DSC09103

DSC09103Sub acest titlu s-a desfășurat, la  26 februarie, a treia ediție a cenaclului românesc din Colorado, în aceeași sală socială din Frederick, oferită cu generozitate de Biserica Sf. Dimitrie cel Nou.

Cine a spus ca viața este plină de surprize, nu s-a înșelat deloc. Pentru că de surprize au avut parte participanții la cenaclu. Titlul evenimentului nu dezvăluia mare lucru, chiar dacă ascundea în sine promisiuni mai mult sau mai puțin plăcute. Nu trebuie să uităm că în Colorado au ales să trăiască sportivi de performanță, cum ar fi Constantina Diță, Lidia Șimon sau Marta Burns. Cititorii Gândacului de Colorado au avut ocazia să gasească în paginile lui, de-a lungul timpului, interviuri cu aceste campioane.

Dar, de data aceasta, nu talentele sportive au fost aduse în fața celor prezenți, ci talente de altă natură. Așa cum a ținut să sublinieze domnul Sebastian Doreanu în cuvântul de deschidere, evenimentul cultural a stat sub semnul a două muze: Euterpe, zeița muzicii și Caliope, zeița poeziei. Pentru că, atât poezia cât și muzica și-au dat întâlnire în duminica respectivă, o întâlnire fericită și pe placul românilor din Colorado.

Tot în cuvântul de început și ținând cont de faptul că s-a ajuns la a treia ediție a acestui cenaclu, domnul Doreanu a făcut o prezentare a numărului magic trei, vorbind despre semnificația și importanța acestuia în basmele și în mitologia românească.

La fel ca în edițiile precedente, doamna Simona Sîrghie a preluat rolul de prezentator. Cu voce caldă și cuvinte de laudă, i-a prezentat, în măsura apariției lor, pe invitați.

Gheața a fost spartă de Evelyn Bodoni ( 9 ani ), care a interpretat la pian Ecossaise de Ludwig van Beethoven și Gentle Waves de Ludvig Schytte. Fratele ei, Edwin Bodoni ( 11 ani ) ne-a cântat la ghitară Home on the Range de David Guion, cântecul oficial al statului Kansas.

A urmat un scurt recital de vioară. Nicole Hankovsky ( 9 ani ) a interpretat Minuet II de J. Sebastian Bach și ca o surpriză, The Climb, cunoscuta melodie a tinerei cântărețe Myley Cyrus. A urmat la pian Ilinca Bîrlea ( 15 ani ) cu Sonatina in C major de Aram Khachaturian, urmata de Preludiu și Fuga de J.Sebastian Bach.

Frații Evelyn și Edwin Bodoni s-au întors în fața publicului, de data aceasta sub formă de dansatori. Câștigători ai medaliei de bronz la Colorado Dance Sport Jam, au dansat un East Coast Swing, răsplătiți cu ropote de aplauze.

A urmat un recital de poezie. Prima poetă invitată să citească a fost Cristina Miller. Cristina a recitat la cenaclul nostru și in luna ianuarie, când l-am sărbătorit pe Mihai Eminescu. Fostă membră a cenaclului din Ploiești, cenaclu literar coordonat de poetul Ion Stratan, câteva din poeziile Cristinei au fost premiate și publicate într-un volum editat de Biblioteca Județeană Prahova. Cristina scrie bilingv, poezia ei are tente creștine, îmbinate cu peisaje de natură, care sunt văzute ca oglinzi ale emoților umane. Pentru românii din Colorado, Cristina a recitat câteva poezii recente, în limba română ( Cu tine, Dantela, Iarna, Sfântul Ilie ) cât și în limba engleză ( Candle – o frumoasă poezie dedicată bunicii, Hopscotch, The World as an Ocean, Museum ).

Microfonul a fost preluat de scriitoarea de origine română Marinela Christel, originară din Sibiul cioranian, dar locuind în Colorado de aproape 40 de ani. De-a lungul timpului a publicat 7 cărți în limba engleză:  poezie, proză dar și memorii. Din ultima ei carte, Fear No Men, de curând apăruta, a citit câteva pasaje în fața celor prezenți. Poezii în limba engleză, din propriile volume, au fost de asemenea lecturate.

Christian Șimon ( 9 ani ) fiul campioanei Lidia Șimon, cel care ne-a încântat și în alte dăți, a recitat o poezie creație proprie, intitulată Rock. Tot Christian a făcut tranziția spre o noua rundă de muzică, interpretând la pian Fur Elise. Sebastian Iuga ( 12 ani ) a interpretat Tarantella de Jennifer Linn și The Lonely Shepherd de  Gheorgh Zamfir. A fost urmat de sora lui, Ingrid Iuga ( 11 ani ) care ne-a purtat pe Valurile Dunării și în Japonia, cu Sakura, un cântec popular din  Țara Soarelui Răsare.

Julia Papaenache ( 10 ani ) ne-a readus pe continentul nord-american cu Land of Silver Birch, un cântec tradițional canadian, urmat de The Ride of the Cossacks de Franz Waxman. Fratele ei, Anthony Papaenache ( 7 ani ) a încheiat cu melodia Come See the Parade.

Muza Caliope s-a reîntors odată cu poeziile Georgetei Popa: Scânteia, Psalm, Șansa, Soarele, Omu-i mare. Poate ceea mai frumoasă declarație de credință a unui poet am auzit-o de la Geta: Se întâmplă uneori să văd sau să simt ceva atât de frumos, de-mi vine imediat să scriu câteva versuri pe hârtie, pe orice am la îndemână, chiar și pe un șervețel.

Doamna Florina Opran, bibliotecara centrului nostru românesc de la Biserica Sf. Dimitrie cel Nou, ne-a citit din memoriile ei Sub cortina de fier și după căderea ei, memorii aflate încă în manuscris, un interesant capitol: Primul refugiu. Pentru mulți dintre cei prezenți, dar mai ales pentru tinerii aflați în sală, a fost o adevărată lecție de istorie, să audă din gura unui martor ocular, despre ” binefacerile ” aduse de soldații sovietici eliberatori, în toamna anului 1944.

Cenaclul s-a incheiat cu o poezie originală recitată de părintele Ioan Bogdan, intitulată Cu..cu, dedicată soției multiubite și cu interpretarea la pian, de către Maria ( 5 ani ), fiica lor, a unui Lullaby.

A fost o zi de neuitat pentru românii din Colorado și nu pot ascunde faptul că am văzut lacrimi în ochii unora dintre cei prezenți. Spune cronicarul din vechime că..” .Nasc și la Moldova oameni ! “. Nu putem decât să-i urmăm pilda și să afirmăm sus și tare că… Sunt și în Colorado români talentați.