Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu sprijinul ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale, Ministerul Culturii din India), al Ambasadei Indiei la București și al Incredible India – Oficiul pentru Turism din Frankfurt, vă invită la Festivalul “Namaste India”, ediția a X-a.

 

În perioada 3-10 iulie 2018, această ediție jubiliară a festivalului va debuta printr-un turneu de muzică clasică și dans clasic prezentat de opt artiști de excepție, ce va avea loc în șase orașe din România (Cluj-Napoca, Oradea, Iași, Constanța, București și Pitești).

 

Publicul este invitat la o incursiune în arta și cultura autentică a Indiei, având șansa de a descoperi, în aceeași seară, îmbinarea muzicală a două instrumente tradiționale – flautul din bambus (bansuri) și santurul – precum și o prezentare captivantă de dans Kuchipudi, unul din cele opt stiluri de dans clasic indian.

 

Avându-și originea în dansurile sacre de templu și bazându-se pe tratatul antic de dramaturgie, Natya Shastra, dansul Kuchipudi ilustrează povestiri mitologice cu ajutorul expresiilor faciale și a gesturilor simbolice ale mâinilor.  Acest stil de dans se remarcă prin frumusețea costumelor, grația și energia mișcărilor, precum și prin demonstrații de acrobație și de măiestrie tehnică, cum ar fi interpretarea unor bătăi ritmice cu picioarele așezate pe un platou metalic.

 

Bansuri este unul din cele mai străvechi și sacre instrumente indiene, menționat în textele vedice și în unele opere de artă budiste cu o vechime de 2000 de ani. Realizat dintr-o singură trestie de bambus, bansuri e un instrument muzical asociat cu păstoritul, fiind folosit până în secolul XX doar în muzica folclorică.

 

Santurul este un instrument muzical cu coarde lovite, cunoscut la noi sub numele de țambal. Originar din Persia, acest instrument a călătorit în diferite părți ale Orientului Mijlociu, fiecare țară personalizându-l și încorporându-l în repertoriul său muzical. În India, santurul a fost introdus în sec. al XIV-lea, devenind instrumentul tradițional al văii Cașmirului și fiind folosit în muzica folclorică și devoțională a zonei.

 

ARTIȘTI:

Vyjayanthi Kashi & Școala de Dans Shambhavi – Dans Kuchipudi

Bhaskar Das – Bansuri

Satyendra Singh Solanki – Santur

Sandip Banerjee – Tabla

 

PROGRAM TURNEU

03 iulie – CLUJ-NAPOCA – Auditorium Maximum

04 iulie – ORADEA – Casa de Cultură a Sindicatelor

06 iulie – IAȘI – Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu”

07 iulie – CONSTANȚA – Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”

09 iulie – BUCUREȘTI – Teatrul Elisabeta

10 iulie – PITEȘTI – Filarmonica

 

Spectacolul începe la ora 19:00 și are durata de 2h 30 minute, cu pauză.

 

BILETE

Biletele se găsesc în Librăriile Cărturești, Humanitas și online, pe EVENTIM.RO, BILETMASTER.RO, EVENTBOOK.RO, BLT.RO

 

CONTACT

0731 659 165

contact@namasteindia.ro

www.namasteindia.ro