În data de 31 mai 2011, trei neurochirurgi renumiţi au afirmat pentru CNN că folosirea telefoanelor mobile mai mult de 30 de minute pe zi, măreşte semnificativ riscul de apariţie al tumorilor pe creier. Oamenii de ştiinţă au dezbătut mult timp riscul de cancer potenţial legate de utilizarea telefoanelor mobile, dar aceasta este prima declaraţie a unui grup de oameni de ştiinţă independenţi, care iau o poziţie, nu mai rămân neutrii ci lansează un avertisment. Ca urmare, cei trei specialişti afirmă că ei nu apropie niciodată telefonul mobil de ureche, ci folosesc exclusiv metodele hands free – caşti, speaker, bluetooth.

“Deocamdată cea mai sigură metodă este folosirea unei căşti pentru a ţine undele departe de creier” declara Dr. Keith Black, chirurg la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles. Dr. Vini Khurana, profesor univeristar la Australian National University, având ca specializare neurochirurgia, afirma: “Eu folosesc modul speaker. Nu îl ţin aproape de ureche” .Cei doi au fost aprobaţi de Dr. Sanjay Gupta, de asemenea neurochirurg, de la Barrow Neurological Institute şi St. Joseph’s Hospital Medical Center din Phoenix, Arizona, care a spus că şi el foloseşte căşti, la fel ca Dr. Black.

În fiecare zi, aproape în toată lumea, apar date care afirmă că telefoanele mobile duc la apariţia cancerului, iar apoi vin alte ştiri, alte studii, care le contrazic pe primele. Cercetătorii danezi spun că folosirea telefonului mobil nu are nico legatură cu riscul apariţiei unei tumori cerebrale. În aceeaşi zi, un studiu belgian efectuat pe 2.500 de tineri, a arătat că 20 la sută dintre aceştia aveau probleme cu somnul, din cauza folosirii telefonului mobil. În mod special se arată că radiaţiile telefonului mobil vulnerabilizează sistemul imunitar al copiilor cu vîrste sub 18 ani.

Conform unui studiu efectuat într‑un spital din Bristol, pe un grup de voluntari, jumătate dintre aceştia au fost supuşi pe o perioadă îndelungată la radiaţii specifice mobilelor, iar ceilalţi nu au participat la iradiere. Apoi, toţi au fost rugaţi să rezolve anumite teste în urma cărora să se măsoare activitatea cerebrală. Cei care au fost iradiaţi au scos cele mai proaste rezultate. Acesta înseamnă că expunerea la radiaţiile cu care funcţionează telefoanele mobile pot duce la pierderea memoriei şi la pierderea capacităţii de concentrare, susţin experţii.

Întrucât senatorul american Edward M. Kennedy a fost recent diagnosticat cu glioma, un tip de tumoare pe care criticii o asociaza cu folosirea telefoanelor mobile, discuţiile despre cancer si telefoanele mobile au fost reaprinse. Aceasta asociere a fost respinsă cu fermitate de către mulţi experţi, incluzând şi American Cancer Society.

Conform Food and Drugs Administration (FDA), trei mari studii epidemiologice făcute din 2000 până în prezent, arată că nu au fost descoprite efecte nocive asociate cu folosirea celularelor. FDA notează totuşi că media perioadelor de folosire a telefoanelor, luate în calcul de studiile respective, este de aproximativ trei ani; drept urmare studiile nu pot răspunde întrebărilor despre expunerile pe termen lung. Acest lucru este considerat punctul slab al multor studii, acuzate că nu fac distincţie între folosirea telefoanelor mobile pe termen scurt şi cea pe termen lung.

O descoperire recentă legată de folosirea telefoanelor mobile, este un avertisment adresat, în special, bărbaţilor. Cei care folosesc mobilul foarte mult pot ajunge sterili. Radiaţiile emise de telefon reduc numărul, mobilitatea şi calitatea spermatozoizilor. Testele efectuate în SUA pe 364 de bărbaţi, au arătat că cei care vorbeau mai mult de 4 ore pe zi la telefon aveau o calitate a spermei cu 18 % mai redusă. Acelaşi studiu arată că păstrarea telefonului mobil în buzunar în timpul condusului maşinii poate provoca infertilitate atît la bărbaţi cît şi la femei.

