Cu Liga la “Mititica”

După dosarul de corupţie în urma căruia şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, a fost aresat, un nou scandal loveşte fotbalul românesc: Direcţia Naţională Anticorupţie a început cercetările împotriva membrilor Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal care au votat în vara aceasta dezafilierea echipei Universitatea Craiova. În urma interceptărilor telefonice şi a depoziţiilor celor chemaţi la DNA, noi mizerii din fotbalul românesc ies la iveală.

Destrămarea unei echipe

Fraţii Costea, Prepeliţă, Silviu Lung jr, Gângioveanu, Dănănae, Găman, Dorel Stoica… O întreagă listă de jucători liberi cu o cotă foarte bună în Liga 1 de fotbal din România s-a transferat pe nimic în vara aceasta, în favoarea unor echipe precum Steaua sau Astra Ploieşti. O lovitură de milioane de euro şi pentru cei care au profitat, şi pentru patronul Adrian Mititelu, al cărui club, Universitatea Craiova, a fost dezafiliat de către Federaţia Română de Fotbal, în urma votului din 20 iunie 2011. “Gruparea Universitatea Craiova a încălcat grav statutul federaţiei, astfel că a fost exclusă provizoriu de Comitetul Executiv până când măsura va fi validată de Adunarea Generală a FRF”, anunţa în aceeaşi ziFederaţia Română de Fotbal. Potrivit FRF, Universitatea Craiova a refuzat să-şi retragă acţiunile în instanţele civile împotriva Federaţiei Române de Fotbal, iar Comitetul Executiv a decis dezafilierea clubului.

Membrii Comitetului Executiv al FRF care au participat la şedinţa din 20 iulie, în care s-a decis excluderea Universităţii Craiova, au fost puşi sub învinuire de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi sustragere de bunuri de sub sechestru. După ce, la începutul lunii noiembrie, au luat cunoştinţă de materialul urmăririi penale, cei 12 membri ai Comitetului Executiv care au participat la şedinţa respectivă au fost convocaţi la sediul DNA pentru audieri, informează Mediafax pe site-ul său, www.mediafax.ro. Deşi Universitatea Craiova a cerut începerea urmăririi penale faţă de cei zece membri ai Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea, DNA i-a învinuit în acest caz şi pe oficialul clubului Oţelul Galaţi, Marius Stan, membru în Comitetul Executiv al FRF ca reprezentant al cluburilor din Liga I, şi pe Marian Pălărie, membru în Comitetul Executiv ca reprezentant al cluburilor de fotbal feminin, care s-au abţinut la votul din 20 iulie. În plus, în dosarul excluderii Universităţii Craiova, DNA a pus sub învinuire Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal. Mai sunt învinuiţi preşedinţii acestor foruri, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir. Acestora li se impută abuzul în serviciu şi sustragerea de bunuri de sub sechestru. Pedeapta pentru aceste fapte merge de la 6 luni la 15 ani de închisoare.

Mititelul acuză pierderi de 50 de milioane de euro!

Potrivit documentului de începere a urmăririi penale, acţiunea procurorilor DNA în acest caz a fost pornită pe baza plângerii penale depuse de gruparea Universitatea Craiova, la 16 septembrie 2011. Clubul oltean a cerut începerea urmăririi penale faţă de cei zece membri ai Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea Universităţii Craiova din FRF, pe care i-a acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În motivarea plângerii penale se arată că Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Octavian Goga, Cornel Şfaiţer, Marin Rusen, Ştefan Stana, Cristian Bobar, Paul Costaş, Sorin Ţerbea şi Vasile Avram, membri ai Comitetului Executiv, au adoptat măsura excluderii provizorii a SC Fotbal Club U Craiova SA, în condiţiile în care acest club nu a încălcat în niciun fel Statutul FRF, fără a arăta şi motiva cauzele acestei decizii.

Plângerea penală arată că gruparea craioveană a suferit un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, reprezentând drepturile federative ale celor 39 de jucători deveniţi liberi de contract şi preluaţi de alte cluburi în urma excluderii Universităţii Craiova.

Tot în plângerea penală se arată că Marian Rusen se afla în conflict de interese la luarea deciziei de excludere a Universităţii Craiova. Rusen a votat excluderea Craiovei, iar formaţia al cărei preşedinte este, Juventus Bucureşti, a luat locul Universităţii din Liga a II-a.

