Eram aşa de tînăr cînd am cunoscut-o!… Era slabuţă (că pe vremea aceea o mai îndoiau şmecherii cu apă chioară!), blondă, alunecoasă, rece şi caldă în acelaşi timp… O frumuseţe! Mă ameţea rapid de fiecare dată cînd ne întîlneam! M-am îndrăgostit din prima clipă de ea, deşi se oferea cu dărnicie, asemeni unei prostituate, oricărui client care i se ivea în cale. I-am fost credincios atît cît am putut să-i fiu, căci la un moment dat tentaţiile erau nenumărate. Am încercat şi nemţoaice şi cehoaice şi italience şi belgience şi franţuzoaice. Ba chiar am prins şi cîteva mexicance şi americance! Bune, nimic de zis, dar prima dragoste nu se uită, aşa că mă întorceam întotdeauna, umil, la ea. Iar ea mă primea de fiecare dată înapoi fără să-mi reproşeze ceva. Tot mai sofisticată, tot mai atrăgătoare, tot mai ofertantă cu trecerea timpului.

Au trecut mai bine de 25 de ani de la prima noastră întîlnire. A fost un mariaj ca toate mariajele. Cu bune, cu rele! Cîteodată a fost acră, cîteodată a fost neagră (dar nu de supărare!), dar de cele mai multe ori a fost corectă, fără greşeală, cinstită.
Dar gata, totul s-a terminat între noi! Divorţez de ea pentru părăsire de domiciliu conjugal. Nu mai vreau să o văd în ochi niciodată!

Să lăsăm gluma la o parte. Da, doamnelor şi domnilor, berea URSUS părăseşte Clujul, oraşul ei natal! Aici s-a născut, aici a crescut, aici a cunoscut celebritatea şi, totuşi, ca şi cum nimic nu ar conta, berea noastră, a clujenilor, pleacă. Gary Whitlie, preşedintele „Ursus Breweries”, divizie a companiei SABMiller, a anunţat că fabrica de bere Ursus de la Cluj se va închide în perioada imediat următoare. Da, ştiu, URSUS este a sud-africanilor aşa cum Napolact este al olandezilor, dar am simţit întotdeauna, oarecumva, că sînt brandurile noastre, ale clujenilor. S-a sfîrşit, nu ne-a mai rămas nici măcar iluzia că URSUS este un brand clujean. Deja există la Cluj Napoca un adevărat curent de boicotare a berii URSUS care nu se poate termina altfel decît cu diminuarea drastică a vînzărilor şi profitului producătorului de bere sud-african.