Doctorul Philip Michael de la un institut de cercetare din Irlanda a efectuat teste speciale de sange la 16 pacienţi care foloseau frecvent telefonul mobil. 13 dintre cei testaţi s-au plâns de apariţia unor simptome ca dureri de cap, greaţă şi ameţeli, care indicau efectele radiaţiilor emise de telefoanele mobile. Simptomele indicate de către cei 13 pacienţi au fost explicate de un alt specialist în domeniu, doctorul Michael Maier. Acesta susţine că orice creier are o activitate electrică asemănatoare cu impulsurile  transmise de către telefonul celular şi de aceea persoanele testate prezentau simptomele menţionate.

Telefoanele mobile emit radiaţii nonionice, unde de energie care nu sunt suficient de puternice să rupă legături chimice sau să producă suficiente daune ADN-ului pentru a putea cauza cancer. Nu este cunoscut niciun mecanism biologic care să poată explica modul în care radiaţiile nonionice pot cauza cancer. Cercetătorii, care au ridicat semne de întrebare privind folosirea telefoanelor mobile, susţin că nu se poate nega existenţa unui mecanism doar pentru ca ştiinţa nu îl poate explica. Temerile acestora se refera la căldura generată de telefoanele celulare şi la frecvenţele radio ce sunt absorbite în mare parte de cap şi gât. Studiile care au indicat existenţa riscurilor, arată că tumorile tind să apară în acea parte a capului unde utilizatorul ţine, în mod frecvent, telefonul mobil.

Câteva studii de acest gen efectuate la Universitatea Orbero din Suedia, arată că persoanele care utilizează telefonul mobil mai mult de zece ani prezintă riscuri de două ori mai mari de a fi diagnosticate cu o tumoare pe nervul care conectează urechea la creier.

Un alt studiu finanţat de Asociaţia Internaţională Pentru Lupta Împotriva Cancerului – proiect al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, arată că există o legătură de tip cauză-efect între telefoanele mobile şi dezvoltarea de tumori ale glandelor parotide (salivare). Studiul a fost realizat pe un eşantion de 460 de bolnavi, dintre care 58 au dezvoltat tumori canceroase, în timp ce 402 au tunmori benigne ale glandelor parotide. Conform rezultatelor, publicate în American Journal of Epidemiology, riscurile de dezvoltare a unei tumori canceroase la nivelul glandelor salivare este cu 50% mai mare în rândul persoanelor care folosesc telefonul mobil peste 22 de ore lunar. La fel ca majoritatea cercetarilor legate de acest subiect, studiile sunt observaţionale, indicând doar o asociere între telefoane şi cancer, şi nu o relaţie cauzală.

Raportul OMS şi al Agenţiei Internaţionale de Cercetări asupra Cancerului, arată că riscul de gliom şi neuroma acustic, datorate folosirii excesive a telefoanelor mobile există, chiar dacă dovezile sunt  “limitate”. Neuroma acustic este o tumoare benignă, de obicei, situată pe nervii din apropierea urechii interne.

Anumiţi doctori spun că principala sursă de îngrijorare nu o prezintă utilizatorii vechi, care au început să folosească celularele atunci când erau deja adulţi, ci copiii care folosesc telefoanele de la o vârstă fragedă şi au în faţă o viaţă de expunere. “Tot mai mulţi copii folosesc telefoane mobile. Aceştia pot fi afectaţi într-o masură mult mai mare. Creierul lor se dezvoltă rapid, oasele sunt mai fragile, iar efectele asupra copiilor ne sunt complet necunoscute”, afirma Dr. Paul J. Rosch, psihiatru şi profesor universitar.

Pentru cei îngrijoraţi de riscurile posibile, o soluţie simplă este folosirea unui set de căşti. Bineînţeles, această alternativă nu este întotdeauna potrivită sau convenabilă, iar anumiţi cercetători au emis deja recomandări pentru folosirea dispozitivelor wireless Bluetooth: “Nu putem spune cu certitudine dacă telefoanele mobile sunt sigure sau nu. Îngrijorarea mea este că odată cu actuala răspândire la scară largă a celularelor, cel mai rău scenariu ar putea fi descoperirea existentei unei corelaţii între tumorile pe creier şi telefoane, iar cand se vor finaliza studiile, peste 10 -15 ani, efectele vor fi déjà instalate”, afirma temător Dr. Black la CNN.

