Fotbalul românesc şi-a găsit vinovaţii de serviciu: antrenorii. Dacă la echipa naţională selecţionerul Răzvan Lucescu este ţinta unei agresive campanii de discreditare care nu re nicio legătură cu performanţele echipei, în Liga 1, după numai opt etape, s-au schimbat nu mai puţin de nouă antrenori, iar conflictul dintre Lopez Caro de la Vaslui şi finanţatorul Adrian Porumboiu a făcut deja deliciul presei iberice.

După 41 de zile de la instalarea sa cu mare tam-tam la Steaua, fosta mare legendă a „roş-albaştrilor” Ilie Dumitrescu a părăsit banca tehnică a echipei sale după o serie de rezultate neconcludente în campionat şi în Europa League. 4.000 de fani i-au cerut demisia după egalul 1-1, pe propriul teren, în faţa „lanternei roşii” Astra Ploieşti, iar Ilie a clacat şi a plecat de la echipa pentru care venise să antreneze gratis. „Am o singură viaţă, nu merit să fiu tratat aşa”, a spus Dumitrescu înainte de a-i mulţumi lui Gigi Becali pentru sprijinul acordat. De la Bruxelles, excentricul europarlamentar a îngânat ceva legat de nişte telefoane date în miez de nopte în legătură cu poziţia în teren a lui Pablo Brandan. Cunoscut pentru temperamentul său coleric, Becali se află în situaţia paradoxală de a căuta un al treilea antrenor în acest început de sezon pentru Steaua, după ce Victor Piţurcă şi Ilie Dumitrescu au plecat fără să fi fost demişi de finanţator.

De altfel, plecarea lui Piţurcă de la Steaua, după ce revoluţionase lotul şi regulile interne ale clubului în intersezon, a fost marele şoc al debutului de campionat. Fostul selecţioner a cerut garanţii materiale pentru a se asigura că Gigi Becali nu se mai amestecă în treburile echipei şi nu mai dă declaraţii care să dăuneze, într-un fel sau altul, atmosferei de la club. Refuzul finanţatorului s-a lăsat cu plecarea intempestivă a antrenorului şi cu venirea lui Ilie Dumitrescu, după ce Gică Hagi refuzase să se implice în proiectul din care nu de mult fusese dat afară de finul Becali.

Unul vine, altul pleacă

Ieşirea lui Piţurcă din proiectul Steaua a fost văzută imediat ca o oportunitate de patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, care îl curta de multă vreme pe antrenorul oltean. Mititelu s-a dispensat fără remuşcări de Ţicleanu pentru a-şi asigura serviciile lui Piţi. O situaţie oarecum similară s-a petrecut şi la Astra Ploieşti, unde Mihai Stoichiţă a fost demis, iar în locul său a fost adus Tibor Selymes, tehnicianul Sportului Studenţesc. Viorel Moldovan a primit de la Vasile Şiman şansa de conduce „gaşca nebună” din Regie.

Nici campioana CFR Cluj nu a fost lipsită de convulsii interne. Startul ratat de sezon a dus la demiterea antrenorului italian Andrea Mandorlini cu doar 2 zile înaintea debutului în grupele Champions League. Gestul conducerii clujene l-a deranjat foarte tare pe Mandorlini, care a comentat evenimentul în termen polemici în presa din Italia. E o premieră pentru CFR: Mandorlini e singurul antrenor – şi au trecut mulţi prin Gruia în istoria recentă echipei – care pleacă cu scandal de la Cluj. Adus la echipa campioană mai degrabă în lipsa unei alte soluţii, după refuzul lui Hagi, Sorin Cârţu a debutat cu victorie în faţa lui Basel în Ligă, dar şi-a trecut în cont imediat o incredibilă înfrângere acasă cu nou-promovata FCM Târgu Mureş. Echipă care a schimbat şi ea pe banca tehnică, aducându-l pe Neluţu Sabău în locul lui Adrian Falub.

În fine, situaţii mai speciale sunt cele ale lui Rony Levy şi Vladimir Petrovic. Rămas fără practic fără echipă după de Dumitru Bucşaru a cedat Stelei cei mai buni jucători şi rămas şi fără speranţe că şi-ar mai putea încasa banii din contract, tehnicianul israelian a părăsit pe Unirea Urziceni. La rândul său, Petrovic a acceptat onoranta propunere venită de la Belgrad pentru preluarea echipei naţionale a Serbiei. Timişorenii au preferat, în aceste condiţii, să-i dea o şansă internaţionalului român Cosmin Contra, numit antrenor-jucător al trupei bănăţene.

Comedie la Vaslui. Regizor: Porumboiu senior

Savurosul umor al regizorului Porumboiu Corneliu Porumboiu este moştenit de la tatăl său! Fostul mare arbitru internaţional a pus în scenă la Vaslui un veritabil serial de comedie, cu „galacticul” Lopez Caro în rolul principal. Adrian Porumboiu a investit extrem de mult în întărirea unei echipe cu care terminase deja pe podiumul Ligii 1 şi a adus la echipă un tehnician care avea în CV-ul său pe Real Madrid şi naţionala de tineret a Spaniei. Pe lângă un contract consistent, i-a satisfăcut toate capriciile antrenorului, în speranţa că rezultatele vor recompensa investiţiile făcute.

Startul Vasluiului a fost însă unul realmente penibil. Numai că Porumboiu nu putea să îl demită de spaniol decât dacă îi plătea daune de 1 milion de euro! În lipsa unui argument forte juridic, Porumboiu a încercat să pună presiune prin toate mijloacele pe Lopez Caro, învoind mai multe zile jucătorii pentru ca antrenorul să nu îi aibă la dispoziţie, renunţând la mai multe persoane din staff-ul lui spaniolului şi generând un imens show mediatic. Lopez Caro a rezistat însă cu stoicism şi are de partea sa şi ultimele rezultate, printre care un 2-1 în deplasarea de pe Dinamo. „O să îl felicit doar dacă ia titlul”, a venit replica lui Porumboiu, care admite că e greu să fii nemulţumit când echipa joacă bine şi câştigă. Oricum, în România e posibil şi aşa ceva…

Lucescu jr, înfrângere în Franţa şi adio!

Într-un fotbal în care media schimbării antrenorilor e superioară numărului de etape disputate în campionat, era practic imposibil ca selecţionerul Răzvan Lucescu să aibă viaţă uşoară la echipa naţională. Ce-i drept, nici rezultatele nu îl ajută, iar acestea sunt argumentul suprem al detractorilor săi, în fruntea cărora se află fraţii Giovanni şi Victor Becali. România a început cu ghinion campania de calificare la Europenele din 2012, 1-1 pe teren propriu cu Albania, după ce a marcat cu greu pe final de meci şi s-a văzut egalată puţin înaintea ultimului fluier al arbitrului. Revanşa aşteptată la deplasarea din Belarus nu a venit. Fără Mutu, suspendat în continuare şi aflat oricum în dizgraţia lui Răzvan, „tricolorii” au scos doar un 0-0 la Minsk, condiţii în care o înfrângere în Franţa, în ultimul meci de calificare din 2010, ar însemna scăderea drastică a şanselor de a termina pe una dintre primele două poziţii. Selecţionerul a lăsat de înţeles în câteva rânduri că îşi va asuma demisia dacă nu scoate măcar un egal la Paris în această toamnă.