Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, efectuează, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie 2019, o vizită în statul Alabama, în cadrul căreia a avut întrevederi cu autoritățile statale, printre aceștia numărându-se secretarul de stat John Merrill și comandantul Gărzii Naționale din Alabama (ALNG), general maior Sheryl Gordon și a participat, în calitate de vorbitor principal, la conferința organizată de Troy University, dedicată celebrării a 70 de ani de existență a NATO.

Pe parcursul întrevederilor au fost discutate modalitățile de aprofundare a parteneriatului existent între Forțele Armate Române și Garda Națională din Alabama, atât în procesul de extindere și modernizare a capabilităților militare ale României, precum și în cadrul demersurilor de consolidare a flancului estic al NATO și creștere a prezenței militare aliate pe teritoriul țării noastre. De asemenea, au fost abordate oportunitățile de dezvoltare a celorlalte dimensiuni ale relației România – Alabama, cu accent pe dimensiunea comercial-economică și cooperarea în domeniul educației. În marja vizitei, ambasadorul României a vizitat portul Mobile, înfrățit cu portul Constanța și având un rol important în asigurarea fluxului maritim comercial dintre România și SUA.

Cu ocazia vizitei ambasadorului George Cristian Maior, guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey, a emis o proclamație oficială, declarând ziua de 1 noiembrie 2019 drept “Ziua Cooperării Alabama-România”. Două proclamații similare au fost emise și de către primarii orașelor Montgomery, capitala statului Alabama și Troy, unul dintre principalele centre universitare ale statului Alabama. Proclamațiile au fost înmânate ambasadorului României de către comandantul Gărzii Naționale din Alabama, în cadrul unei ceremonii organizate la Universitatea Troy.

                De asemenea, în perioada 1-2 noiembrie 2019, ambasadorul George Cristian Maior participă, în calitate de vorbitor principal, conferința “NATO at Seventy: A Strategic Examination of the Past, Present, and Future of the Atlantic Alliance”, organizată de Troy University pentru celebrarea a 70 de ani de existență a NATO.

Informații suplimentare

România și Alabama au un parteneriat militar îndelungat, din 1993, în cadrul Programului de Parteneriat Statal (State Partnership Program). Garda Națională din Alabama a asigurat sprijin și expertiză pentru instruirea piloţilor români privind trecerea pe avionul de luptă F-16, precum şi prin dezvoltarea infrastructurii în cadrul Centrului Naţional de Instruire Întrunită Getica din Cincu. Din 2015, militarii Gărzii Naţionale din Alabama și cei români au executat o serie de exerciţii tactice cu trupe în teren, specifice unităţilor de geniu – “Resolute Castle”, de cercetare – “Red Dragon” şi din forţele aeriene – “Dacian Warhawk” şi “Dacian Viper”.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii

1 COMENTARIU

  1. ________*______revista floare albastra = blue : mesaj cutremurator _ duminica 24 noiembrie 2019 putem vota pentru a fi in U.E . si n.a.t.o. sau _ daca suntem pasivi _ daca nu iesim la vot putem fi reinghiti de noaptea oarba postsovietica _________ridicate basarabia _ ridicate bucovina de nord _ ridicate U.E. si tu pactule NORDATLANTIC _ we believe in fredoom ! ___________asa sa ne ajute dumnezeu ! ______________eu votez la 7 dimineata _ ora ROMANIEI LIBERE cu domnul KLAUS IOHANNIS PRESEDINTE ROMANIA 2019-2024_______________mihai grigore – poet.editor.scientist ________________10h48’_21.11.2019 _________*_________:

Comments are closed.