8) Vreau să cumpăr o proprietate imobiliară. Cu cine să vorbesc întâi, cu un agent imobiliar (Real Estate) sau cu un agent ipotecar (mortgage broker sau banker)?
Există mai multe nivele în evoluţia “mentală” de la poziţia de “chiriaş” la cea de “proprietar”: 1) m-aş gândi să…; 2) m-am hotărât să…, şi 3) acum cumpăr o casă. Cu excepţia fazei 3), în care aveţi nevoie imediată de un agent imobiliar care să vă ajute la redactarea documentelor legale necesare şi să vă explice implicaţiile prezente şi viitoare ale acţiunilor părţilor contractuale, în primele două faze puteţi aborda în egală măsură un agent imobiliar ca şi unul ipotecar. În final, veţi avea nevoie, oricum, de amândoi. În funcţie de aspectul care vă preocupă mai mult (financiar sau imobiliar), căutaţi specialistul care să vă poată răspunde cât mai detaliat la întrebările dumneavoastră. Un sfat: evitaţi să-i alegeţi separat! Ca şi în celelalte domenii, şi în business-ul imobiliar este vorba de o muncă în echipă. Am văzut multe contracte nerealizate din cauza neînţelegerii dintre agentul imobiliar şi cel ipotecar. Este bine ca cei doi să fie parteneri de afaceri, să-şi cunoască ca­lităţile, posibilităţile şi limitele. Cu cât Contractul dumneavoastră este mai complex, cu atât mai mult va necesita o colaborare strânsă între toţi membrii participanţi, agentul imobiliar şi cel ipotecar fiind cei mai importanţi. Odată identificat şi acceptat unul din ei, cereţi să vă facă cunoştiinţă cu celălalt. Vă veţi face un mare serviciu, prin crearea unui nucleu de echipă care să servească exclusiv intereselor dumneavoastră.

Termeni
Asbestos – fibră minerală obţi­nută din masa pietroasă; există mai multe tipuri de fibre de asbest, toate fiind rezistente la distrugere sau degradare; folosită pe scară largă în industria electro-casnică şi instalaţii pentru rezistenţă la temperaturi înalte şi calităţi termo-izolante; Agenţia pentru protecţia mediului (EPA) a descoperit că cei care sunt expuşi la contact prelungit cu fibre de asbestos, dezvoltă, într-un procent mai ridicat, cancer pulmonar şi de stomac; agenţii imobiliari şi vânzătorii în cunoştiinţă de cauză, trebuie să declare potenţialilor cumpărători prezenţa fibrelor de asbestos pe proprietatea în discuţie.
As is – specificaţie în Contractul de vânzare/cumpărare prin care părţile acceptă condiţia finală a proprietăţii ca fiind cea de la data semnării contractului, fără revizuiri ulterioare; cumpărătorul îşi păstrează dreptul de a inspecta proprietatea şi de a anula contractul în cazul identificării unor condiţii tehnice nesatisfăcătoare; “as is” nu oferă acoperire legală pentru omiterea unor date tehnice care au impact asupra va­lorii şi siguranţei proprietăţii.
Asking Price – preţul cu care o proprietate este pusă la vânzare; acest preţ, ca şi orice aspect referitor la proprietatea imobiliară, este negociabil; într-o piaţă puternică, preţul poate escalada prin oferte multiple simultane, în timp ce într-o piaţă slabă, preţul poate fi redus prin negocieri.
Assessed Value – Valoarea estimată de către Biroul de Evaluare (Assessor’s Office) al County-ului în care se află proprietatea; această va­loare este reajustată anual şi pe baza ei se stabileşte taxa pe proprietate care va fi plătită la începutul anului următor; această valoare estimată este stabilită prin comparaţie cu alte proprietăţi similare care au fost vândute recent în cartier sau pe baza valorii declarate la cumpărarea sau refinanţarea proprie­tăţii în cauză; valoarea estimată de către Biroul de Evaluare poate fi contestată dacă aveţi date contrare celor obţinute de către County.

Pentru detalii sau alte întrebări pe teme legate de activităţi imobiliare, împrumuturi bancare sau evaluări de proprietăţi, vă rog să-mi scrieţi pe adre­sa Florian.stammăwellsfargo.com