.A. / Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din 1994), Asociaţia Ziariştilor din România şi în alte comitete şi comiţii. Conferenţiar Doctor la Institutul de Arhitectură “Ion Mincu”. Debut: solistic în 1974 – Club A, scenic în 1979 – Festivalul de jazz&rock Braşov, cu trupa Basorelief şi abia în 1984 discografic la Electrecord (Interioare).De-a lungul lungii sale liste de albume s-a jucat cu: vocea, chitara, pianul, muzicuţa, percuţiile electronice etc. Un tip modest, imprevizibil, recunoscător lui Florian Lungu, din cauza căruia a început totul…
Last but not least, un muzician şi textier deosebit, cu armonii complexe şi versuri inteligente . 
         Acum, ca am oferit cateva informatii selectate de pe Internet, sa adaugam cateva lucruri din perspectiva noastra. Dar mai intai sa spunem ca o compozitie marca ALEXANDRU ANDRIES i-a determinat pe ascultatorii de noaptea trecuta a emisiunii “Psihologul muzical” sa isi prepare o portie de CARTOFI PRAJITI. Asta, bineinteles, dupa ce un alt cantec “gastronomic” il facuse pe ALEXE celebru…LA TELEJURNAL:
https://youtu.be/bymsicbtHo8
         Din perspectiva noastra ceea ce este FASCINANT la Fantasticul ALEXANDRU ANDRIES nu este atat cantecul (el depaseste cu nonsalanta “granitele folk” pentru a se “supune” cu buna stiinta “imperiului jazz-istic” /care-i ofera o mare libertate , o bucurie aproape “ludica” de a se exprima in acorduri si nuante ce-i servesc “scopului” sau primordial: realizarea unui cantec care exprima O IDEE !). Ceea ce fascineaza la Fantasticul ALEXANDRU ANDRIES este SPIRITUL acestuia. Daca experiente de folk-jazz s-au mai facut si se fac, nimeni NU POATE IMITA SPIRITUL lui Alexandru Andries ! Ar trebui, ca si in cazul Marelui MIRCEA VINTILA, sa-i dedicam Fantasticului ALEXANDRU ANDRIES o carte. Deocamdata sa ne bucuram ca “Psihologul muzical” ne-a oferit sansa unei “radiografii aproape complete” a ceea ce inseamna SPIRITUL Fantasticului ALEXANDRU ANDRIES ! Cam asta ar fi tot despre ALEXE !
https://youtu.be/XVGxLSikN_Y?list=PLDDf1L6ocYo0LLTxV2XkUydUWzchK7rHW
         Desigur ca “Asta e tot” (spune el in superbul cantec de mai sus). Iar noi suntem constienti ca “nu am spus (aproape) nimic” din ceea ce l-ar putea caracteriza pe Fantasticul ALEXANDRU ANDRIES.