Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că Uniunea a finalizat programul economic pentru perioada 2014 – 2020 intitulat „Transilvania 2020” care prevede susţinerea cu fonduri europene a autorităţilor locale, a IMM-urilor şi a producătorilor agricoli.

Kelemen Hunor a declarat că UDMR a identificat şi alte priorităţi, printre care modernizarea infrastructurii rurale, finanţarea fermierilor, a investiţiilor în energii regenerabile,  finanţarea IMM-urilor care exportă, finanţarea recalificării profesionale.

„Am finalizat strategia economică a UDMR <<Transilvania 2020>> iar Consiliul Economic al Uniunii a dat, luni, undă verde acestei strategii. Priorităţile noastre sunt focalizate în trei direcţii – susţinerea autorităţilor publice locale, a IMM-urilor şi producătorilor agricoli. De asemenea, printre priorităţi se regăsesc   modernizarea infrastructurii rurale, finanţarea fermierilor, a investiţiilor în energii regenerabile şi cu eficienţă energetică,  finanţarea IMM-urilor care exportă, care sunt pe piaţă, finanţarea recalificării profesionale. Strategia a identificat 13 programe de finanţare prioritare din fonduri europene, pentru România şi Transilvania, şi nu este una cu caracter etnic, o strategie pentru maghiari şi una pentru români, dintr-un număr de 55 de programe. Sumele care vor reveni Românei în perioada 2014 – 2020 nu vor fi mai mici ca înainte, şi vor fi de circa 30 de miliarde de euro”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, absorbţia fondurilor europene în perioada 2007 – 2013 este „catastrofală”, iar în perioada 2014 – 2020 dezvoltarea societăţii va depinde mult de absorbţia fondurilor europene care trebuie atrase de la UE.

„Dacă vom reuşi să atragem fondurile europene în perioada 2014 – 2020 putem să contribuim la dezvoltarea comunităţilor locale şi a IMM-urilor şi să ajutăm fermierii. Această strategie ar putea fi pusă în cooperare cu toate forţele politice”, a precizat liderul UDMR.

Europarlamentarul UDMR, Winkler Iuliu, a declarat la rândul său în aceeaşi conferinţă de presă că strategia economică elaborată a ţinut cont de „proasta proiectare a structurii în care România a beneficiat de fonduri europene în perioada 2007 – 2013”.

„Am constatat că sumele pe anumite axe de finanţare europeană se epuizează foarte repede, şi că sunt alte axe în care există fonduri dar puţine proiecte. Noi am identificat programe pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a explicat Winkler.

Strategia „Transilvania 2020” va fi tradusă în limba română şi în limba engleză