IMG 2630

IMG 2630E 10 seara, luni, ziua când a sosit Sandy in New York. Suntem in “ochiul” lui Frankenstorm ceea ce înseamnă că vântul s-a mai potolit. Încă de ieri, nori plumburii s-au adunat asupra New Yorkului, făcându-l să persiste într-un amurg lung de două zile. Ieri se simțea profund calmul legendar dinaintea furtunii. Doar tractoarele și mașinile utilitare înșirate în Parcul Prospect anunțau că mustește ceva neobișnuit. Duminică la 7 seara rezidenții din zona A (Far Rockaway, Coney Island, Manhattan Beach în Brooklyn, Battery Park, Districtul Financiar in Manhattan) trebuia să evacueze zona. Tot cam pe-atunci s-au oprit toate mijloacele de transport în comun. Ieri dupămasă atmosfera era greoaie, cerul de un gri închis, marea agitată. Sandy era la 500 de mile de oraș. Lumea stătea la coadă la ”Frankenstorm essentials” cum a numit un magazin din Massachussetts cele necesare furtunii – apă, mâncare neperisabilă, hârtie igienică, lanternă, baterii. La beniznării erau cozi, lucru prea rar întâlnit in New York. Lumea era calmă.

Astăzi pe la două dupăamiaza, prezența lui Sandy se făcea deja simțită deși furtuna era încă la 300 de mile de New York. Lumina de amurg persista, un vânt puternic îndoia crengile copacilor și legăna mașinile parcate pe stradă. În Parcul Prospect din Brooklyn căzuseră câțiva copaci. O cracă a cazut peste o sportivă care s-a gândit că e o idee bună să faca jogging în parc pe vreme de furtună. Rafale de vânt împrăștiau ploaia măruntă în toate direcțiile, împreună cu frunzele smulse din copaci sau ridicate de pe pământ. Lângă Podul Verazano care leagă Brooklynul de Staten Island, vântul împingea valuri spumoase de-a lungul Râului Hudson. Dincolo de Verazano, pe promenada paralelă cu șoseaua de centură Belt Parkway, newyorchezi aventuroși se amuzau de valurile imense care se izbeau in bordura de beton, spărgându-se în ziduri spectaculoase de spumă înalte de 4-5 metri și revărsându-se cu furie peste mal. O distracție care a costat-o un drum cu ambulanța la spital pe o doamnă neatentă izbită de un asemenea val și aruncată pe ciment. Alți spectatori inconștienți se rezemau de balustrada joasă pentru a-și face o poză tare. În Coney Island pe promenada ceare se întinde kilometri întregi de-a lungul plajei, alți curioși priveau spre marea furioasă care se făcuse maro, facând poze și minunându-se cum apa trecea cu ușurință peste dunele protectoare de nisip construite de escavatoare cu o zi înainte. Nu departe de plajă, sub niște pungi și cartoane, dormeau două persoane fără adăpost. Pe înserat, poliția care înțesea promenada a rugat politicos pe gură-cască să părăsească zona. Furtuna devenise mai puternică.

Tot în sudul Brooklynului, numeroase străzi erau inundate cu apa revărsată din mare. Mașinile aveau roțile deja scufundate, și apa era la câțiva centimetri de intrarea într-un bloc. Crengi rupte și copaci căzuți erau la ordinea zilei în tot cartierul.

Deși Sandy nu mai era un uragan ci doar o furtună tropicală (apoi un ciclon), vântul vâjâia puternic, umflând apele, revarsându-le în cartierele New Yorkului, doborând copaci și linii de înaltă tensiune, provocând pene de curent extinse. Luni la 10 seara, în jur de 2.1 milioane de oameni rămăseseră fără curent electric în statul vecin New Jersey. Tot în statul vecin, primarul orașului Atlantic City, oraș situat pe malul oceanului cunoscut pentru cazinourile sale, era criticat vehement deoarece a ignorat evacuarea rezidenților, punându-le viața în pericol. Mulți au rămas blocați în mijlocul apelor și câteva adăposturi din oraș fuseseră inundate.

La televizor canalele au transmit în direct evoluția furtunii. Iar pe Facebook, tot în direct, se încarcă mesaje din diferite părți ale orașului, cu pozele de rigoare. Prin social media am văzut cum East River a avansat până la treptele unor blocuri din Queens și a inundat partea de est a Manhattanul. După două ore, aceiași amici din Manhattan au postat poze arătând tuturor cum apa urcase deja de la câțiva centimetri la peste un metru si un sfert.

Marți Bursa din New York va rămâne închisă, a doua zi la rând, un eveniment rar, doar la 11 septembrie bursa a fost închisă 4 zile consecutive. New Yorkul se pregătește de o noapte furtunoasă, vom adormi cu toții în vâjâit de vânt, zăngănit de ferestre și scărțâit de crengi. Așteptăm cu nerăbdare legendara vreme senină care se instalează după asemenea furtuni.