“Ceea ce avem aici este un avertisment, un punct de vedere privitor la sănătatea publică”, a declarat Dr. Jonathan Samet, preşedinte al departamentului de medicină preventivă de la Universitatea din California de Sud; Şcoala de Medicină Keck, şi preşedinte al grupului care a emis raportul: “Vedem jumătate din populaţia lumii, folosind deja telefoane mobile, iar oamenii care le utilizează sunt tot mai tineri şi mai mulţi. Este în mod clar nevoie să urmărim efectele telefoanelor pe termen lung. Probele pe care le deţinem astăzi justifică introducerea telefoanelor mobile într-o clasă de “posibil” risc cancerigen pentru oameni.”

Trebuie să vedem totul în perspectivă”, a spus Dr. Sanai pentru Los Angeles Times: “cafeaua este în aceeaşi  categorie de risc 2B ca şi celularele. Sunt categorii mai rele, cu riscuri mai mari, cum ar fi asocierea dintre fumat şi cancerul pulmonar. Substanţele din categoria 2A includ steroizi anabolizanţi şi compuşi anorganici cu plumb. Carcinogene cunoscute, în grupa 1 de risc, includ azbestul, formaldehida şi consumul excesiv de tutun.”

Alţi oameni de ştiinţă rămân sceptici cu privire la orice predispoziţie către cancer, ale cărui cauze sunt împotmolite în domeniul ştiinţelor contradictorii.”Mi se par concluzii surprinzătoare având în vedere că există dovezi din ce în ce mai puternice că folosirea telefonului mobil nu are nicio asociere cu apariţia cancerului la creier”, a declarat David A. Savitz, profesor în departamentele de epidemiologie şi obstetrică şi ginecologie de la Universitatea Brown, cercetător pe expunerile de mediu şi de sănătate.

Cu toate acestea, Dr. Sanai este de părare că a lua măsuri de precauţie, în timp ce aşteptăm dovezi suplimentare, este mult mai înţelept decât să lăsăm lucrurile la voia întâmplării. “Există precedente, studii despre alte surse de radiaţii, care nu au dat rezultate imediate. Ar fi prudent să limităm expunerea, mai ales pentru copii,, deoarece aceştia vor avea mai multe decenii de expunere decât noi. Durata de viaţă preconizată a americanilor este foarte lungă, astfel încât expunerea la riscuri, chiar mici, se poate acumula şi produce efecte de-a lungul vieţii.”

Concluziile studiilor efectuate în mai multe ţări, coordonate de către IARC, precum şi studiile independente ale cercetătorului suedez Lennart Hardell, arată că în eşantioanele studiate, persoanele care au folosit un telefon mobil 10 sau mai mulţi ani, au avut un risc dublu de gliom. Studiul lui Hardell a arătat o creştere a riscului de 40 % pentru persoanele care au folosit telefoanele mobile langă ureche, în medie 30 de minute pe zi, pe o perioadă de 10 ani. Un alt studiu din 2004 a subliniat riscul crescut de neuroame acustice după 10 ani de utilizare a telefoanelor mobil şi un risc dublu pentru tumorile pe partea laterală a capului, în zona în care este plasat uzual telefonul mobil.

Există dovezi prea puţine pentru a trage concluzii despre alte tipuri de cancer, se arată în raportul oficial. Cert este că mutarea telefonului mobil de la 1 inch la 10 inch distanţă de cap reduce radio-frecvenţa de energie de 100 de ori, spun experţii.

“Acest raport vă determină să vă faceţi griji despre cancer dacă aţi folosit telefoanele mobile pentru mai mult timp. Pe mine nu mă sperie, chiar dacă vorbesc cca. 4-5 ore/zi la telefon. Totuşi, am să-mi cumpar nişte căşti.”, a spus Enrique Blanco, de la Arizona State University, fost infanterist în Irak. Robert Tolleson (CNN) spunea că poartă telefonul în buzunarul pantalonilor şi este aproape întotdeauna activat, astfel că el poate păstra legătura cu soţia, cei trei copii şi prietenii lui.După ce a auzit despre raport, Tolleson a declarat că are în vedere achiziţionarea de căşti pentru telefonul său mobil.

În concluzie, lipsa unei demonstraţii ştiintifice nu este acelaşi lucru cu imposibilitatea găsirii unei asemenea demonstraţii. Cert este că orice exces strică, iar ofertele de convorbiri nelimitate ale operatorilor de telefonie mobilă, constituie mai degrabă un scop comercial (care va conduce în timp spre temerile doctorului Black), decât un beneficiu adus utilizatorilor.

Surse: CNN, Los Angeles Times, Arizona Central