(introducere la o continuare a unui jurnal de călătorie la Iași…)

   Era 7 octombrie, 2017, eram la PALAS MALL (într-un loc numit „la fântână”), Lucian mă invită să urc pe scenă, să iau un loc lângă invitați. Sunt emoționat fiindcă printre spectatorii din primul rând se află și Profesoara Elvira Sorohan (fosta mea conducătoare a unui seminar de literatură la Universitatea “Al. I. Cuza” de la Iași, domnia sa mi-a făcut rost de adresa Profesorului George Munteanu, cu care am intrat în corespondență și i-am spus că avusesem o intuiție asupra importanței poeziei Mortua est! cu un an înainte de apariția cărții Hyperion 1 – Viata lui Eminescu, iar domnia sa mi-a acordat credit și m-a încurajat în demersul meu scriindu-mi „Domnule Iacob, continuă să crezi în ceea ce crezi și continuă să faci ceea ce faci. Până la urmă vei învinge!” Primisem această scrisoare în 1975, în armată, la Zalău, unde nu aveam “pile” să primesc și eu permisie de 23 August, dar acea scrisoare fusese un suport atât de puternic pentru mine încât nu mai îmi trebuia nici permisie, nici nimic !).

 

Amintiri despre Poe și Eminescu…

     “It was many and many a year ago,

     In a kingdom by the sea,

       That a maiden there lived whom you may know

       By the name of Annabel Lee…”

         Am început intervenția mea de la Iași cu aceste versuri din Poe, rostite în 2004, când fusesem invitat oficial ca jurnalist în S.U.A. și le rostisem în preambulul unei corespondențe telefonice pentru Radio România Actualități, neștiind că mă aflam atunci la celălat capăt al “arcului poetic transatlantic Eminescu – Poe”.

Nu îmi propusesem să țin “o conferință” despre Eminescu și Poe, eram foarte emoționat și nu am dorit să vorbesc mai nimic despre carte, dar am ținut să închei intervenția mea rostind “Mări de septembrie“ (un poem al meu, rostit la al X-lea Congres al Organizației Mondiale a Poeților din Insula Creta, Grecia, în urma unei invitații primate de la Luxembourg), în amintirea gestului generos al poetului Lucian Vasiliu, care, prin 1993( la un festival de poezie desfășurat la Iași de BUNAVESTIRE), mă zărise în mulțime și mă invitase la microfon să spun câteva versuri.

 

Prin Iași, la pas…

După lansare am străbătut Iașul pe jos, am trecut pe la Bolta Rece, pe străzile din studenție, am ajuns la Teatrul Național si la Mitropolie (unde am intrat să revăd impresionantul interior și, ca prin minune, am fost miruit).

Sunt mult prea multe lucruri care ar trebui consemnate, important acum va fi lansarea de la București, de la GAUDEAMUS, vineri, 24 noiembrie, 2017, ora 17, la standul Editurii JUNIMEA. Unde, cu emoție și fericire, îi invit pe toți cei ce vor citi aceste însemnări să fie prezenți.