Între 11 și 14 Mai a.c. la Western Michigan University a avut loc  in cadrul   celui de al 52-lea Congres de studii Medievale o expoziție internațională de artă religioasă românească. La Congres au  participat peste 3000 de specialiști din toată lumea prezentând lucrări originale de cercetare în domeniul epocii premoderne care contribuie la înțelegerea diversității religioase, filozofice,  politice si cultural-artistice a acestei perioade istorice.

Complexitatea acestui congres este întregită de prezența editurilor naționale și intenaționale care publică  cărți de referință din istoria premodernă, și contribuie astfel la înțelegerea a ce este comun și uman delungul culturilor, continentelor și erelor, depășind granițile geografice și disciplinare.

Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă  condus de Pr Prof. Dr. Theodor Damian a participat la acest Congres Internațional de peste 20 de ani , organizând și conducând  în fiecare an sesiuni de  mare interes pentru cunoașterea epocii medievale românești și internaționale creștine, atât prin contribuțiile domniei sale cât și al altor cercetătorii români și străini participanți.

Anul acesta , Galeria Spiritus aparținând aceluiași Institut   s-a alăturat   acestui eveniment academic și a prezentat o expoziție de artă românescă, intitulată  REPREZENTAREA TRADIȚIONALĂ ȘI MODERNĂ  A SACRULUI: DE LA ICOANELE BIZANTINE ȘI CELE PE STICLĂ, LA LIMBAJUL SIMBOLIC ÎN OȚEL, STICLĂ ȘI LED.                                                                                                                        Artista Viorica Colpacci, directoarea și fondatoarea Galeriei Spiritus a sponsorat și organizat această expoziție pe care a dedicat-o talentului artiștilor religioși români celebrând și aici , in acest context, ANUL ICONARILOR.

Lucrările prezentate la această expoziție, de o deosebită calitate estetică , un stil curat specific românesc și un sentiment profund ortodox, au inpresionat audiența specialiștilor medievaliști, surprinși de valoarea și bogația artei religioase românești.

Au participat din România:  Ionel Cristescu , Claudiu Victor Ghiorghiu si  Anca Fillip cu icoane pe lemn și Marius Vătămanu, Silvia Covaliu, Luca Vaeni și Liviu Șoptelea cu icoane pe sticlă.                                                                                                                                               Din Statele Unite a expus Viorica Colpacci câteva icoane pe sticlă și a făcut  o prezentare pe computer într-un slide show comentat, a unei serii de lucrări pe temă religioasă , în care artista folosește mijloace și materiale moderne în tratarea simbolică a unor teme din iconografia bizantină .  In aceste lucrări,  elementul central este LUMINA folosită ca parte integrantă a structurii lucrărilor sale , având în același timp un vădit caracter metaforic si metafizic.        Ideea de la care artista pornește, este că artistul religios trebuie să fie contemporan cu epoca sa, folosind limbajul vremii sale  neștirbind însă înțelesul simbolic și caracterul sacru al imaginii. În felul acesta artistul reușește să își  aducă contribuția și trăirea sa personală  în domeniul reprezentării sacrului – ceea ce nu exclude, ci aduce un omagiu tradiției din care își trage seva.

Această expoziție religioasă românească pe teritoriul Statelor Unite, prezintă prin ambasodorii ei, contribuția artei medievale românesti  la patrimoniul universal al artei religioase medievale și in acelesi timp, imaginea României , la adevărata ei valoare.

Pe de altă parte, ea este o dovadă că arta spirituală contemporană poate fi făcută la nivel calitativ și poate fi la înalțimea unor epoci înfloritoare din istoria spiritului uman .

Viorica Colpacci                                                                   Mai 2017, New York