Guvernul a promovat in procedura de urgenta un proiect de lege care permite strainilor cu resedinta in Romania sa adopte copii.

Se stia de ani buni ca SUA insista pe langa autoritatile romanesti sa liberalizeze adoptiile internationale, dar abia telegramele Wikileaks au aratat cat de serioasa era aceasta preocupare. Guvernele Romaniei au refuzat insa mereu orice concesie, invocand invariabil exigentele UE. Problema copiilor orfani fusese o problema politica centrala in cursul negocierilor de aderare si adoptarea legii Legii 273/2004, care interzicea adoptiile internationale, a contat mult in decizia de inchidere a negocierilor.

Se pare insa ca Guvernul Boc s-a hotarat sa faca unele concesii, promovand o lege care ingaduie strainilor cu resedinta in Romania sa adopte copii. Legea care a fost votata deocamdata la Senat, ca prima camera sesizata, recurge la un artificiu, redefinind pur si simplu termenul de adoptie interna. Potrivit noii legi, “adoptia interna este adoptia in care adoptatorul sau familia adoptatoare cat si adoptatul au resedinta obisnuita in Romania”. Pana acum se vorbea de domiciliu (ceea ce trimitea la cetatenie), dar potrivit acestui proiect de lege orice strain cu drept de sedere permanenta poate adopta un copil din Romania.

Diferenta este majora, deoarece in acest fel un american, bunaoara, stabilit cu diferite treburi la Bucuresti ar putea in sfarsit sa adopte un copil si, la un moment dat, sa plece apoi cu el acasa in SUA.

Dar desigur ca noua definitie a adoptiei interne ii dezavantajeaza de asta data pe romanii care au plecat in numar mare in strainatate. Si de aceea a fost introdusa o prevedere menita sa ofere si romanilor o compensatie. Adoptia ar fi permisa asadar si pentru cei cu resedinta in afara Romaniei daca macar unul dintre soti este cetatean roman. Se vede de fapt ca si pe aceasta cale posibilitatile de adoptie au fost mult extinse.

Legea aceasta promovata de guvern in procedura de urgenta  propune modificari mici, dar care deschid calea unor modificari mari pe viitor.

Se poate vedea de pe acum ca a cazut cu totul bariera cetateniei. Adoptia nu mai depinde catusi de putin de cetatenia celor care adopta, ci de o conditie de alta natura. Iar la un moment dat cand se va constata ca in lumea de azi resedinta e ceva atat de schimbator si de putin relevant pentru identitatea unei persoane, atunci se va renunta si la aceasta conditie.