Potrivit unei relatari Evening Standard din 31 iulie, care reia o declaratie a purtatorului de cuvant al Theresei May,  libera circulatie a cetatenilor Uniunii Europene catre Marea Britanie se va incheia in 2019. Downing Street a afirmat luni ca este “gresit” sa se propuna  ca libera circulatie “va continua ca pana acum” o data ce Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana.
   Dincolo de speculatiile si comentariile  politice din interiorul UK, ramane o intrebare: daca  totul va fi fost sa fie (inclusiv libera circulatie a cetatenilor Uniunii Europene) ca pana cum, DE CE a mai fost nevoie de Brexit?    Pe de alta parte sa nu ne inchipuim ca Uniunea Europeana se va purta “mai cu manusi” acum, cand foarte multi ani Marea Britanie a “selectat” din pachetul oferit de UE doar ceea ce i-a convenit (prezervandu-si inclusiv moneda nationala sau acea viziune prin      care – cand era ceata peste Canalul Manecii – britanicii afirmau ca “doar continental este in ceata” ).  
     Nu ne intereseaza disputele politice din interiorul UK, ci mai degraba “setul de reglementari negociate “  de care vor beneficia cetatenii UE dupa Brexit. In ceea ce priveste “avantajele cetatenilor britanici” post-Brexit, se pare ca – pentru prima data – neclaritatile fac sa fie “in premiera” /daca privesti dinspre Europa/   ceata si dincolo de Canalul Manecii. Sa fie doar  “o modificare de perspectiva” datorita unui binoclu  rasturnat?