Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat că PNL doreşte să aibă împreună cu PSD o poziţie comună în ceea ce priveşte Legea Bugetului pe 2011, care ar putea constitui un prim test al unei posibile coerenţe PSD – PNL la guvernare pentru alcătuirea unui program de criză.

 

Vosganian a declarat că solicitările PNL la Legea Bugetului concordă cu schiţa de program de criză care a fost alcătuită cu PSD înaintea moţiunii de cenzură.

„Dorim să avem o poziţie comună cu PSD la Legea Bugetului.

Se pune întrebarea cum se poate ca PSD şi PNL să aibă o poziţie comună, când gândirea noastră pe termen mediu şi lung este diferită faţă de a PSD? Noi credem că o poziţie comună la Legea Bugetului ar putea fi un prim test al unei posibile coerenţe PSD – PNL la guvernare pentru alcătuirea unui program de criză. Solicitările noastre la Legea Bugetului concordă cu schiţa de program de criză pe care o alcătuisem cu PSD înaintea moţiunii de cenzură”, a spus Vosganian.

Vicepreşedintele PNL a susţinut că declaraţiile, conţinând referiri critice la adresa PSD, ale unor lideri liberali din ultima perioadă erau expresia amărăciunii faţă de căderea moţiunii de cenzură şi faţă de lipsa de determinare în legătură cu varianta de guvernare oferită.

„Declaraţiile liderilor noştri care au avut referinţe critice la PSD erau expresia amărăciunii ce a urmat moţiunii de cenzură. Am avut sentimentul că o parte a eşecului moţiunii de cenzură s-a datorat şi lipsei de determinare pe care unii dintre iniţiatori au dovedit-o în legătură cu varianta de guvernare oferită. PSD nu a dovedit suficientă determinare în acel moment pentru a configura o alternativă reală, care ar fi fost bază de discuţie pentru UDMR şi grupul minorităţilor. Faptul că aceste declaraţiile sunt expresia amărăciunii şi nu a unei lipse de speranţă pentru viitor, o arată şi faptul că PNL a demarat un nou dialog cu PSD. Un prim pas este poziţia comună la Legea Bugetului”, a subliniat Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, PNL îşi menţine asumarea de a contribui la o construcţie politică rapidă până în primăvara anului viitor şi care să ofere o configuraţie parlamentară majoritară.

„Dacă ea se va obţine şi pentru ea sunt necesare susţinerile UDMR şi al minorităţilor, va fi propusă preşedintelui României după căderea acestui guvern”, a spus Vosganian.

Vosganian a precizat că dacă bugetul pe 2011 va cuprinde scăderi de sume la ministere, PNL este dispus să voteze împotrivă, arătând că preferă ca România să nu aibă, încă, buget, decât să aibă unul „prost croit”.

Vicepreşedintele PNL a respins orice colaborare cu PDL, partid pe care l-a caracterizat ca fiind unul „fără credibilitate”.