Cei care au crezut pana deunazi ca bacul era „o ambarcatie cu fundul si capetele plate, cu care se fac scurte traversari de rauri sau de lacuri”s-au inselat amarnic. Ei au crezut ca acest bac ii va duce din liceu catre facultate (prin frauda) fara se se scufunde si fara sa se inece la mal.
Bacul insa, a devenit un mijloc „elevat”de transport in viata, la care au acces cei silitori si cu neuroni capabli, in timp ce celor cu fite in cap, celor care trateaza scoala ca pe un club sau la… fara frecventa, le ramane ca mijoc de locomotie prin viata – pluta!

“Plutasii”au devenit o sursa inepuizabila de “perle”mioritice, iar editia din acest an nu ne-a dezamagit si a fost foarte generoasa cu “dume”care mai de care mai alambicate si mai ilogice. Iata cateva din aceste”perle”, made in Romania, pe care eu ma voi stradui sa le interpretez , incercand sa aflu logica de fier si rationamentul celor care au produs aceste “dume”. Ma gandesc ca poate suntem noi carcotasi sau avem un filtru de intelegere mai prafuit si nu reusim sa realizam stilul metaforic de exprimare al unora dintre liceeni nostri din ziua de azi, care reprezinta viitorul de maine al Romaniei.

Cred ca pana si “maestrul”Marean Vanghelie, “lingvist”de renume, cu vechi state de serviciu in d-ale limbii romane, ar fi fost eclipsat de unele dintre exprimarile “ejaculate”la aceasta editie de Bac., de catre “fauna”mioritica adolescentina.

“O scrisoare pierduta” a produs aceste elucubratii care l-ar fi facut pe Caragiale sa-si bage furculita-n ochi, daca ar fi citit aceste “giuvaere literare”ale unor liceeni, lost in translation!

1.”Cetăţeanul turmentat este reprezentat în lumea reală de omul obişnuit, adică beţivul român”- in opinia mea, liceeanul a vrut sa scoata in evidenta spiritul bahic care caracterzeaza cetateanul roman, adica omul obisnuit=betiv roman!

2.”Misterioase sunt căile scrisorii pierdute”- o scrisoare pierduta ascunde, of course, un mister….iar drumurile catre gasirea acestei scrisori pierdute sunt intortocheate, pline de aventuri si capcane.

3.”Caragiale era un adevarat miştocar al secolului 17″- pai si nu era? Ce mai conteaza cateva secole diferenta, era sec.XIX…ideea e ca era mistocar …

4.”Putem spune că Caragiale e foarte actual, personajele cu proşti şi beţivi regăsindu-se în fiecare club de fiţe din lumea noastră amară”- aici adolescentul in cauza se refera la cocalari, care se regaseau si in sec. XIX…o cocalarie exprimata prin betivanii….sincer, liceeanul nu greseste cand ne spune ca acei betivi ii regasim si in zilele noastre…

5. “Cetăţeanul turmentat se întreabă “Eu cu cine votez?”la fel ca susţinătorii de pahar a lui Băsescu”- Intr-o lume turmentata este firesc sa votezi cu un cetatean si mai turmentat decat tine..

6. “Acest text nu pare dramatic la prima vedere, dar când ne dăm seama că e plin de zaharişiti şi beţivi începe să ne aducă aminte de vremurile noastre şi de Băsescu şi devine trist”- o metafora subtila care compara zaharul de atunci cu zaharina de astazi…alta Marie cu alta palarie..

7.”Zaharia Trahanache avea acest nume pus de Caragiale, deoarece se ocupa cu traficul de zahăr. În mod similar, Farfuridi desfăşura afaceri cu farfurii, iar Iordache Brânzovenescu rula afaceri cu brânză”- businessul din sec. XIX era ceva ilicit in domeniul zaharului, farfuriilor si al branzeturilor…aceste produse probabil se dadeau pe sub mana, iar celebrii traficanti aveau nume cu renume la purtator…

8. “După numele lui Brânzovenescu ne putem da seama că acesta era de la ţară şi avea rădăcini străvechi în cultivarea brânzei.”- aici observam adevarata origine a taranului roman care din mosi-stramosi se ocupa cu oieritul si producea branza sub domnia lui Branzovenescu.

Voi incheia cu creme de la creme in materie de “perle”de bac, la care insa nu mai am nicio replica, pentru ca ma depasesc complet…

„Pe plajă era multe fete dezbrăcate indecent”

“Ghilimelele apar numai atunci cand vorbeste cineva, chiar si in soapta”

„Primăvara înverzesc toate vieţuitoarele”

“Ne-am îmbălsămat de aerul de la nuntă”

Vant din pupa…plutasi!