Din actele aflate la dosar, procurorii au ajuns la concluzia că măsura excluderii provizorii a Universităţii Craiova luată de Comitetul Executiv al FRF nu a fost motivată detaliat cu abaterile comise, nespecificându-se în ce constă gravitatea acestor încălcări ale Statutului Federaţiei. Procurorii arată că hotărârea de excludere a clubului oltean a fost pusă în aplicare imediat, deşi era provizorie şi nedefinitivă, astfel că SC Fotbal Club U Craiova SA nu a avut posibilitatea unei căi de atac înainte de producerea efectelor juridice, în condiţiile în care dreptul la apărare nu poate fi îngrădit sau limitat.

Platini: “Ce se întâmplă, Mircea?”

Preşedintele UEFA, Michel Platini, cunoscut ca un apropiat al lui Mircea Sandu, l-a sunat a aflat despre scandalul din fotbalul românesc şi l-a sunat numaidecât pe preşedintele FRF, potrivit www.gsp.ro. Francezul era la curent nu doar cu anchetarea preşedintelui FRF de către DNA, ci şi cu declaraţiile acestuia cum că UEFA şi FIFA “sînt mai căcăcioase decît oricine”, fiindcă nu s-au implicat în cazul dezafilierii Craiovei. Mircea Sandu va trebui să dea explicaţii la viitorul Comitet Executiv al UEFA, din 8-9 decembrie, g[yduit de Veneţia. “Conform articolului 28 din statutul UEFA, dacă se va considera că se face vinovat de încălcarea regulamentelor sau de conduită necorespunzătoare, Naşu’ ar putea fi suspendat sau chiar demis din Comitetul Executiv, prin votul a trei sferturi dintre membrii Comitetului Executiv UEFA, care numără 15 persoane”, mai scrie gsp.ro. De altfel, în urma plâgerilor depuse de Adrian Mititelu, nu doar UEFA, ci şi FIFA s-a sesizat şi a început o anchetă internă.

Noi probleme pentru „Naşul”

Ca şi cum problemele legate de cazul dezafilierii Craiovei nu ar fi fost de ajuns, Mircea Sandu se vede actor într-un nou dosar instrumentat de procurorii DNA, în care şeful FRF este bănuit de luare de mită, iar omologul său de la Liga Profesionistă de Fotbal, Dumitru Dragomir, de complicitate. Din unele documente depuse de juriştii LPF la DNA pentru analizarea cazului Craiovei rezultă că, în 2009, Jean Pădureanu, preşedintele Gloriei Bistriţa, a împrumutat 400.000 de euro de la Liza Sandu, soţia şefului de la Casa Fotbalului. Urmează ca procurorii DNA să indentifice dacă banii au ajuns cu adevărat la Jean Pădureanu şi în ce scop i-a folosit acesta. Cert este că din banii pentru drepturile de televizare pe care Gloria i-a încasat la finalul sezonului 2009-2010, în sumă de 1,2 milioane de euro, LPF a virat direct în conturile Lizei Sandu 400.000 de euro. Conform regulamentului disciplinar al FRF, împrumuturile între persoane din lumea fotbalului sînt asimilate cu corupţia.

Liga 1, varianta extra-DNA

Considerată de mulţi drept outsider al competiţiei interne, Dinamo Bucureşti s-a instalat lider al unei ediţii în care meciurile adevărate par a se juca la DNA şi în instanţe. Dinamoviştii lui Liviu Ciobotariu, fără întăriri în vară, dar cu un cuplu Marius Niculae – Ionel Dănciulescu în mare formă, s-au impus cu destulă şansă la Cluj în faţa CFR-ului, principala contracandidată la fotoliul de lider de iarnă. Tot cu noroc, „alb-roşii” s-au impus şi în ultima etapă, pe propriul teren, în meciul cu Voinţa Sibiu şi menţine un avantaj de 4 puncte faţă de CFR Cluj, care a trecut rapid peste şocul înfrângerii împotriva liderului şi s-a impus în derby-ul Clujului, scor 3-1, într-un meci fără istoric, în ciuda turului de excepţie făcut de Universitatea.

Cotate cu şanse bune la începutul sezonului, campioana Oţelul, Steaua şi FC Vaslui nu au ţinut cadenţa până în acest moment şi se află la circa 10 puncte de lider.