7_copy

7_copySărbătorind 100 de ani de istorie aeronautică a Aeroportului Bucureşti Băneasa, spectacolul aviatic din acest an a reuşit, în premieră pentru Bucureşti, să aducă două dintre cele mai faimoase formaţii de acrobaţie aeriană din lume: Frecce Tricolori (Italia) şi Turkish Stars (Turcia).

Frecce Tricolori reprezintă Forţele Aeriene ale Italiei şi este cea mai mare formaţie de acrobaţii aeriene, evoluând cu 10 aeronave, la o viteză de aproape 900 de km/h. Piloţii care aspiră la calitatea de membru al prestigioasei Frecce Tricolori trebuie să aibă cel puţin 750 de ore de zbor pe un avion cu reacţie.

Turkish Stars face parte din Forţele Aeriene ale Turciei şi este unica formaţie din lume care evoluează cu 8 avioane de luptă supersonice. Trupa a obţinut statutul de escadrilă în 1993 şi este considerată cea mai tânără echipă supersonică de acrobaţii aeriene din lume.

George Rotaru de la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti ne-a asigurat că “spectacolul va ramâne cu siguranţă în amintirea participanţilor: 70 de nave, peste 100 de piloţi şi au fost executate peste 15 ore de zbor.” Cele două zile de evenimente a strâns peste 50.000 de spectactori, care s-au bucurat de intrare liberă. În cele două zile, Aeroportul Bucureşti Băneasa a găzduit şi prima expoziţie de aviaţie generală din România – General Aviation Exhibition, unde au fost expuse diferite tipuri de aeronave, de la avioane ultrauşoare la business jet-uri. Programul evenimentului a inclus zboruri de agrement pentru public, demonstraţii de aeromodele, dar şi spectacole de muzică şi entertainment.

Andreas Soro de la echipa italiană “Frecce Tricolori” ne-a dat câteva detalii din reţeta formării unei echipe de talie internaţională, cum este echipa pe care o repezintă.”În 5 sau 6 ani nu veţi mai găsi aceiaşi piloţi. În fiecare an avem 1 sau 2 piloţi care vin din escadroanele de luptă ale forţelor aerieine italiene şi rămân în Frecce Tricolori 5 sau 6 ani. De obicei avem 25 de spectacole în Italia şi 5 sau 6 în străinătate într-un an iar echipele de acrobaţie aeriană nu se opresc din antrenament tot timpul anului. Iarna avem 2 sau 3 antrenamente în fiecare zi, în fiecare săptămână  şi durează câte 35-45 de minute.În timpul iernii avem 1 sau 2 piloţi care vin în echipă şi trebuie să-i pregătim pentru sezonul de vară.”

Alţi participanţi la programul evenimentului au fost “The flying Bulls”(Italia), JURGIS KAIRYS (Lituania), primul pilot de acrobaţie din lume care şi-a pilotat avionul cu manevrele specifice pilotării unui elicopter, FORŢELE AERIENE ROMÂNE, AEROCLUBUL ROMÂNIEI, IACĂRII ACROBAŢI si INSPECTORATUL GENERAL DE AVIAŢIE AL MINISTERULUI ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR..