În organizarea Primăriei Ploiești ( fără prezența primarului Dobre!) și a Garnizoanei Ploiești, sâmbătă, în reședința județului Prahova, a avut loc sărbătorirea, intr-un cadru festiv, a Imnului Național al României.
Manifestarea – care s-a desfășurat pe platoul din fața Palatului administrativ, in prezența oficialilor locali și județeni, a unui numeros public – a început cu salutul Drapelului de luptă, urmat de un scurt serviciu religios de binecuvântare și rugăciune pentru poporul român.
Despre importanța acestei zile de 29 Iulie au vorbit: viceprimarul municipiului, președintele Consiliului județean și prefectul județului – reprezentant in teritoriu al Guvernului României.
In final, Fanfara Consiului județean Prahova, împreună cu întreaga asistență, au cântat Imnul Național al României, Deșteaptă-te, române!
Istoria acestui imn nu este lipsită de controverse, mai ales cu privire la autorul muzicii şi la locul unde a fost cântat pentru prima oară. Un lucru este însă clar: versurile şi aranjamentul aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), un poet de factură romantică, ziarist, traducător, un tribun al epocii atât de marcate de Revoluţia din 1848 şi de influenţa celebrei „Marseilleza” a Revoluţiei franceze.
Imnul are la bază poemul „Răsunet”, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei din 1848. Acest text a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni braşoveni, fiind cântat pentru prima oară la Braşov, într-o grădină din Şchei, şi nu la data de 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, cum este cunoscut, după cum susţine Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov.
Textul poeziei a fost scris în atmosfera de emoţie febrilă generată de Adunarea de la Blaj de pe Câmpia Libertăţii din 3/15 mai 1848. Pentru publicarea versurilor s-a dat o adevărată luptă, pentru a se înşela vigilenţa cenzurii. Şi, la 21 iunie 1848, se reuşea publicarea poeziei în numărul 25 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură”.
Soţia poetului susţine că Andrei Mureşanu, împreună cu băieţii de la gimnaziul catolic din localitate şi de la şcoala primară a negustorilor români, cântau în taină pe Tâmpa „Deşteaptă-te, române!”, pe o melodie pe care tot poetul ar fi dat-o. Ipoteza că Andrei Mureşanu ar fi şi autorul melodiei este susţinută şi de compozitorul Iacob Mureşianu. El mai spune că melodia ar fi fost armonizată de „un muzic boem la dorinţa autorului”.
Potrivit Articolului 12, alineatul 3, din Constituţia statului român, “Deşteaptă-te, române!” a devenit Imn Naţional, cu versurile strofelor 1, 2, 4, şi 11.
Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României – “Deşteaptă-te române!”