Încerc să nu mă refer prea mult la mine și dau cuvântul prietenilor, care sunt mai obiectivi decât pot fi eu:

Lidia: Eu cred că apreciem în primul rând cele scrise. Ilustrația este binevenită, întregește ansamblul, facilitează imaginația și acreditează vizual textul, care, și fără ea, “face toți banii”! (…) Mi-a plăcut mult Japonia ta și este surprinzătoare cantitatea de informație pe unitatea de timp, plus calitatea! Ca și tine, am avut aceeași senzație că aș mai fi vrut să rămân pe-acolo.

 

Cantemir: Mi-a plăcut Coreea de Sud, nu știam că ai astfel de talente de povestitor :)). Reportajul este alert și proaspăt, iar pozele ilustrează bine textul. (N.A. Mă confirmă unul dintre cei care au fost acolo și apreciază amploarea și savoarea pe care am dat-o eu acestei călătorii!)

 

Mariana (Wellington, Noua Zeelandă): Nu știu cum potriviți alfabetul ăsta, descrierile sunt foarte interesante și plăcute, am râs cu poftă la multe faze! Nu vă spune nimeni că ați putea publica o carte cu însemnările dumneavoastră?


George (Arizona, S.U.A.): De ce nu îți publici impresiile de călătorie? Sunt interesante și citibile. Ai talente ascunse, pe care ar trebui să le dai la iveală. Mi-a făcut plăcere să citesc impresiile tale despre călătoria în Israel. La mai mare!

Rodica: Mulțumesc pentru reportajul privind experiența ta din Taiwan. Așa cum reiese din descriere, superb secondată de un fin simț al umorului, pe care îl strecori adesea, acolo este o lume de poveste. Cred că va trebui să aduni toate călătoriile tale în slujba științei într-un tom literar!

Adrian: Mă întreb de ce nu ai încerca să unești toate povestioarele tale din cursul anilor în care ai participat la congrese, simpozioane, etc. în afara României într-o carte, care, cu siguranță, va avea căutare, măcar printre cei iubitori ai turismului și ai altor meleaguri!

 

Cristina: Mi-ai făcut o poftă nebună de călătorie frumoasă și lectură bună!

 

Aurelia (Brisbane, Australia): O lectură frumoasă și instructivă. La mai multe călătorii, Dan!

 

Marian: Am citit câteva descrieri din Coreea de Sud, care dovedesc calități scriitoricești, de om umblat prin lumea largă. Îți doresc să continui mulți ani astfel de “aventuri științifice”!

 

Adi: Extraordinar de frumos “Houston”! Niciodată nu mi-am dorit să merg în America, dar tu ai ajuns să-mi creezi impresia că până și eu am fost acolo! Este un text de nota 10! Viitoarea ta carte este ca un tort foarte gustos, delicios, savuros, realizat după o rețetă proprie și originală, un festin literar, itinerar, temerar!

 

Gaudeamus igitur, la cererea generală m-am apucat și de literatură, simultan cu textele științifice la care lucrez (pentru câteva conferințe aflate în pregătire). Insistențele colegilor m-au convins, ca și imboldul octogenarului Gabriel Garcia Marquez: “Nimeni nu își va aduce aminte de tine, dacă nu îți exprimi gândurile!

 

Să știți că nu am secrete de fabricație, ci însemnări minuțioase, pentru care abia acum am găsit timp să le “dezgrop” și să le corelez cu amintirile din “sertarele” memoriei de sexagenar (ajuns la poziția 69)! Nu mă voi referi decât tangențial la continentul european, pe care l-am străbătut mai des (cu avionul, vaporul, trenul, autobuzul, mașina proprie – Dacia 1300 și, pe alocuri, per pedes) și care este acum accesibil tuturor compatrioților.

 

Pentru călătoriile în afara Europei n-am deschis atlasul la întâmplare, ci am mers acolo unde eram invitat la conferințe de specialitate. Deși nu-mi este străin acel vis al sultanului din “Scrisoarea a treia” eminesciană, a cărui umbră se întinde atotstăpânitoare “în patru părți a lumii”, m-am limitat la 16 reportaje, însemnând de două ori cifra norocoasă la chinezi (8).

Ordinea inversă (din punct de vedere cronologic) în care am realizat episoadele asigură prospețimea și unitatea în diversitatea conceptuală și stilistică a volumului. Iată câteva teme comune în serial, dar prezentate din unghiuri diferite: aeroporturi, avioane, răsărituri și apusuri de soare, conferințe internaționale și congrese mondiale, vizite tehnice, steaguri, monede, artizanat, drumuri și ape, zgârie nori sau/și căsuțe, muzee, monumente, temple, catedrale și moschei, spectacole variate, palmieri, flori și fructe exotice, delicatese culinare și, de ce nu, femine, care-I plac și lui Dumnezeu!

