Stimaţi invitaţi, doamnelor şi domnilor, daţi-mi voie să salut prezenţa alături de noi a domnului Francis Rooney, vicepreşedinte al Comitetului pentru relaţii externe din Camera Reprezentanţilor, Congresul SUA: Congressmen Rooney, thank you for being here, it is a great honor and privilege to have you here with us in this very special occasion for Romanian people and for the Romanian-American community.

Îmi face o deosebită onoare şi bucurie să mă adresez dumneavoastră, membrilor comunităţii româneşti, cu acest prilej special, celebrarea a 99 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, punctul culminant al istoriei noastre naţionale prin desăvârşirea statului român.

Ziua de 1 Decembrie este pentru noi un simbol al pasiunii cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale. Cu mari sacrificii, un curaj enorm, inteligenţă politică şi o voinţă extraordinară, am reuşit, acum aproape 100 de ani,  să construim o ţară puternică şi unitară.      

De aceea, înainte de orice, doresc să onorăm memoria celor care s-au luptat pentru marele nostru proiect de ţară. Aproape 1 milion de români, şi subliniez acest număr, militari, civili, bărbaţi şi femei deopotrivă, tineri şi bătrâni, şi-au dat viaţa sau au fost răniţi pentru ca România să fie unită, liberă şi suverană.

Ziua Marii Uniri are însă o semnificaţie specială aici în Statele Unite Ale Americii care au jucat un rol cheie, prin viziunea preşedintelui american Woodrow Wilson, privind restaurarea păcii în Europa la sfârşitul Primului Război Mondial. Cele 14 puncte prezentate de Wilson în sesiunea comună a Congresului din data de 8 ianuarie 1918 au deschis calea spre reîntregirea României.

Doresc în mod special să onorăm împreună memoria românilor americani care, în frunte cu Vasile Stoica şi părintele Vasile Lucaciu, s-au unit în 1918 într-o singură organizaţie, Liga Naţională Română din America. Uniţi, românii americani au avut o contribuţie excepţională la realizarea Marii Uniri. Atunci, reprezentanţii lor şi ai altor naţiuni central şi est europene s-au întâlnit cu preşedintele Wilson la Casa Albă, s-au adunat în număr mare la Philadelphia, în faţa Independence Hall, şi au obţinut sprijinul Americii pentru libertatea naţiunilor central europene.

Prin urmare, putem spune că relaţia noastră specială cu America a început acum aproape 100 de ani, fiind astăzi mai puternică decât oricând. În acest an am sărbătorit 20 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, 15 ani de când România a fost invitată să adere la NATO şi 10 ani de când am devenit stat membru al Uniunii Europene. Sunt elemente fundamentale care ne arată că generaţiile de după 1918, cu bune şi cu rele, cu momente sublime, dar şi cu traume de nedescris produse sub regimul comunist, au dus în cele din urmă România acolo unde îi este locul, alături de naţiunile libere ale civilizaţiei democratice occidentale.

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii este un reper fundamental al politicii noastre externe care nu poate fi distorsionat de nimeni. El se sprijină pe foarte mulţi piloni, de la cel militar, de intelligence, la cel politic, economic şi cultural, se ancorează în valori comune şi în opiniile pro-americane ferme ale populaţiei României.

Relaţia de încredere solidă demonstrată în ultimele decenii, dialogul permanent, deschis şi constructiv dintre România şi SUA ne vor ajuta întotdeauna să păstrăm la cel mai înalt nivel legăturile noastre speciale. 

La jumătatea acestui an, preşedintele României, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump în cadrul unei vizite istorice care a avut implicaţii pozitive nu numai asupra relaţiei bilaterale, ci şi asupra parteneriatului  nostru în NATO. Atunci, preşedintele Trump a vorbit despre întărirea alianţei Americii cu România şi a legăturilor dintre americani şi români, spunând că relaţia noastră a fost bună, dar acum este mai puternică decât niciodată.

Iar realitatea demonstrează clar acest lucru: cooperarea noastră politică şi militară a atins un nivel fără precedent; sistemul antirachetă de la Deveselu este deplin funcţional; contribuţia masivă a României în Afganistan şi în combaterea terorismului; alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare; achiziţionarea sistemului Patriot; cea mai mare misiune comercială americană organizată în România; cel mai mare număr de investitori români în SUA participanţi la evenimentul Select USA; creşterea schimburilor comerciale cu 16% comparativ cu anul trecut; investiţii americane majore în  sectorul energetic românesc. Sunt date concrete care vorbesc despre etapa de dezvoltare organică, solidă în care a intrat parteneriatul româno-american. 

Stimaţi invitaţi, dragi compatrioţi,

România este astăzi o ţară în ascensiune, cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, o ţară implicată în procesele de reconstrucţie ale UE, dar şi un partener strategic al SUA care îşi ia în serios toate obligaţiile de securitate ce derivă din calitatea de membru al NATO. În 2019, România va fi gazda unui Summit crucial pentru evoluţia Uniunii Europene, fiind în poziţia unică de a promova mai multă integrare dublată de o legătură transatlantică solidă. 

Sensul istoric al acţiunii noastre statale nu poate fi schimbat de nimeni. Calea României şi a românilor este clară: Noi nu credem nici în democraţii “iliberale” şi nici în alte idei de inspirație eurasiatică incertă. Noi credem în modelul democraţiei liberale occidentale, în respectul pentru demnitatea umană şi drepturile omului, în libertate, egalitate, stat de drept şi economie liberă de piaţă. Acesta este singurul drum de succes al României pentru care s-au sacrificat atâtea generaţii de români şi pe care îl doresc generaţiile de astăzi şi cele de mâine. Este un drum la a cărui fundaţie se află şi parteneriatul strategic româno-american bazat pe respectul reciproc şi cele mai puternice garanţii de securitate şi suveranitate pe care le-a avut România în întreaga sa istorie. 

Anul viitor vom sărbători împreună Centenarul Marii Uniri. Este un moment în care întreaga comunitate românească din Statele Unite ale Americii trebuie să fie unită la fel cum au fost românii americani în urmă cu 100 de ani.

Comunitatea românească din Statele Unite ale Americii este puternică, şi-a menţinut identitatea culturală şi a păstrat legăturile istorice cu ţara.

Încă de la preluarea mandatului de ambasador am considerat prioritară relaţia cu românii și comunităţile româneşti din Statele Unite. În cursul acestui am cunoscut personal mulţi români deosebiţi aici, în Washington, în Virginia, în Maryland, în Philadelphia, în New York, în Boston, în Utah, în Chicago, în Oregon şi Seattle. Voi vizita și alte comunităţi româneşti în cursul anului următor și voi dedica anul Centenarului strângerii legăturilor cu românii americani de pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Am întâlnit mulţi români de valoare, respectaţi în comunităţile lor, în companiile în care lucrează. Mă bucură reuşitele dumneavoastră profesionale pentru că ele contribuie semnificativ la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Statele Unite, la consolidarea dimensiunii umane, o componentă esenţială a Parteneriatului dintre cele două ţări. Împreună sunt convins că putem face multe pentru a ne asigura că libertatea circulaţiei cetăţenilor români în SUA este deplină, aşa cum este firesc în relaţia dintre două state partenere care contribuie major la securitatea regională şi globală.

Vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră numeroasă la acest eveniment aniversar şi vă asigur de întreaga disponibilitate, a mea şi a echipei mele, pentru un dialog strâns şi eficient, orientat spre sprijinirea iniţiativelor şi proiectelor care vin în întâmpinarea nevoilor şi dorinţelor  membrilor comunităţii.

La mulţi ani România!