broken heart 2

broken heart 2“În curtea cu păsări s-a îmbolnăvit cocoşul. Nimeni nu mai credea că va mai ajunge a doua zi să mai cânte. Despărţirea era iminentă. Găinile erau îngrijorate. Ele credeau că soarele nu va mai răsări dacă maestrul lor nu-l va mai chema. A doua zi însa ele au vazut şi au înţeles: soarele a răsărit ca în fiecare altă zi şi nimeni şi nimic nu l-a oprit” (Poveste persana)

 

Este relativ ușor să te îndrăgostesti, dar este foarte dificil sa treci prin furcile caudine  ale despartirii.De cele mai multe ori, despărțirile sunt dureroase și lasă urme adânci în sufletul celor care își despart drumurile. Din păcate, se întâmplă destul de des; sunt statistici care arată un raport de 2:1 în ceea ce privește raportul căsătorii/divorturi, adică la două căsătorii, apare și un divorț. Probabil, statisticile sunt asemănatoare și în cazul  despărțirilor  care apar în cuplurile care nu au legat oficial “nodul” dragostei lor. Orice despartire, însă, este doar o batalie pierduta pe câmpul de luptă al vieții…nu înseamnă și pierderea razboiului.

 

 

 

Când o relație atinge punctul “exit”, se termină doar un capitol din viața ta, însă, povestea vieții tale continuă. Când partenerul/partenera decide să închidă ușa și să tragă obloanele, nu încerca să forțezi mâna destinului, nu încerca să te uiți pe gaura cheii, sau după obloane, sperând că, poate, cumva ușa se va redeschide. De obicei, aceasta rămâne închisă. În puține cazuri se redeschide, dar, atunci șansele ca relația să se reînnoade și să se reaprindă, cu aceeași intensitate, sunt minime. Ața înnodată nu are, niciodată, tăria unui fir de ață fără alterări.

Când o relație, o poveste de dragoste, ajunge la punctul terminus, de regulă, cel puțin una dintre părțile afectate (câteodată ambele) trece prin mai multe faze, până va reuși să depășească acest nefericit eveniment și să vadă că în jurul său mai există alte uși deschise care așteaptă să fie puțin împinse. “Cu cat iubirile au fost mai inflacarate, cu atat despartirile sunt mai reci”…si aici il citez si sunt de acord cu Socrate.Primul impuls, când ți se spune “bye-bye“, este să fii “in denial“, adică nu îți vine să crezi ceea ce se întamplă, negi realitatea… . Crezi că este un vis urât, un coșmar, din care îți dorești să te trezești. Însă, realitatea este alta…chiar se întâmplă.

După ce realizezi că “it is over“, începi să te întrebi unde, când și cum ai greșit. Începi să-ți reproșezi anumite momente care ar fi putut sta la baza acestei despărțiri.
Regretele, aceste junghiuri ale conștiinței, te macină și nu îți dau pace. Începi să te torturezi și să-ți reproșezi conduita din relația care a luat sfârșit.

Uneori, în urma eșuării unei relații ești încercat de către sentimente de ură îndreptate către persoana care a închis ușa relației. Aceasta este etapa prin care trec aceia care nu vor să realizeze că s-a terminat, și se învinovățesc pentru acest deznodământ nefericit.
Toate aceste tribulații și frământări te pot trimite într-o depresie clinică, din care cu greu îți vei reveni. Cu cât ieși mai rapid din această stare, cu atât mai repede îți vei reface echilibrul emoțional și vei putea să îți redresezi corabia emoțională aflată în derivă.

Odată trecut acest moment de negare si de ură, intervine o altă etapă: indiferența. Începe, încet-încet, să nu îți mai pese și să devii indiferent. Realizezi că nimic nu se mai poate schimba și că viața mege mai departe. Astfel, reușești să pui punct acestui trist capitol și să te pregătești pentru un nou început, un nou capitol al vieții tale. Eventual, vei învăța din greșelile tale (dacă ai greșit undeva) și vei evita acele greșeli în relațiile viitoare. Dar, nu vei reuși să faci schimbări majore în caracterul tău, care este în mare proporție definit. Cu toate acestea, dispui de cunostințele și experiența necesare ajustărilor, care, într-o relație viitoare îți sunt de folos.

Încerci să înveți din relatia încheiată, păstrezi momentele frumoase și elimini resentimentele, sau, asa cum spunea si Victoria Holt: “Niciodata sa nu regreti nimic. Daca ceea ce ti s-a intamplat a fost frumos, atunci ai avut ceva minunat.Daca ceea ce ti s-a intamplat a fost rau, atunci a fost experienta” În acest fel îți despovărezi sufletul de durerile acumulate în timp. Cu sufletul ușurat si cu mintea lucidă ești pregătit să întorci pagina…..un alt capitol începe. NU te mai uiți pe gaura cheii, ci începi să zidești acea ușă închisă. Noi uși așteaptă să fie dechise.Este momentul în care oficial spui “good bye” relației destrămate și spui “hello” alteia care este pe cale să îți bată la ușă…

Undeva, rătăcită printre miliardele de persoane, se află cineva care te va completa, care se va adapta stilului tău de viață ( este valabilă și reciproca), care o să te înțeleagă și te va accepta asa cum ești, fără a încerca să te schimbe din temelii. Totodată, și tu, la rândul tău, nu vei încerca să îți impui regulile și tabieturile tale asupra persoanei de lângă tine. Vestea bună este că suntem 7 miliarde de oameni pe Terra. Nu este nevoie decât de o singură persoană, din câteva miliarde, cu care să reîncepi un nou capitol din viața ta, și cu care să speri că vei rămâne pentru mult timp; la bine, dar mai ales la rău.

Life goes on…soarele va răsări și mâine…