ElsaEaston1

ElsaEaston1Dacă vrei să ai mai mult de două săptămâni de vacanță pe an, dacă pui preț pe educație și te interesează să-ți faci studiile la o universitate bine cotată și la un preț rezonabil, dacă te afli în căutarea unor oportunități privind job-ul tău, dacă îți dorești să trăiești sau doar să călătorești într-o țară foarte frumoasă, cu plaje aurii, munți cu creste acoperite de zăpadă, păduri luxuriante și ape limpezi, Noua Zeelandă se va dovedi o revelație. Interlocutoarea noastră, Elsa Easton, a sosit aici la vremea primilor pași, când părinții ei au ales să renunțe la Statele Unite, din motive personale și financiare. Pentru că face parte dintr-o familie mixtă, tatăl neozeelandez iar mama americancă, ea obișnuiește să poposească destul de des pe pământul făgăduinței, mai precis în Arizona, în vizită la bunici și la rude, unde îi place să facă shopping și să savureze mâncărurile specifice bucătăriei din această zonă. Elsa Easton locuiește în prezent la Christchurch, în South Island și este asistenta personală a pastorului de la biserica de care aparține.

– Elsa, am dori să te prezinți, în câteva cuvinte. Am înțeles că te-ai născut în Statele Unite și la scurt timp după aceea, familia ta s-a mutat în Noua Zeelandă. Din ce motive ați ales să părăsiți Statele Unite pentru Noua Zeelandă?

– Tatăl meu este neozeelandez și a cunoscut-o pe mama în timpul studiilor la Colorado University, unde venise cu o bursă. Împreună s-au mutat în California, iar eu m-am născut la Santa Barbara. Când am plecat în Noua Zeelandă, abia învățam să merg. Mama suferea de cancer, iar părinții mei au hotărât să
abandoneze America, din motive financiare.

– Din câte am înțeles, încă mai ai rude care locuiesc în Statele Unite.

– Așa este. Familia mea este formată în proporție egală din americani și neozeelandezi, ceea ce îmi oferă un motiv în plus de a călători. Trebuie să recunosc însă, că ar fi mai bine dacă ne-am afla mai aproape unii de ceilalți.

– Te rog să ne prezinți diferențele dintre Statele Unite și Noua Zeelandă. Prin ce se deosebesc cele două state?

– Noua Zeelandă este o țară foarte frumoasă, cu plaje aurii, munți cu crestele acoperite de zăpadă, păduri luxuriante și ape limpezi. Populația nu depășește patru milioane de locuitori și cred că unul din cele mai bune lucruri care ne caracterizează, ca neozeelandezi, este acela că suntem relaxați și avem un simț al umorului unic. Nu suntem atât de dinamici ca americanii, în sensul că nu ne interesează la fel de mult aspectul material al lucrurilor, nu tânjim să deținem tot ce este de ultimă oră pe piață. De asemenea, ne remarcăm prin creativitate și prin atracția pentru călătorii.

– Prin ce se deosebesc neozeelandezii de americani?

– Americanii sunt un popor extrem de generos și de ospitalier! Pot să spun că m-au copleșit întotdeauna, cu felul lor de a fi. Neozeelandezii sunt cunoscuți pentru faptul că știu să fie prietenoși, însă nu cred că se disting printr-un efort special de a-i face pe ceilalți să se simtă bineveniți.

– Ai vrea sa ne descrii orașul Christchurch, Noua Zeelandă?

– Christchurch este un oraș frumos, cu 340.000 de locuitori, situat pe coasta de est a South Island. Eu locuiesc la zece minute de mers pe jos până la plajă și la 90 de minute de condus până la pârtia de schi. Avem multe parcuri și clădiri vechi, remarcabile. Verile sunt toride și secetoase, iar iernile aspre și insorite. În oraș nu ninge mai mult de o singură dată pe sezon, însă pe dealurile din împrejurimi cade mereu zăpada.

– În ce domenii ai lucrat până acum? Cu ce te ocupi în prezent?

– Am lucrat ca logoped și învățătoare și pot spune că mi-au plăcut ambele job-uri. În iulie 2008, biserica de care aparțin mi-a propus să mă angajeze, mai ales că eram deja implicată în slujire/leadership, fiind și destul de familiarizată cu oamenii și cu proiectele din comunitate. În octombrie am devenit asistenta personală a pastorului nostru și consider că pentru mine, este cea mai bună slujbă din lume.

