*De ce în Ploieștiori și nu la Ploiești? Aceasta-i întrebarea!

Ideea amplasării statuii Reginei Maria in comuna Blejoi, satul Ploieștiori, aparține ing. Mircea Cosma – președintele Societății cultural-istorice ”Mihai Viteazul”și ing. Adrian Diaconu (în foto), primarul acestei localități, aflată in imediata apropiere de Ploiești, unde primar este tot un Adrian (Dobre). Primar care nu a fost interesat, pare-se, de a avea acest monument istoric în reședința de județ, deși, după cum știm, Ploieștii nu excelează in busturi si statui, precum alte mari orașe ale țării!

”Țin să remarc faptul că Fundația ”Constantin Stere” are ca obiect de activitate și sprijinirea comunităților locale în realizarea unor asemenea monumente de for public dedicate monarhiei, mai ales că tânăra generație și comunități întregi de oameni nu au avut posibilitatea să cunoască ce a reprezentat monarhia pentru țara noastră. Cu atât mai mult este remarcabilă inițiativa conducerii Consiliului local și Primăriei Blejoi de se amplasa aici monumentala sculptură din bronz a Reginei Maria. Partea de logistică o va asigura Fundația ”Constantin Stere”, care va da curs alegerii, de către Comisia de jurizare, a celei mai bune lucrări (machete din ipsos), prezentate de patru cunoscuți sculptori ploieșteni, membri ai UAP din România: Alfred Dimitriu, Nicolae Lupu, George Dumitru și Constantin Ionescu”, aflăm de la dna Lia Maria Voicu, președintele Fundației ”Constantin Stere”.

Solicitată să ne spună părerea sa despre acest eveniment, dna dr.Simona Tănăsescu, membru in comisia de jurizare a monumentului, ne-a declarat: ”Sunt încântată de faptul că toți membrii comisiei de jurizare au fost unanimi în alegerea aceluiași proiect. Un proiect al sculptorului ploieștean Constantin Ionescu, care a impresionat prin două remarcabile calități: în primul rând, portretul foarte expresiv și, in egală măsură, cel mai aproape de realitatea chipului și imaginea Reginei, iar în al doilea rând, faptul că acest monument emblematic va fi ca un simbol, un liant pentru comunitatea locală, care merită un asemenea monument” (tot aici se află și busturile altor doi fii ai comunei: acad. Geo Bogza și prozatorul Radu Tudoran).

Jurizarea a avut loc marți, 12 decembrie 2017, la sediul Primăriei din comuna Blejoi.

Componența juriului care a desemnat câștigătorul concursului de creație organizat in parteneriat cu Primăria Blejoi, pentru realizarea lucrării monumentale reprezentând-o pe Regina Maria a României, a fost următoarea:
Președintele juriului – George Tănase – sculptor
Membri: prof.univ.dr. Ruxandra Demetrescu – Universitatea Națională de Arte Frumoase București, dr. Simona Tănăsescu – artist vizual, consilier personal al Ministrului Culturii, dr. Lia Maria Voicu – președinte Fundația „Constantin Stere” ing. Adrian Dumitru – primar Blejoi, dr.Luca Matei Stoian – architect, dr. Narcis Dorin Ion – director Muzeul Național Peleș.

Membri Comisiei au vizitat și locul unde urmează să fie amplasat monumentul: actualul parc pentru copii și tineret.

La jurizare a fost prezent – fără drept de vot – și președintele Societății cultural-istorice ”Mihai Viteazul”, ing.Mircea Cosma.

Interesant de remarcat faptul că lucrarea sculptorului Constantin Ionescu a fost votată în unanimitate (7 voturi), reputatul sculptor reușind să redea cel mai fidel și frumos înfățișarea din tinerețe a Reginei.

” Începând chiar din luna ianuarie 2018, Fundația ”Constantin Stere” se va ocupa de obținerea tuturor avizelor necesare și de pregatirea finanțării acestui monument, astfel încât, la 1 Decembrie 2018, să sărbătorim, împreună, inaugurarea impozantei statui, în acest frumos parc pentru copii și tineret din Ploieștiori”, a menționat președintele Fundației, dna dr.Lia Maria Voicu.