Prof._Univ._Anca_Sirgie__invitat__Simona_Sirghie__organizator__Sebastian_Doreanu__organizator_si_moderator_

Prof._Univ._Anca_Sirgie__invitat__Simona_Sirghie__organizator__Sebastian_Doreanu__organizator_si_moderator_“Cu voia lui Dumnezeu, am reușit să avem în Colorado un cenaclu”, acestea au fost primele cuvinte ale domnului Sebastian Doreanu, moderatorul evenimentului cultural de duminică, 18 decembrie.

Un cenaclu literar în Colorado!, s-au mirat mulți. De ce nu? Comunitatea românească de la poalele Munților Stâncoși este într-o continuă creștere. În fiecare an alți și alți români se stabilesc pe aceste meleaguri, fie veniți din alte state, fie direct din România. Iar copiii, ce bucurie, parcă sunt tot mai mulți, lucru ușor de observat duminicile, la biserică. Și atunci, de ce să nu avem un cenaclu literar pentru cei doritori și iubitori de literatură română, de istoria și cultura poporului român. Avem o biserică ( ba chiar două ), un ziar, o asociație, o bibliotecă, toate românești, apariția unui cenaclu literar se înscria într-o ordine firească.

Așadar, după slujba duminicală și o scurtă agapă, spațiul generos al sălii sociale a Bisericii Sf. Dimitrie cel Nou din Frederick a fost gazda primitoare a evenimentului pregătit de mult timp de inimoșii români Sebastian Doreanu, Simona și Răzvan Sîrghie, alături de care merită amintiți părintele Ioan Bogdan, consiliul parohial și asociația românilor din Colorado, RAFA. Steaguri tricolore au împodobit pereții sălii iar cărțile românești masa organizatorilor.

Cuvântul de început a revenit moderatorului, domnul Sebastian Doreanu, care a expus pe scurt  importanța și activitatea bibliotecii românești găzduită în aceeași clădire, a reamintit de apariția numărului din luna decembrie a ziarului “Gândacul de Colorado”, (număr omagial, la împlinirea a zece ani de când a a fost fondat ziarul), aflat la dispoziția celor prezenți și, în puține cuvinte, l-a omagiat pe cel care a fost Florian Stone, scriitor român din Colorado, răpit anul trecut dintre noi de o boală necruțătoare, al cărui roman, The Sword and the Shield, este încă disponibil pentru iubitorii de literatură istorică.

Domnul Doreanu a prezentat în continuare pe invitatul special al evenimentului, doamna Conf. Univ. Dr. Anca Sirghie de la Universitatea ALMA MATER din Sibiu. Domnia sa, cadru didactic cu vechime în învățământul superior sibian, autor de cursuri universitare și numeroase cărți (dintre care spicuim: Biblioteci de specialitate, Introducere în biblioteconomie, Din istoria presei românești, Edituri și colecții editoriale, Radu Stanca – Ipostazele omului de teatru, Memorandistul Nicolae Cristea și epoca sa, Întâlnire pe calea undelor), editor al revistei LUMINA SLOVEI SCRISE, a activat ca inspector general în Ministerul Învățământului dar și în calitate de consilier local la Primaria orașului Sibiu. Doamna Anca Sîrghie este Președinte al Ligii de Cooperare Cultural Științifică Romania – Franța, membru ASTRA și membru al Asociației  pentru Istoria Presei Românești. Numeroase articole publicate în reviste din țară  și din străinătate, alături de premiile ce i-au fost conferite, completează profilul unui om ce și-a dedicat întreaga viață propășirii culturii române. Pentru noi, cei din Colorado, nu este prima dată când avem ocazia să ne bucurăm sufletele cu prezența domniei sale. Doamna profesor a mai fost în mijlocul nostru, cu doi ani în urmă, cănd ne-a vorbit despre “Creștinism în poezia lui Mihai Eminescu “.