– Cărei mișcări îi aparține „Vineyard Church”?

– În aprilie 2009 s-au împlinit zece ani de când biserica noastră a devenit parte a mișcării Vineyard. Cu aproape două mii de membri, se pare că am devenit una dintre comunitățile cu cel mai mare aport din țară, ceea ce i-a surprins pe mulți. Anul trecut am adoptat o biserică mai mică și acest fapt s-a dovedit a fi o ocazie de smerenie, dar și de încântare, totodată. În prezent avem un staff mult mai numeros și un mare număr de voluntari și ne bucurăm să Îi dăm slavă lui Dumnezeu, cu resursele financiare și personale cu care El ne-a binecuvântat.

– Când ai devenit creștină? Ce anume te-a condus la Hristos?

– Am devenit creștină, m-am născut din nou și L-am urmat pe Isus din toată inima, în urmă cu patru ani. Până la convertire am fost pierdută în lume, de aceea a trebuit să duc o luptă serioasă cu dependența de alcool și cu problemele privind imaginea de sine, care era „la pământ”. Am trecut printr-o perioadă dificilă, când sănătatea mea a avut de suferit de pe urma consumului de alcool, însă Dumnezeu m-a vindecat în mod miraculos și atunci am înțeles că El nu este sever și distant, așa cum credeam. Îi sunt atât de recunoscătoare pentru faptul că nu a renunțat la mine și mi-a auzit strigătul inimii!

– Cât de des vii în Statele Unite? Ce îți place să vizitezi în Arizona?

– În America încerc să vin o dată la doi sau trei ani. Bunicii mei locuiesc în Sun City și sunt persoane foarte speciale pentru mine. Mi se pare important să petrec un timp cu ei, mai ales că înaintează în vârstă. Îmi place să fac cumpărături și mă declar încântată de bucătăria de aici, așa încât, faptul că locuiesc în altă parte, mă avantajează din acest punct de vedere.

ElsaEaston– Cum sunt percepute sărbătorile în Noua Zeelandă, în comparație cu Statele Unite, de exemplu Crăciunul?
– În Noua Zeelandă, majoritatea locuitorilor au o vacanță de două sau trei săptămâni, în perioada dintre Crăciun și Anul Nou. Aproape toți sărbătoresc Crăciunul, însă puțini sunt conștienți de semnificația nașterii lui Isus, un asemenea eveniment ajungând să fie mai degrabă o ocazie de a petrece timp cu familia. Pentru că la noi este și vară, obișnuim să mergem la plajă și organizăm și un barbecue. Chiar dacă locuințele nu sunt excesiv de împodobite nici în interior, nici în exterior, un astfel de obicei începe să devină tot mai popular și în Noua Zeelandă.

– Prin ce se deosebește biserica din Noua Zeelandă față de cea din Statele Unite? Cum ai descrie mișcarea creștină din Noua Zeelandă?

– Nu am avut ocazia să vizitez prea multe comunități din America, așa că nu sunt în măsură să fac o comparație. Un procent foarte mic dintre neozeelandezi frecventează în mod regulat biserica, de aceea nu beneficiem de o moștenire creștină la fel de puternică, în comparație cu cea din Statele Unite. Destul de
mulți membri își reduc preocupările spirituale, însă Dumnezeu ridică oamenii care poartă în suflet flacăra pasiunii pentru Numele Lui. Cred că, în general, urmașii lui Hristos își doresc o mișcare creștină autentică sau nimic! Propria mea comunitate se confruntă în mod constant cu provocarea de a-L prezenta pe Isus locuitorilor din orașul nostru, oraș pierdut oarecum, de a fi autentici, reali, de a purta cu noi prezența lui Dumnezeu și în afara clădirii bisericii, dincolo de ziua de duminică, acolo unde se află cei rătăciți. Ce împuternicire înfricoșătoare și minunată avem!

– Ai vizitat biserica româneasca Living Waters din Glendale, AZ, pe 28 decembrie 2008. Care au fost impresiile cu care ai plecat?

– M-am bucurat cu adevărat să asist la serviciul divin de la Living Waters. Muzica a fost frumoasă, îmi place să vă aud cântând românește și m-a impresionat modul în care v-ați rugat împreună în biserică. Am simțit prezența lui Dumnezeu și am apreciat felul în care fiecare a venit la mine și s-a prezentat. Am întâlnit o comunitate foarte prietenoasă și capabilă să ofere încurajare.

– Locuiești în South Island, în ce constă diferența dintre nord și sud?

