SCRIITORI-VISEU2012-wb

SCRIITORI-VISEU2012-wbLumea scriitoricească din Vişeu de Sus s-a mutat temporar în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, unde recent a avut loc o multiplă lansare de carte. Este vorba despre poetul Vasile Luţai, prozatorul Lazăr Năsui şi scriitorul Marian Nicolae Tomi, care au adus, fiecare, în faţa băimărenilor, câteva cărţi noi. De asemenea, s-a lansat volumul de poezii “Cartea inocenţei” al regretatului lăpuşean Vasile Grigore Latiş, ediţie îngrijită de Gavril Ciuban şi Ovidiu Gâţ. „În Vişeu există preocupări culturale, artistice şi ştiinţifice, e un oraş în care se trăieşte la un nivel destul de înalt”, a reamintit scriitorul vişeuan Lupu Petrovan, precizând apoi: „Toţi cei care au citit aici au făcut parte din Cenaclul literar «Andrei Mureşeanu», al Casei de Cultură din Vişeu de Sus, înfiinţat în 1965, şi toţi sunt deosebit de productivi, de preocupaţi de valoarea creaţiilor lor literare”.

Părintele Vasile Luţai a lansat volumul de versuri „Exerciţii de admiraţie”, şi volumul de haiku-uri „Hana” („floare”, în limba japoneză), ilustrat cu desene de Mihai Olos. „Vasile Luţai excelează atât în versul lung, torenţial, cu verbe repetate, cât şi în poemul scurt. În haiku, el cucereşte prin acurateţea şi simplitatea desenului caligrafiat”, a opinat poetul Gavril Ciuban.

Lazăr Năsui, prozator fascinat de stilul jurnal, a prezentat fragmente din cele patru volume ale sale: „Oraşul din gheara memoriei”, „Nebunia păianjenului”, „Întoarcerea la Cuhea”şi „Pierdut în singurătate”. Inginer de profesie, acesta este preocupat, în scrierile lui, atât de evenimentele de pe mapamond, cât şi de trăirile sale interioare sau de derizoriul cotidian, toate filtrate prin propria sensibilitate şi transpuse cu o cruzime atenuată de lirism – a observat Gavril Ciuban.

Marian Nicolae Tomi şi-a lansat antologia „Ferestre deschise de vânt” (Editura Grinta), care cuprinde un volum de poezie şi unul de proză scurtă. „Noi, cei de faţă, suntem voci distincte care ne salvăm prin cuvinte. Dincolo de circulaţia lipsită de sens  şi destinaţie a cărţii, am încercat să spargem tăcerea care se întinde tot mai mult asupra lumii scriitoriceşti, începând să semene tot mai mult cu o lume de autişti: fiecare vorbeşte, nimeni nu ascultă. Sunt tot mai mulţi cei care scriu şi tot mai puţini cititori. Cred că principalul scop al demersului nostru este să ieşim din izolarea în care ne aflăm la Vişeu de Sus”, a spus Tomi.

Ultimul, dar nu cel din urmă volum lansat a fost „Cartea inocenţei” (Editura Grinta), cuprinzând poezii selectate din manuscrisele lăpuşeanului Vasile Grigore Latiş. „Sunt unele muncite, altele scrise dintr-o singură trăsătură de condei, dar prin aceste poeme îl regăsim pe Latiş aşa cum îl ştim din cele 13 volume de poezii publicate până acum”, a arătat preotul şi poetul Ovidiu Gâţ.