„În toate merge înainte minciuna, trăgând prostia după ea, de funia vulgarității fără leac, iar adevărul vine din urmă, șchiopătând încet, la braț cu timpul.” – Baltasar Gracián y Morales

 

Dovedind înfumurare nejustificată, social-democratul poreclit „mitralieră” după ce a spus că ar folosi arma sa AKM pe manifestanții care au protestat împotriva OUG 13, enervat și gata de răzbunare, cu una sau două zile înainte de anunțata vizită a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, la București, a exprimat la Digi 24: „Ce ați vrea dumneavoastră să facă cineva din România când vine Timmermans? Să stea în genunchi că vine Timmermans, sau Parlamentul României a ajuns să fie anexa vreunui stat? Vine Timmermans, domne… și dacă vine ce? Parteneriat înseamnă parteneriat, nu sclavi și stăpâni. Parteneriat – trebuie să ne respectăm între noi, nu e cineva șef! Un parteneriat înseamnă că dacă Timmermans vine trebuie să asculte poziția noastră, să respecte Parlamentul României, nu să vină Timmermans… E un partener!  Când se duce în Franța sau Germania, ce face Timmermans? Unde corupția e așa de mare…”. Avocatul Ioan Cupșa i-a răspuns, totodată provocându-l cu o întrebare: „Face ce face și în România. În România ce face?” Nu o să mai facă nici în România, vă spun eu. Să vină ca un partener să discutăm”, a completat „profetul”, deputatul PSD.

   Constantin Noica spunea că „din civilizație iei cât vrei, din cultură iei cât poți”. Noi românii putem lua mult din cultură, mai putem și da, dar din civilizația celorlalte țări europene de ce nu vrem a lua?

Și, Frans Timmermans, născut în Olanda, țară care impresionează prin gradul înalt de civilizație, decență și dragoste pentru propriul teritoriu, om stimat, cu o vastă experiență a „traversat continentul” – vorba unui ziarist – sosind la București, în data de 2 martie, să tragă un dramatic semnal de alarmă, și într-un mod politicos, amiabil, diplomatic, să consemneze faptul că situația din România riscă să se deterioreze rapid și tocmai pentru ca țara  să nu ajungă în această situație și-a programat vizita din acea zi.

Turul de forță prin instituțiile din România ale prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, întrevederile cu principalii actori politici de la București au arătat preocuparea Bruxelles-ului referitoare la evoluția politică din România și raportarea politicienilor la sistemul judiciar.

În primul rând Frans Timmermans le-a sugerat – infractorului lider informal al țării și antieuropeanului său coleg de la șefia Senatului – să-l sune ori de câte ori vor mai crede că este rău informat (ca răspuns la acuzația trimisă în scris a celor doi – primul gest de manifestare a orgoliului).

A dezvăluit tragedia prin care trec: România, justiția românească și lupta ei anticorupție, amintind inițiativa unor politicieni hotărâți să schimbe legile, că fac legi pentru propriul interes și nu pentru țară, să scape ei înșiși de gratii și să-i scape și pe „colegii” corupți. A avertizat să nu se renunțe la lupta anticorupție și să nu le lase oamenilor senzația că fac legi pentru propriul interes și nu pentru interesul tării. A amintit că într-un stat de drept, nu e treaba puterii politice (ori a Comisiei Europene) să se amestece în verificarea magistraților, ci a magistraților înșiși; că treaba politicienilor ar fi alta, de exemplu cea de ameliorare a infrastructurii, eventual cu bani europeni, furnizați, între altele, de Olanda; că „progresele” românești în lupta anticorupție nu sunt „satisfăcătoare”, iar cele „extraordinare”, obținute în sistemul judiciar românesc nu sunt încă, din nefericire, „ireversibile”.

Politicos, și-a asumat în acest scop și întrevederea cu prim-ministrul. Premierul teleormănean cu voie de la Dragnea nu i-a putut oferi prea multe date, dovadă că românii nu au aflat mai nimic.

La afirmația sa că justiția nu trebuie să fie verificată de politicieni, ci de oameni din justiție, o ziaristă i-a replicat că legea românească îngăduie acest lucru. „Da, a admis Timmermans, dar de aceea suntem aici ca să îmbunătățim lucrurile”. Mesajul general a fost deci, că „nu e treaba politicienilor sau a membrilor guvernului să verifice justiția”, ceea ce echivalează cu a spune că nu aprobă acțiunea de revocare a procurorului-șef al DNA și, mai mult, că, într-o asemenea eventualitate, ridicarea MCV va fi mult amânată.

Sigur că Uniunea Europeană nu se clădește ușor și este nevoie de aceste întrevederi, de discuții, sfaturi, întrebări, elucidări. Domnitorul nostru Ștefan cel Mare a avut toată viața sa privirea îndreptată spre Europa și a înălțat Moldova făcând din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XV-lea o „Nouă Europă”. A fost visul său! El a înțeles de la începutul domniei că Moldova în libertate și în înălțarea ei trebuie să se bazeze în primul rând pe sine, pe tăria internă, dată de coeziunea locuitorilor și pe forța militară, dar, în același timp, pentru progresul rapid al societății, țara va trebui să fie deschisă cuceririlor de civilizație din alte țări.

PNL a subliniat faptul că după vizita lui Frans Timmermans, Liviu Dragnea şi Călin Tăriceanu trebuie să decidă dacă sunt anti-europeni sau pro-europeni. Fiindcă din toate atitudinile lor, se întrezărește o aversiune față de acest uimitor pas făcut de țara noastră. Și nici „cu fundul în două luntri”, adică a îmbina două interese opuse, nu se poate înainta spre scopul stabilit. „Liderii coaliției PSD-ALDE nu vor mai putea apela la artificii prin care să găsească țapi ispășitori pentru semnificația dată la nivel european propriilor acțiuni. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a demontat fără drept de apel teza vehiculată atât de Liviu Dragnea, de Călin Popescu Tăriceanu, cât și de Viorica Dăncilă referitoare la dezinformarea oficialilor europeni în legătură cu situația din România”, au precizat cei de la PNL.

De asemenea, fostul șef al diplomației de la București Cristian Diaconescu, de formație jurist, a subliniat că declarațiile prim-vicepreședintelui CE referitoare la faptul că va putea sta de vorbă „zi de zi“ cu Dragnea și Tăriceanu arată că acesta a vrut să le bată obrazul în mod elegant:  „La teme privind informarea Comisiei, Timmermans le-a bătut obrazul, chiar dacă într-o formă elegantă celor de la București care s-au exprimat neglijent pe acest subiect”.

„Ne gândim la un mecanism care să ne asigure că toate fondurile să poate fi verificate, astfel încât să nu fie alocate prost, e o propunere care se referă la toate statele membre. Banii europeni trebuie să fie cheltuiți bine”, a anunțat cu această ocazie, Frans Timmermans.

Extragerea justiției de sub controlul nucleului politic corupt care a dirijat-o zeci de ani, urmează a fi principala preocupare, pentru desfășurarea normală a vieții în țara noastră. Și, inteligent și sugestiv – sfatul lui Frans Timmermans a fost, în final: „Alergați în continuare, dar nu în direcția greșită!”. 

Consultantul politic George Rîpă a considerat că prezența lui Timmermans reprezintă un argument suplimentar pentru președintele Iohannis să refuze cererea de revocare a procurorului-șef de la DNA.

 

Vavila Popovici – Carolina de Nord