– În North Island clima este în general mai caldă, în special iarna. Nu cred că oamenii sunt diferiți, deși am descoperit că în Christchurch ne simțim cu toții mai relaxați, în comparație cu persoanele pe care le-am cunoscut în zonele din nord unde am locuit. În privința situației economice, îmi pare rău, nu știu
să vă spun prea multe!

– Ce îți displace în Noua Zeelandă, în comparație cu Statele Unite?

– Nu pot să afirm că există ceva ce mi-ar displace în Noua Zeelanda, din contră, mi se pare un loc minunat! Mă neliniștește însă creșterea infracționalității față de perioada copilăriei mele, deși probabil că acest lucru se întâmplă în majoritatea statelor lumii. America o percep câteodată, ca pe o lume superficială… Cred că mi-ar fi greu să fiu sinceră cu mine însămi, dacă ar fi să locuiesc aici.
– Ce ar avea America de învățat de la Noua Zeelandă, ce ar trebui să schimbe în bine?

– Mi se pare grea întrebarea! Am auzit că americanii au doar două săptămâni de vacanță pe an, ceea ce mi se pare insuficient!

– Câte săptămâni de vacanță au neozeelandezii?

– În Noua Zeelandă avem patru săptămâni de vacanță, iar ca învățătoare am fost răsfățată, vacanța era de aproximativ zece săptămâni pe an.

– Care este poziția neozeelandezilor față de studiile academice? Pun preț pe educație? Câte universități sunt recunoscute pentru standardele lor academice?

– Cred că avem un sistem de învățământ de calitate, obligatoriu până la vârsta de cincisprezece ani, după care studiile costă, astfel că cei ce urmează universitatea se dovedesc a fi în general, foarte dedicați, tocmai din acest motiv. După părerea mea, încă te poți descurca destul de bine atunci când vine vorba să îți găsești un job, chiar dacă nu ai urmat o facultate și cred că acest lucru contează. Nu toți excelăm la învățătură. Două dintre universitățile noastre sunt cotate foarte bine în raport cu standardele internaționale.
– Care sunt acestea?

– Universitatea din Auckland este considerată peste tot în lume, cea mai bună din Noua Zeelandă, iar Universitatea din Canterbury a obținut calificativul „bine” pentru cercetare. Acestea fiind spuse, părerea mea este ca poți realiza o estimare statistică într-o manieră pozitivă! Taxele sunt probabil, extrem de
rezonabile, conform standardelor internaționale, așa că nu se impune să renunți la stilul tău de viață obișnuit, pentru a te descurca cu banii.

– În Noua Zeelandă ai avut ocazia să cunoști români?

– Nu.

– Am înțeles că sora ta locuiește în Australia. Cum ți se pare această țară?

– Australia este minunată! Cred că locuitorii de acolo nu se deosebesc prea mult de cei din Noua Zeelandă. Țara este mult mai întinsă și clima mai caldă. Merg în vizită la sora mea o dată la doi sau trei ani.
– Prin ce se deosebesc locuitorii din Noua Zeelanda de cei din Australia?

– Australienii sunt mai deschiși (nefiind vorba de o atitudine de corectitudine politică).

– Cum îi percep neozeelandezii pe australieni și invers?

– Majoritatea neozeelandezilor emigrează în Australia, pentru că există mai multe șanse de a găsi acolo un job bun. Relațiile dintre cele două state sunt de calitate și datează din vremea războaielor mondiale, în schimb este un lucru știut că ne tachinam reciproc.

– Dar este proverbul: „Cine se tachinează, se iubește!”Ai mai vizitat și alte țări până acum?

– Nu încă.

– Ce planuri de viitor ai, ce alte state ți-ai propus să vezi?

– Anul acesta intenționez să merg în Tailanda, într-o călătorie misionară, cu un grup din Christchurch. Mi-ar place să ajung cât de curând și în Tanzania. Din păcate, nu am suficientă vacanță pentru a mă putea deplasa în toate locurile pe care aș vrea să le văd!

Cititorilor noștri, Elsa Easton le recomandă să nu înceteze să creadă în Dumnezeu și să vadă în El pe Cel ce se îngrijește de orice nevoie a noastră, cu atât mai mult cu cât datorită crizei economice, Statele Unite trec printr-o perioadă de mari provocări. Rugăciunea ei este ca toți să se apropie și mai mult de Creator, indiferent pe ce valuri îi va purta viața.