De data aceasta, pentru început, distinsa invitată și-a lansat ultima carte a domniei sale: Memorandistul Nicolae Cristea si epoca sa ( ediția a II-a, Editura Techno Media, Sibiu, 2011). Înainte de a-i da cuvântul doamnei Anca Sîrghie, și pentru a înțelege situația existentă în Transilvania secolului XIX, perioadă în care și-a desfășurat activitatea Nicolae Cristea, domnul Sebastian Doreanu, în calitate de istoric, a făcut o scurtă incursiune în istoria românilor din Ardeal, oprindu-se în special la acțiunile nobilimii maghiare ( Unio Trium Nationum, Tripartitul lui Werboczi, Aprobatele și Compilatele) prin care, de-a lungul timpului, românilor le-au fost răpite toate drepturile. Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, urmată de revoluțiunea lui Avram Iancu, au fost acțiuni violente de recâștigare a acestor drepturi.

În expunerea sa, doamna conferențiar a ținut să sublinieze noul curs al politicii duse de fruntașii ardeleni din secolul XIX, grupați în jurul Mitropolitului Andrei Șaguna. Renunțarea la pasivism și trecerea la acțiuni concrete, influențate de renașterea spirituală a Școlii Ardelene din secolul precedent dar și de revoluția de la 1848 și, mai ales, de alipirea, peste voința românilor din Transilvania, la noul Imperiu Austro- Ungar. Viața și activitatea memorandistului Nicolae Cristea, mai puțin cunoscut, este adevărat, la început alături de Andrei Șaguna iar mai târziu în fruntea revistei Telegraful Român, toate aceste evenimente au fost prezentate în fața celor prezenți la cenaclu.

A urmat apoi un moment poetic. Începutul a fost făcut de domnul Sebastian Doreanu care a reamintit vechea zicală: românul e născut poet. Și ca să-și întărească spusele, a citit câteva scrisori….în versuri, trimise din America primului deceniu al secolului XX, de către imigranții români, celor rămași acasă, în țară. A urmat doamna Simona Sîrghie care, cu un adevărat talent actoricesc,  a recitat trei poezii de Lucian Blaga: Izvorul nopții, Dorul și Vei plânge mult ori vei zâmbi?. Doamna Georgeta Popa ne-a încântat cu poezia La Steaua de Mihai Eminescu, urmată de o poezie din creația proprie. Trei Doamne și toți trei, poezia lui George Cosbuc am ascultat-o în lectura doamnei Natalia Maxim, pentru ca micul Christian Șimon (fiul campioanei Lidia Șimon ), îmbrăcat într-un frumos costum din Țara Oașului (asemeni eroului ardelean Pintea, cum a observat cineva din sală ) să ne recite din poetul național Mihai Eminescu Somnoroase păsărele, pentru care a fost răsplătit cu ropote de aplauze. În încheire, domnul Sebastian Doreanu a recitat din nou, de data aceasta două poezii de Radu Gyr: Poveste și Întoarcerea din Cruciadă.

A urmat momentul mult așteptat, în jurul căruia a gravitat, de fapt, intreaga serată culturală. Prezentarea făcuta de doamna Conf. Univ. Dr. Anca Sîrghie sub titlul: Mitropolitul Andrei Șaguna primit în rândul sfinților. A fost evocată viața și activitatea celui care, aromân de origine, va ajunge Mitropolit al românilor din Transilvania și baron al Imperiului. Lupta pe care a dus-o, din postul pe care-l ocupa, pentru câștigarea drepturilor firești pentru cei mai numeroși locuitori ai Ardealului, însă tolerați ca națiune și credință în propria lor țară. Pentru tot ce a realizat în întreaga sa viață, pusă în cauza românismului, în luna octombrie a acestui an, Mitropolitul Andrei Șaguna a fost primit în rândul sfinților poporului român. Doamna profesor a adus de la Sibiu un film realizat la această măreață festivitate, film ce a fost urmărit cu interes de către cei prezenți în sală.

Evenimentul nostru cultural din Colorado s-a încheiat tot pe versuri de Mihai Eminescu, din Scrisoarea III, în lectura doamnei Mia Croitoru, iar părintele Ioan Bogdan a mulțumit celor care s-au implicat în realizarea acestei minunate după-amiezi de spiritualitate românească.

Așa cum a menționat domnul Sebastian Doreanu, moderatorul întâlnirii, dacă acesta a fost un prim cenaclu în Colorado, să sperăm că nu va fi și ultimul. Interesul arătat de către cei prezenți la manifestare dovedește că sunt de dorit asemenea evenimente pe viitor, iar formula în care s-a desfășurat a avut succes. Așteptăm următoarele întâlniri.