STEMAarne20-CamilT_copy

STEMAarne20-CamilT_copyDacă cineva mi-ar fi spus că evenimentul la care urmă să particip o să mă facă să mă simț mândru că sunt român în inimă Bostonului îi răspundeam că probabil glumește ,însă s-a dovedit a fi adevărat.

300 de mici,200 de sarmale ,peste 150 de participanți ,40 de firme participante ,horă unirii ,15 prezentări de firme și organizații și multă muncă în spatele evenimentului – iată câteva din ingrediente succesului .Târgul românilor din New England este un eveniment anual pe care Asociația românilor din New England (AR-NE) îl organizează cu succes pentru românii din jurul metropolei americane  Boston de pe coastă de est a Americii.Asociația Românilor din New England (AR-NE) este o organizație de tip umbrelă care are că scop formarea de legături strânse între românii din zonă Bostonului, susținerea limbii române și păstrarea zestrei culturale românești pentru generațiile viitoare. AR-NE acționează că o interfață profesională, socială și culturală organizând evenimente variate cu un impact important pentru comunitatea românească din zonă. Ea s-a constituit din punct de vedere legal pe 12 octombrie 2010 și printre cei mai activi membrii se număra Răzvan Mirica,Smaranda Albeck, Camil Toma, Alexandru Lefter, Valentin Neacsu,Marcel Filimon,Liliana Onita Lenco,Anca Costea,Valerica Stâncă și Lorelei Stoica.

Spiritul care a patronat această manifestare a fost unul al renașterii sociale românești mânată de sentimente nobile pe de-o parte și de motive practice de promovare a afacerilor conexe româno-americane pe de altă parte.Impresiile înregistrate la cald imediat după târg au fost minunate și două lucruri au ieșit în evidența că fiind punctele cheie ale târgului :organizarea impecabilă și mâncarea tradițională românească.

Ce aduce nou această reușită a organizației ARNE este configurarea unui nou concept de succes în diaspora :românii uniți în jurul business-ului local,stimulați de specificul tradiției românești culturale,muzicale ,culinare etc.

Este poate începutul unei nou paradigme a unității românești în diaspora sau Diaspora 2.0 ,versiunea îmbunătățită a ceea ce a existat pînă acum .

Planurile asociației sunt îndrăznețe :înființarea unei biblioteci românești,a unui club al seniorilor români,proiecții de film,seminarii profesionale,lansări de carte etc.Târgul a fost în opinia vizitatorilor o dovadă că românii știu să dea înapoi comunității timpul și efortul lor  atunci când  se simte nevoia coeziunii sociale.

Organizarea s-a dovedit a fi foarte eficientă grație spațiului oferit de Newton Community Center din orașul Newton,MĂ și nu  s-a simțit nici o diferență față de alte târguri profesionale .Muzică tradițională românească ,horă unirii ,programul de gimnastică artistică ,tombole și multe sarmale ,mici și vinuri rare românești au dat”lovitură de grație “celor care au vizitat târgul.Cei din ARNE s-au dovedit a fi foarte dedicați ,serioși și implicați  în desfășurarea târgului alături de cei 20 de voluntari care au ajutat la organizare și și-au făcut treaba într-un mod foarte eficient.
Momentul cel mai emoționant al târgului a fost atunci când cei prezenți au încins hora unirii și pentru câteva momente atmosfera a rezonat cu decembrie 1918 în varianta americană.
Concluzia este că există un potențial puternic atât din punct de vedere economic cât și social-profesional de  a organiza evenimente comunitare în zona Bostonului/New England și este nevoie de acțiune spre a valorifica acest potențial pe mai departe.