Imagine_1_copy_copy_copy_copy

Imagine_1_copy_copy_copy_copyÎntre 13 şi 16 octombrie ICR New York a prezentat primul stand românesc în cadrul târgului anual de benzi desenate, anime, manga, jocuri video, film şi televiziune bazate pe producţii de gen – New York Comic Con 2011 (al doilea târg de profil ca importanţă şi amploare din S.U.A – după cel din San Diego – şi cel mai important de pe Coasta de Est). Standul a constituit o surpriză şi un punct de interes neaşteptat în cadrul târgului newyorkez, vizitat de peste 100 000 de oameni. A fost singurul în care s-a expus producţia de BD a unei alte ţări în afară de S.U.A. În istoria recentă a NY Comic Con doar Coreea de Sud a avut un stand similar, anul trecut.

NO SCHOOL – New Romanian Comics (sau standul 2018) a oferit publicului o sinteză între istoria BD-ului românesc şi cele mai recente producţii de benzi desenate autohtone. Autorii selecţiei – artiştii Matei Branea (Omulan), Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), Sandu Florea (În lumea lui Harap Alb, dar şi ilustrator la Batman sau Spiderman), editorul Miloš Jovanović (revista şi editura Hardcomics) şi Cristian Neagoe (Street Delivery) – au fost prezenţi la târgul din New York pe toată durata expoziţiei organizate de ICR New York. Cei trei creatori de BD, din generaţii diferite, au avut fiecare o sesiune de prezentare destinate presei şi publicului – Alexandru Ciubotariu vineri 14 octombrie, Sandu Florea sâmbătă şi Matei Branea duminică. În afara acestor sesiuni, artiştii au desenat la faţa locului, au semnat cărţi şi au discutat aproape neîncetat cu vizitatorii.

Imagine_2_copy_copy_copy_copyBucurându-se de numeroase apariţii în blogurile de specialitate, standul românesc a impresionat prin calitatea şi ingeniozitatea benzilor desenate expuse. Artiştii români au realizat contacte cu editori şi jurnalişti americani, deschizându-se posibilităţi pentru viitoare colaborări. Unul dintre cei mai cunoscuţi vizitatori ai standului românesc, Cory Doctorow (boingboing.net) – un guru al blogosferei mondiale – a făcut duminică pe blogul său, care are peste un milion de vizitatori săptămânal, un rezumat a ceea ce a însemnat prezenţa românească la Comic Con: “Don’t miss the Romanian booth for a look at some of the weirdest, coolest comics being made in the world today.” (“Nu rataţi standul românesc, unde puteţi vedea unele din cele mai ciudate şi cool benzi desenate din lume, la ora asta.”) Mulţi alţi pasionaţi de BD s-au declarat extrem de impresionaţi de faptul că standul românesc este “atât de diferit” şi oferă o alternativă inedită la benzile desenate cu super-eroi din mainstreamul american.

Prin prezenţa la New York Comic Con, ICR New York a reuşit accesarea şi apropierea unui public american extrem de divers, care în mod normal nu este interesat de oferta institutelor culturale străine din metropola americană. Institutul a continuat astfel linia sa de programare dedicată graficii şi artelor urbane, începută în 2008. Pe durata târgului new yorkez, ICRNY a realizat o cronică zilnică a prezenţei româneşti la NY Comic Con. Pentru mai multe fotografii, desene, citate şi linkuri la blogurile care au scris despre BD-ul românesc puteţi accesa  www.icrny.org/NYComicCon2011 şi pagina de Facebook a ICRNY (http://www.facebook.com/RCINY).

Imagine_3_copy_copy_copy_copyMatei Branea este un creator de bandă desenată şi animaţie şi creatorul lui OMULAN – un personaj de BD care a devenit celebru prin numărul din 2003 publicat de Hardcomics. Matei Branea publică online episoade de animaţie, benzi desenate şi ilustraţii de la mainstream la underground, de la producţii de televiziune şi publicitate până la scurtmetraje pentru internet. În prezent, Matei se află în faza de pre-producţie pentru un scurtmetraj despre roboţi balcanici, predă animaţie la UNATC Bucureşti şi pregăteşte o nouă carte cu OMULAN.

