Din nou o carte de istorie? S-ar putea pune această întrebare. Ne tot raportam la trecut, când ar trebui să ne preocupăm de viitor! Este un punct de vedere. Noi, editura Alcor Edimpex, gândim că trecutul este la fel de important ca viitorul. Şi atunci când mai este ceva de spus, e bine s-o facem!

Această carte este scrisă de un istoric militar. Se adresează mai ales tineretului, sistematizând perioadele de timp, aşa cum manualele de istorie din zilele noastre nu o fac, iar pentru cele din vremea epocii de tristă amintire existau o mulţime de interdicţii.

Autorul accentuează  evenimentele cu amanunte de luptă, pentru că istoria oricărui popor, nu numai a celui român, este în mare masură istoria armatei sale.

Se foloseşte de multe citate şi credem noi, asta îi asigură textului, vivacitate. Autorul aduce pentru cititor, în prezent, atmosfera epocii respective, îl face contemporan cu evenimentul descris. Cititorul poate aprecia, astfel, modul de gândire al celor care participau la întamplările istorice din vremea lor, în acelaşi timp poate recepta evenimentele cu punctul de vedere al istoricului de astăzi.  Această prezentare în dublu plan ni s-a părut nouă, inovator  într-o carte de istorie.

L-am întâlnit pe profesorul Gheoghe Romanescu la o conferinţă, ne-a placut patosul cu care vorbea. Am convenit să realizăm o carte de istorie cu multe ilustraţii şi hărţi, am discutat oarecum capitolele şi numărul de pagini, ţinand cont de faptul că în specificul editurii noastre sunt cărţile bilingve, adică ne adresăm şi publicului din ţară dar şi celui dinafara ei. Domnul Romanescu s-a ţinut de cuvânt, ne-a dat cartea înainte de a ne părăsi, în anul 2000. Din păcate, n-am putut finaliza toate observaţiile editurii.  A urmat redactarea si traducerea. Apoi am constatat că traducerea nu este într-o engleză fluentă, ceea ce ne-a dezarmat.. După o vreme l-am cunoscut pe d-l Mihai Vinereanu, din New York, care a avut bunavoinţa să revadă traducerea. În primavara trecută a apărut o legislaţie care ne-a blocat – ni se cerea să avizăm hărţile la Oficiul Naţional de Cadastru, cu taxe enorme! După  câteva luni de controverse s-a lămurit problema, în sensul că hărţile istorice nu trebuie avizate la Cadastru. De atunci, cartea a intrat pe traseul final –corectura şi prelucrarea imaginilor.

Imaginile le-am obţinut de la Muzeul Armatei, Biblioteca Academiei, multe le aveam deja; ne-au răspuns cu amabilitate, trimiţându-ne imagini, Muzeul Unirii din Alba Iulia şi cel al Porţilor de Fier. In economia cărţii, n-am putut folosi toată fototeca noastră, a trebuit să alegem doar cele mai importante ilustraţii – unele alb-negru inserate în text, altele color, grupate în cateva coliţe. – toate pe hârtie cretată, ceea ce le conferă o anume calitate.

Şi în sfârşit, în februarie 2011 cartea este în tipar, după 11 ani de când a fost scrisă. Dar perioada istorică prezentată este cea de la începuturi până la anul 1989. Aşa că tot ce a urmat după aceea, vor scrie alţi istorici, care, poate, vor înţelege mai bine ce s-a întamplat cu acest popor din 1989 încoace.

Noi avem bucuria să oferim unui public larg, o carte interesantă, care sperăm că va fi bine primită. Cartea poate fi comandată pe adresa ed_alcor@yahoo.com.