 

În acest caleidoscop geografic și cultural apar mari gânditori (Gandhi, Nelson Mandela, Albert Einstein, Mircea Eliade), lideri politici legendari (John Kennedy, Mao, Nasser, Michael Savage), oameni de știință actuali (Peter Stein, Joachim Ulrich, Olfa Kanoun, Aurel Millea), vedete din filme celebre, sportivi campioni (automobilism, baschet, box, fotbal, gimnastică, rugby, tenis, volei), o mulțime de oameni simpli de pretutindeni (aborigeni, africani, arabi, evrei, indieni, maori, mayași).

 

Veți întâlni o serie de elemente inedite: hărți personalizate (cu locuri vizitate, repere de aeroporturi, simboluri olimpice), periodice tabele de sinteză (comparații între țări sau orașe, programe de conferințe), vize turistice, bilete de avion, invitații la banchete, ecusoane, cărți de vizită, coperte de volume științifice, scurte note (auto)biografice, bilete de intrare la obiective turistice, ilustrate poștale, plicuri, timbre și multe alte “găselnițe”.

Încerc să aduc un suflu nou, neobișnuit atât pentru umaniști, cât și pentru realiști. Memoriile mele sunt în primul rând științifice, ilustrând o fină psihologie relațională, artă a comunicării și iscusință diplomatică, dar și aspecte turistice pitorești, sfaturi practice (chiar blaturi incredibile) și poante specifice, în stilul meu jucăuș de a fi mereu cu ochii după altele (locuri, situații, întâmplări).

Textele sunt complexe, împletind civilizația străveche (apar și câteva minuni ale lumii) cu tehnica modernă, știința cu credința religioasă, pericolele din peregrinările creștinești sau călătoriile cu avionul, cugetările la înălțime și acțiunile concrete din teren, și câte și mai câte. Efortul principal s-a îndreptat spre redarea empatică și simpatică a specificului fiecărei țări, cu observații întrețesute într-un tablou general cuprinzător și spectaculos al lumii în care trăim.

Și în imagini m-am străduit să înglobez cât mai multe informații, plus ingenioase artificii grafice, la care am beneficiat din plin de experiența deosebită a maestrului meu, Dr. Aurel Millea. Totalul imaginilor color prelucrate se apropie de 800!

Combinația insolită de jurnal (nu numai cronologic, ci și de creație, sugerând chiar un bildungsroman), ghid de călătorie neconvențional (pe alocuri enciclopedic) și album tipărit în culori fantastice face dificilă găsirea celei mai potrivite edituri și necesită sponsori generoși.

Cea mai mare bucurie a mea este să dăruiesc tuturor ceea ce am văzut prin lume, ca o carte mereu deschisă. Dacă am reușit, veți stabili dumneavoastră, comparându-vă opiniile cu cele din dialogul multiplu al prietenilor mei. Și, dacă nu ați făcut-o încă, vă rog să citiți și “decalogul” de pe coperta finală, adică:

 

Roxana: Îmi place că ești atât de “plin” de tumult pe dinăuntru și ai atâta sete de cultură și de viață. M-am delectat cu descrierea picant-filosofică a excursiei tale în Noua Zeelandă.

Ruey-jau (Taiwan): You really know how to arrange work and life in balance!

Adi: Să vezi atâtea locuri și să cunoști atâtea feluri de oameni – numai apostolii aveau acest privilegiu. Ai o putere de observație peste medie, o minte de inginer și un suflet de poet, îmbrăcate în haina normalității.

 

Rodica: Ai redat așa frumos locurile, oamenii și împrejurările în care ți-ai desfășurat activitatea (Coreea de Sud și Taiwan), încât, dacă nu vedeam fotografiile aferente, cred că mi-aș fi creat aproape aceleași imagini.


Adriana: Îmi plac foarte mult pozele, dar și comentariile comice cu care ai presărat “expunerea”, exact acolo unde le era locul.


Lidia: Fiecare reportaj este deosebit și “frizează” excelența. O bogăție imensă de impresii, imagini și trăiri. Israelul tău este deosebit de dens, închegat, plin de informații, culoare și, sigur, idei și comentarii proprii, ingenioase și instructive. Frumos ilustrat, ca întotdeauna un tablou viu și interesant. Aș spune chiar că ai reușit o… sferă !


Aurel: Felicitări! Egiptul tău arată foarte bine și conține toate ingredientele cuvenite pentru o relatare științifică și turistică.


Daniela: Am citit “jurnalul” sud-coreean pe nerăsuflate. E scris atât de bine, încât eram acolo. Și parcă nu voiam să se termine. Vă felicit pentru această inițiativă! Ne oferiți minunata ocazie de a cunoaște o altă lume, de a o vedea prin ochii unui om de știință.

Dana (sponsor principal, Perth, Australia): Mi-au plăcut și mie reportajele tale și mă bucur că împarți impresiile de călătorie, și nu numai, cu alții.

AlexS (realizator de film și fan declarat): Ești ca un paratrăsnet pentru explozia de informații la care ne supune lumea exterioară, fără să neglijezi lumea ta interioară, și mergi susținut către împlinirea proiectului suprem al existenței oricărui artist – savant genial, anume: libertatea!

 

București, 4 iulie 2017