Alexandru Ciubotariu a publicat grafică de revistă şi carte şi numeroase benzi desenate. A semnat şase cărţi de benzi desenate şi un album de street art (Pisica Pătrată, Editura Vellant, 2009), primul din România. Pentru Romfilatelia a desenat mai multe serii de timbre editate în sute de mii de exemplare. A participat la concursuri BD şi a câştigat numeroase premii. A fost invitat să participe la expoziţii în Franţa, Polonia, Cehia, Maroc, Grecia, Serbia, Spania, Portugalia, Ungaria, cea mai importantă fiind expoziţia de la Centrul Belgian de Bandă Desenată din Bruxelles (octombrie 2011 – mai 2012). Stabilit în prezent în Bucureşti, lucrează ca grafician, colaborând cu diverse edituri şi publicaţii. (www.salonbd.ro ; www.ciubi.go.ro)

Imagine_4Sandu Florea a debutat în 1968 cu serialul Năzdrăvăniile lui Păcală în revista Luminiţa. Câştigător al Premiului EUROCON pentru În lumea lui Harap Alb, Sandu Florea a semnat nouă cărţi de BD, din cele 50 apărute în perioada comunistă, a desenat primele BD-western româneşti, adaptând romanele lui Nicolae Frînculescu, iar în 1990 a editat împreună cu acesta revistele de benzi desenate Carusel şi Proteus. La sfârşitul lui 1991, Sandu Florea emigrează împreună cu familia în Statele Unite. În aprilie 1992 debutează la cea mai importantă editură de benzi desenate din SUA, Marvel Comics. De atunci Sandu Florea a desenat aproape 300 de benzi desenate, ilustrând aventurile a aproape tututor super-eroilor americani: Conan the Barbarian, X-Force, Dr. Strange, The Executioner, Thunder Strike, Blade, Buffy – the Vampire Slayer, Insane Clown Posse, Generation X, Spiderman Unlimited, Elektra, X-treme X-men, Hawkeye, Batman R.I.P. etc. În prezent, artistul româno-american a devenit un nume inconturnabil în cataloagele marilor edituri de benzi desenate americane, Marvel, DC Comics, Dark Horse ş.a. (www.sanduflorea.com)

Hardcomics este prima editură de bandă desenată românească. Lansată în 2002 la Bucureşti, Hardcomics îşi propune să creeze o piaţă pentru benzile desenate în România şi să impună un standard ridicat în conţinut şi formă.  În ciuda eşecului financiar, dar bucurându-se de un considerabil succes artistic, Hardcomics se încăpăţânează să ofere în continuare o platformă de expresie artiştilor români de comics.

Miloš Jovanović a intrat în industria benzii desenate la o vârstă precoce. Pe când avea numai 8 ani, se întreţinea vânzând şi făcând schimb de reviste BD la târgurile din oraşul său natal din fosta Iugoslavie. Treizeci de ani mai târziu, pasiunea sa ramâne neschimbată, doar că acum trăieşte în Bucureşti şi se consideră parte din cultura română. În 2002 a pus bazele Hardcomics, editură care a revitalizat banda desenată românească, oferind o platformă de exprimare pentru artişti români şi, uneori, străini. Până acum a publicat peste 30 de titluri (cărţi, reviste, ziare) şi mai mult de 100 de autori. În timpul liber rămas, Miloš conduce un studio de design şi vorbeşte şase limbi. (www.hardcomics.ro, www.aooleu.ro.)

Imagine_5Demarat în primăvara anului 2006, Street Delivery a devenit un amplu eveniment urban care pe lângă revalorificarea peisajului urban, strânge laolaltă comunităţile creative ale oraşului. Câştigând o legitimitate atât în ochii locuitorilor, cât şi autorităţilor locale, Street Delivery a devenit o instituţie a spaţiului public urban (www.streetdelivery.ro).

Muzeul Benzii Desenate Bucureşti este un proiect pilot iniţiat de Alexandru Ciubotariu şi derulat de Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România, în perioada 16 iunie – 16 octombrie 2011. Detalii: www.icr.ro/muzeul_bd; www.muzeulbd.ro.

Imagini
1. Detaliu din bannerul standului românesc;
2. Artiştii români de BD la New York Comic Con: (de la stânga la dreapta) Alexandru Ciubotariu, Sandu Florea, Matei Branea;
3. Publicul NY Comic Con vizitează standul românesc;
4. Miloš Jovanović prezintă Hardcomics
5. Cory Doctorow (centru) alături de echipa NO SCHOOL.
Credit foto: ICRNY.