Posesori ai unei măiestrii care atinge suflete, o sută de tineri, foști membri ai Orchestrei Române de Tineret, urcă în 25 iulie, pe scena Ateneului Român pentru a omagia Centenarul Marii Uniri în cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional “Vară Magică”
Trecuți de 30 de ani, artiștii au intrat într-o nouă etapă a vieții, în care, cu experiența dobândită în perioada anterioară, vor continua să facă cinste țării. Tinerii muzicieni au dorit să continue proiectul alături de cei mai buni dintre colegii lor, formând astfel Orchestra Națională Simfonică a României. Ansamblul a participat deja la numeroase proiecte internaționale de mare prestigiu în spațiul european, în țări precum Germania, Franța, Bulgaria, Italia, Moldova și Elveția, evoluând alături de mari maeștrii ai artei dirijorale și interpretative, precum Pinchas Zukerman, Cristian Macelaru, David Garrett, Sarah Chang, Cristian Mandeal, etc.
Orchestra Națională Simfonică a României a realizat, în premieră pentru orchestrele simfonice românești, apariții discografice la prestigioase case de discuri precum Genuine (CD-ul Lauda Concertata, alături de Wave Marimba Quartett, dirijor Cristian Mandeal) și Larghetto (în cadrul unui dublu CD cu muzica de film compusă și dirijată de Vladimir Cosma). În ultima parte a anului 2018, Orchestra Națională Simfonică a României va fi de asemenea protagonista unui proiect discografic al casei de discuri Sony, alături de tânărul percuționist de talie internațională Christoph Sietzen.
Sub bagheta fermecată a dirijorului Cristian Măcelaru, ei vor interpreta lucrări de Antonín Leopold Dvořák – Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor, op. 104, Richard Strauss – Suita Cavalerul Rozelor și Maurice Ravel – Bolero.
Solistul acestei seri, Valentin Răduțiu, este primul violoncelist care a înregistrat, alături de pianistul Per Rundberg, integrala Sonatelor pentru Pian și Violoncel de George Enescu. El cântă pe un violoncel Francesco Rugieri (Cremona 1686).