GandacullaChicagoAutoShow

GandacullaChicagoAutoShowLuna trecută românii din Statele Unite și în special cei din zona metropolei Chicago, au avut ocazia să participle la cel mai mare show automobilistic de pe continentul nord American: Chicago Auto Show 2011, ajuns la ediția cu numărul 103.  Ziarul nostru a fost si el prezent la acest eveniment.
La show-ul de anul acesta au  participa cei mai de marcă producători auto din lume, iubitorii de mașini putând admira și anul acesta aproximativ 1,000 de exemplare din cele mai noi , mai exotice și inovatoare autoturisme ale unor producători precum: Toyota, Honda, BMW, Mercedes, Porch, Audi, KIA , Mazda,  ca să numim doar câteva din companiile străine, dar si din cele americane precum General Motors, Chevrolet, Crysler, Ford, Jeep si multe altele.
Salonul Auto  este nu doar o celebrare a inovației și realizărilor de ultimă ora din domeniul auto, ci și un eveniment mult asteptat atât de potențialii clienții cât și de familiile americanilor în general, care cu mic cu mare sunt atrași de restul spectacolelor din timpul expoziției.
La fel ca și cea de la Detroit, și la ediția de la Chicago se poartă  moda mașinilor ecologice sau hibride, Chevrolet Volt , Nissan Leaf sau Ford Focus Electric fiind printre cele mai populare mașini prezente,  care au atras un public numeros.
Cei de la Ford și-au etalat conceptul ecologic, Ford Focus Electric care va fi dispobibil abia anul viitor ca și model pentru 2013. Mașina este echipată cu un computer de bord care-i va furniza soferului informații precum cea mai apropiata stație unde mașina poate fi alimentată electric, instrucțiuni de eficientizare în condus, și un rezumat al energiei rămase în acumulator și-a eficienței cu care a fost condusă.
Leaf de la Nissan  este prima mașină pur electrică oferită spre vânzare pe piața nord Americană.
Are 4 uși, acomodează 5 pasageri, și funcționează exclusiv pe current electric. Este disponibilă în 2 modele, unul de bază și altul superior, ambele avand un motor electric de 107 cai putere și o baterie de litium. Mașina poate fi alimentată de la orice prize de  current, atât la 110 cât și la 220 de volți. Încărcată la maxim mașina poate parcurge aproximativ 160 de km, durata de încărcare completă a bateriei, în funcție de voltaj, fiind între 8 și 20 de ore.  Modelul de clasă superioară are un dispozitiv de încărcare rapidă a bateriei, de până la 80% din capacitate, în doar jumătate de oră. Mașina este cu transmisie automată, dotată cu ABS, control al tracțiunii, sistem anti-derapaj, air bags, și sistem de navigare, modelul superior având câteva dotări adiționale.
Este știut faptul că în America totul are proporții gigantice, inclusiv mașinile, în special cele de teren.  Cu toate astea în ultimii ani din ce în ce mai multe mașini de mici dimensiuni își fac apariția pe piața auto Americană, semn că recesiunea și prețul combustibilului îi face pe americani să își mai schimbe gusturile și preferințele în materie de autovehicole.
Un exemplu este Compania Smart o divizie a celor de la Daimler și Mercedes-Benz care a scos pe piață mașina Smart ForTwo,  adică mai pe românește o mașină deșteaptă ultra-compactă pentru doar 2 persoane, care este o versiune pur electrică, fiind cea mai mică și mai scurtă mașină ca dimensiuni, de pe piața nord Americană, oferită spre leasing pe o perioada de 4 ani, în varianta normală sau decapotabilă.
Pentru a creea o senzație cât mai naturală pentru participanți, cei de la Toyota au amenajat peste 4600 de metrii pătrați de teren cu denivelări și obstracole pentru a-și putea pune la test camionetele și autoturismele de teren. Același lucru l-au făcut și cei de la Ford cu modelul Ford Explorer.
Cei de la General Motors  nu s-au lăsat nici ei mai prejos și au creeat un traseu special împrejurul căruia au plantat copaci, cei prezenți la show putând să facă o tură cu mașinile electrice Chevy Volt.
Dacă egiptenii au folosit site-ul de socializare Facebook pentru a porni revoluția împotriva lui Mubarack,  producătorii de la Audi au folosit mediul virtual pentru a trage cu urechea la ce spun consumatorii americani, și astfel s-au decis în ultimul moment să aducă în America o versiune a modelului  Audi TT.
Zilnic de la show s-au realizat transmisiuni în direct, iar cei prezenți au avut parte de numeroase concursuri sau au putut întâlni  numeroase celebrități și vedete, jucători faimoși de la echipele locale precum cea de hochei, fotbal American sau celebra echipa de basket Chicago Bulls.