Regula de trei simpla

In cazul tragediei televizate “Suspendarea lui nenea Trump”, nu prea exista regula si nicidecum nu e simpla. Vom folosi asadar subpuncte ca sa incercam sa ne lamurim.

Unu:

* Vice-presedintele Joe Biden este rugat de catre presedintele Barak Obama sa preia toate relatiile administratiei cu Ucraina.

* Printre altele, domnul Biden incurajeaza Ucraina sa dezvolte sectorul resurselor naturale.

* Hunter Biden, fiul vice-presedintelui, un simpatic cu capul in nori, este numit in consiliul de administratie al unei mari companii de extractie si prelucrare. Junele nu avea nici in clin nici in maneca vreo experienta in resurse naturale. 

* Compania in cauza, Burisma, intra in colimatorul autoritatilor ucrainiene, si mai a ales a procurorului lor general.

* Joe Biden, dupa cativa ani, se lauda in fata unei audiente selecte despre cum i-a pacalit dansul pe ucrainieni. Amenintandu-i ca le taie finantarea daca nu-l mazilesc pe procurorul general. Aceiasi persoana care investiga compania in care era implicat Biden junior. Situatiunea descrisa este un exemplu perfect de quid-pro-quo, sau ceea ce in diplomatia americana se numeste conditions (conditii atasate in mod special fondurilor de ajutorare). 

In context, exista suficienta informatie din care sa se insinueze intrebarea daca nu cumva ar putea fi vorba de coruptie…

Doi:

* Presedintele Donald Trump a fost acuzat de colaborare frauduloasa cu rusii. Dupa ce raportul Mueller nu a demonstrat nimica, presedintele a ordonat o ancheta despre originile investigatiei si posibila coruptie la nivel inalt. Procesul se desfasuara sub egida Departamentului de Justie.

* Vechea administratie ucraineana este una dintre cele care se pare ca au colaborat cu Partidul Democrat american in timpul alegerilor oferind diverse informatii (majoritatea dovedite false) despre Trump si colaboratorii sai.

* Alegerile din Ucraina au instaurat o noua administratie a carei linii directoare sunt lupta impotriva coruptiei si solutii ale conflictului armat cu Rusia. 

* Intr-o convorbire telefonica cu omologul sau ucrainean, presedintele Trump mentioneaza ca doreste aportul noilor autoritati de la Kiev in investigatiile despre alegerile din 2016 si cazul inchis in care e implicata doamna Hillary Clinton (CrowdStrike). Si o declaratie ferma a ucrainienilor ca vor incepe anchete impotriva coruptiei si corupatorilor. Inclusiv compania Burisma. Chiar daca in aceasta ancheta nu are cum sa nu fie implicat Hunter Biden. Baiatul candidatului la presidentie Joe Biden. 

* Este prerogativ prezidential cand si cum se elibereaza ajutoarele financiare internationale aprobate de Congres. Prin lege, presedintele trebuie sa asigure ca anumite conditii sunt indeplinite. In cazul Ucrainei, cea mai importanta conditie este lupta impotriva coruptiei. Trump amana eliberarea fondurilor pentru 55 de zile. Apoi le trimite cadoul ucrainienilor.

Trebuie mentionat aici, pentru din pacate nu prea s-a raportat, ca administratia americana a finantat imediat fondurile speciale pentru procurare de armament (care faceau parte din ajutorul financiar), un ajutor esential in conditiile de front militar deschis in Ucraina. 

Trei:

*Imediat dupa victoria in alegeri, dar mai ales dupa inaugurarea presedintelui Trump, democratii au declarat sus si tare ca el va fi suspendat in mai putin de o suta de zile. Incetul cu incetul s-a conturat si procedura: prin instaurarea unei anchete a procurorului special. Care sa demonstreze ca Trump si campania lui electorala au conspirat cu rusii ca sa masluiasca alegerile. 

*In afara de coluziune, procurorul special a incercat sa demonstreze (fara succes) ca presedintele a obstructionat procesul judiciar.

*Deci democratii au incercat sa scape de Trump pentru ca e nebun la cap (prin al 25-lea amendament constitional), ca e spion rus, ca a avut legaturi secrete cu rusii, ca a obstructionat anchete. Orice alta incecare ar putea fi primita cu o susbstantiala lipsa de credibilitate.

*In urma convorbirii cu presedintele ucrainean, o anonima a ajuns in mainile congresmanilor democrati. Informatiile oferite erau o mana cereasca in procesul de suspendare despre care se vorbeste de atatia ani. Imediat, democratii au lansat o ancheta bomba, acuzandu-l pe presedinte ca e folosit banii statului ca sa-i oblige pe ucrainieni sa-l investigheze pe Joe Biden, folosind un criminal quid-pro-quo

* Dupa multe audieri, cu usile inchise, apoi publice, democratii au schimbat macazul. Ancheta a devenit dintr-o data canalizata pe mita politica, o crima capitala despre care mentioneaza constitutia americana ca fiind motiv de suspendare. La care se adauga posibil abuz de putere si manipularea martorilor. Toate acuzatiile fiind pompoase si cat se poate de publice. 

Fiecare poate sa traga concluzii. Trump a avut suficiente indicatii pe baza carora sa ceara ajutorul ucrainean intr-o ancheta americana legala. A dorit ca ucrainienii sa se implice formal si efectiv in lupta impotriva coruptiei. Multi interpreteaza aceast deziderat ca o cerere directa ca sa fie anchetat Joe Biden. Trump intr-adevar a oprit pentru o perioada fondurile de ajutorare. Apoi le-a eliberat fara ca niciuna dintre conditiile care au general scandalul sa fie implinite. Si asa mai departe, stanga vede rosu si dreapta vede verde. Este greu de interpretat ce vina are Donald Trump, si destul de neclar ce constituie din punct de vedere constitutional o crima pe baza careia exista cauza pentru suspendare. 

Ceea ce pare insa tragic este ca se creaza un precedent care va afecta relatia dintre cabinetul prezidential si executiv cu Congresul. Daca presedintele Trump va castiga un al doilea mandat, Partidul Democrat va fi devaluat si probabil va fi preluat de catre aripa socialista si transformat din punct de vedere ideologic si politic. Daca presedintele va fi suspendat in Camera Reprezentantilor si va fi exonerat in Senat (in urma majoritatii parlamentare republicane) republicanii vor fi acuzati de favoritism. Iar daca Trump va pierde alegerile prezidentiale, republicanii vor fi intr-o dezordine din care din greu vor mai putea iesi si va fi dificil sa-si regenereze ideologia si directiile politice. 

Nu e simplu, nu e simplu de loc. Si e greu de inteles la ce foloseste toata tevatura politico-juridica in aceasta perioada de extraordinara prosperitate in Statele Unite… 

(Caricatura prin ShutterStock)