Picture_226

Picture_226Senatul Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a decis să acorde, titlul de “Doctor Honoris Causa”, marelui taragotist roman, Dumitru Fărcaş, pentru merite deosebite în dezvoltarea şi promovarea cântecului popular românesc, pentru măiestria interpretării lui instrumentale şi pentru cei peste 50 de ani de activitate artistică neîntreruptă.
În faţa unei numeroase asistenţe, joi 22 martie a.c., preşedintele senatului UCB, profesorul universitar doctor Adrian Gorun a invocat în cuvântul laudatio, meritele faimosului nostru taragotist, evidenţiind dragostea acestuia pentru ţară, pentru poporul român şi cântecele lui.
Cu lacrimi în ochi, maestrul Dumitru Fărcaş a mulţumit Senatului Universităţii “Constantin Brâncuşi” pentru acest titlu de mare onoare universitară şi a evocat destinul său de fiu sărac al Maramureşului, care asemenea altlui fiu sărac al Gorjului, Constantin Brâncuşi, a plecat spre necunoscut, pentru a reuşi. “În urmă cu mai mulţi ani, când am făcut un turneu la Paris, am vizitat Muzeul de artă modernă şi mi-am dat seama că fiul Gorjului nu şi-a dorit să trăiască la Paris, ci să se-ntoarcă acasă, dar nu a reuşit datorită acelor vremuri tulburi” a spus Dumitru Fărcaş, aducând un elogiu dorului de ţară, “ce te năpădeşte când eşti departe de casă, de cei dragi”.

 

În scurtul său discurs, o pledoarie pentru dragostea de istorie, de popor şi de cântec, maestrul a arătat că este nelipsit de la marile evenimente commemorative ale Istoriei României; Alba Iulia, Ţebea, Blaj, Padeş, unde cântă cu cea mai mare plăcere pentru români. Domnia sa nu a uitat să povestească şi despre sfaturile primite de la marea doamnă a cântecului românesc, Maria Tănase, cea care-l alinta “Fărcăşel” şi care i-a îndrumat cariera atistică, l-a învăţat să-şi cultive şi să-şi preţuiască talentul, să-şi perfecţioneze măiestria, iar modestia să fie cea care care să-i caracterizeze viaţa de artist.
Dumitru Fărcaş consideră că tot ce a făcut, a fost pentru ţară. “Este minunat să trăieşti satisfacţia şi mândria împlinită că ai făcut ceva pentru neamul românesc, căruia i-am dedicat toată munca şi talentul meu muzical”.
În încheierea festivităţii, maestrul Dumitru Fărcaş, acompaniat de câţiva tineri şi membrii ai Ansamblului “Mărţişor” din Cluj, pe care el l-a înfiinţat şi îl conduce, a susţinut un frumos concert, dedicat acestui minunat eveniment, concert repetat a doua zi pe promenada oraşului în faţa târgujienilor, adunaţi spontan pentru a-l vedea, asculta şi aplauda pe talentatul artist al neamului, care de acum îşi zice şi… fiu al Gorjului.

Dumitru Fărcaş s-a născut în Groşii Băii Mari, la 12 mai 1938. Tatăl şi fraţii săi cântau la fluier, instrument popular care i-a  dezvoltat dragostea pentru doinele, baladele şi colindele Maramurşului. La propunerea învăţătorului său din clasele primare, a fost selectat la Liceul de muzică din Baia Mare, iar apoi s-a înscris la Academia de Muzica”Ghoerghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a absolvit clasa de interpretare, oboi.

Fascinat de taragotiştii Iosif Milu, Ion Murgu Bănăţeanu sau de Luţă Ioviţă, pe care Dumitru Fărcaş îi asculta la radio, s-a decis să înveţe singur instrumentul taragot, să dea noi valori interpretativ-muzicale acestui instrument pretenţios, care poate emite o gamă de sunete care să aducă a tulnic, a bucium, a dangăt de clopot sau a chiuituri ori hăulite populare.

A participat la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor Helsinki -1962, unde i s-a decernat premiul I, 10 ani mai târziu a primit Discul de Aur al Academiei “Chares Cros” din Paris, iar în 1999 două festivaluri internaţionale i-au incununat cariera cu premiul I. Cel de la Bruxelles şi prestigiosul “Smithsonian Folklive Festival” de la Washington.

Dumitru Fărcaş este foarte cunoscut în capitalele eururopene, Paris, Londra, Praga, Budapesta, dar şi pe alte continente, la Mellbourne, Tokio, Beijing sau chiar Phenian, al cărui cetăţean de onoare este.

Taragotistul nostru este Preşedintele de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor şi din 2008, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Dumitru Fărcaş este convins că românii de pretutindeni, care-i ascultă muzica vor înţelege mesajul său: CU DOR ŞI DRAGOSTE DE ŢARĂ.