fericirea

fericireaFericirea este un fluture, care, atunci când este urmărit, este întotdeauna la un pas de a fi prins, dar dacă stai liniştit, se poate aşeza pe tine.Nathaniel Hawthorne

Ce este fericirea? Ce te face fericit? De cate ori nu ne-am pus aceasta intrebare?Ati gasit reteta fericirii?

Pe aceasta tema s-au scris carti, s-au scris dizertatii ample si sunt sigur ca multe din randurile pe care le voi scrie, au mai fost scrise si de altii dinaintea mea, dar simt nevoia catartica de a-mi exprima propria-mi opinie. Un lucru insa este cert: nu exista reteta universala, sau un tratat despre fericire care poate fi citit, asimilat si pus in practica!

Fericirea este inodora, insipida, incolora si amorfa…este ceva intangibil, ceva care nu se serveste la pachet si nu se poate stoca…dar dupa care alergam toata viata. Fericirea, precum dragostea si sanatatea, nu se poate cumpara cu bani, nu se face bart, nu se vinde la taraba, ci se dobandeste individual, se traieste personal si nu are o reteta universala. Nu te uita peste gard, nu cauta fericirea in gradina vecinului…fericirea se afla in ograda ta.

Alexandre Dumas spunea: „Nu exista nici fericire, nici nenorocire pe lume; exista doar compararea unei stari cu cealalta, si atata tot. Doar cel care a simtit nefericirea cea mai cumplita e in stare sa simta cea mai mare fericire” Cel care a suferit o mare nenorocire, este cel mai bun arbitru al fericirii, el stie sa aprecieze si sa gaseasca momente de fericire in cele mai banale lucruri si situatii. Ea se poate gasi si intr-un simplu firicel de nisip, o adiere de vant, un ras de copilas,torsul sacadat al unei pisici, o plimbare prin ploaie, zambetul unui copil, un rasarit sau un apus de soare, o plimbare descult pe plaja, sau o bataie cu perne cu partenerul tau sau copiii tai. Sau, poate fi o culoare, un sunet, o atingere de mana, orice angajeaza si bucura sufletul , poate creea momente de fericire.

Noi cautam cu totii fericirea, insa fara sa stim unde este, ca si acei betivi care isi cauta casa, stiind confuz ca au una pe undeva”- Voltaire. Dar odata gasita, am vrea sa nu ne mai trezim din mahmureala fericirii si sa transformam aceste momente de fericire intr-o stare permanenta.

Fericirea nu este o destinatie, nu are gara, nu are statie…este un drum presarat cu placeri marunte.

Fericirea poate fi vazuta ca o stare de euforie de moment, datorata unei situatii in care am realizat ceva extraordinar sau o stare de multumire de moment. Pentru ca sa ne simtim impliniti emotional, trebuie in primul rand sa fim sanatosi si sa aveam un oarecare confort financiar.

A nu se confunda fericirea cu bucuria, o stare de moment de scurta durata, un sprint pe 100 de metri, pe cand fericirea, este o stare de lunga durata, un maraton daca vreti. Bucuria poate fi anticamera fericirii, toti avem parte de momente agreabile si placute care ne da o stare de bine si este necesar sa constientizam aceste momente scurte si efemere , pentru ca ne duc catre poarta fericirii.Fiecare dintre noi are o viziune personala asupra fericirii si de aceea nu se poate da o reteta a fericirii, care sa fie aplicata de catre toti si sa se obtina aceleasi rezultate.

Fericirea fiecarui indivd depinde cat de evoulat sau invoulat este sau cat de inteligent sau mai putin este. Toti avem momente de fericire si conteaza sa stii sa te bucuri de ele cat timp poti. Sunt persoane care au un sablon mental cam cum ar trebui sa arate fericirea si aceste persoane nu sunt fericite nici in cele mai frumoase clipe, pentru ca ei tind si spera la ceea ce nu au si nu realizeaza ca aceste clipe de bucurie sunt trepte catre fericire.Bucura-te de ce ai, cand poti si cum poti!

Dragostea poate aduce momente de fericire atunci cand partenerii sunt independenti si se iubesc in proportii aproximativ egale. Banii aduc si ei clipe de fericire, dar nu sunt un panaceu care sa-ti asigure o fericire pe termen lung.

Fericirea exista pentru ca tristetea exista. Nu pot exista una fara cealalata…pentru ca altfel cum am mai cunoaste ce este fericirea si cu ce se mananca? Trebuie, ca in orice, sa existe un opus…bun-rau, viata-moarte, cald-rece, frumos-urat, prost-destept, etc.

Se zice ca iubesti cu adevarat persoana de langa tine, atunci cand ai fi in stare sa o lasi sa plece de langa tine pentru a-si cauta fericirea, in cazul in care nu ar fi fericita cu tine.Acest lucru ar fi ultima dovada de iubire si de lipsa totala de egoism.

„Fericirea cuprinde cinci parti. O parte este a lua hotarari bune; a doua este a avea simturi bune si sanatate trupeasca; a treia este reusita in ceea ce intreprinzi; a patra-i reputatia printre oameni si a cincea, abundenta de bani si a bunurilor folositoare pentru viata” – Platon