NOTA: Am primit acest material de la un profesor cu multi ani de activitate in invatamint. Imi rezerv dreptul de a nu-i da numele, la rugamintea domniei sale, pentru a nu se naste animozitati sau chiar repercursiuni. Redau mai jos, integral materialul primit. Madalina Corina Diaconu
_____________________________________________________________________
Sunt acte mari de corupţie şi inadvertenţe în învăţământ, care trebuie să fie ştiute, dezbătute şi îndreptate. Să parcurgem cu răbdare anii de la Revoluţie … până în prezent şi să vedem cum stau lucrurile.
1. Numirea directorilor de şcoli pe criterii politice; De ce politic?
Au ajuns barmane să fie directoare de şcoală sau instructori auto să conducă o instituţie de învăţământ. Un director trebuie să fie un model, o persoană demnă, să se impună nu prin ton, nici relaţiile de partid, ci prin exemplul personal.
2. Numirea inspectorilor şcolari pe criterii politice; De ce politic?
Inspectorul trebuie să fie o somitate în materie, nu toate râsurile inspectori, plătesc o cotizaţie de partid şi obţin drepturi. În ce ţară din lume mai este aşa ceva? Concursul trebuie să fie public, nu prin dosar, ci concurs de competenţă! Obligatoriu!!! Au fost numiţi ca inspectori de specialitate persoane care nu au avut vechime cel puţin cinci ani, aşa cum ar fi firesc.
3. Titularizarea pe catedre de profesori a educatoarelor şi învăţătoarelor cu facultăţi la fără frecvenţă, absolvite după 1990 … mulţi dintre ei “Spiru Haret“
Titularizarea este pe bază de dosar, nu concurs de competenţă; De ce aşa?
Ce facem cu tinerii absolvenţi, unii dintre ei foarte bine pregătiţi şi nu au pe ce să mai concureze, având în vedere şi fenomenul foarte grav care se întâmplă în învăţământ, e vorba de titularii de la ţară, care fac schimb de catedră cu titularii din oraş, totul se ridică la o sumă de 150-200 de milioane, la mica înţelegere… Susţin inspectorii şcolari că totul este legal, au găsit o portiţă… NU ESTE LEGAL ! E DOAR O AFACERE A CELOR DE LA CADRE, ÎN CÂRDĂŞIE CU DIRECTORII ŞI CADRUL DIDACTIC INTERESAT ! Este legal, când persoana care face schimbul, va locui cu adevărat în cătunul respectiv. Cum să nu părăsească ţara toţi cei buni? La ce asistă aici ?
Acordarea titlului de profesor la grădiniţă şi învăţământul primar;
Era corect ca învăţătoarele şi educatoarele care au absolvit facultatea să se numească institutoare / institutori; Ele au salariul mai mare decât un profesor. Au vechime, lucrează de la 18 ani, acum sunt plătite cu studii superioare. În Germania se numeşte profesor doar cel care predă la Universitate !!!
5. Generalizarea liceului, suprimarea şcolilor profesionale şi a celor de ucenici. Sunt elevi care vin de la învăţământul primar şi nu ştiu să scrie sau să citească corect, nu stăpânesc tabla înmulţirii. Ei trec clasa… dacă rămân repetenţi e posibil să se comaseze clasele, e necesar să fie mulţi în clasă, chiar 37 sau 38 de elevi !!! Ce zice OMS de numărul de elevi care respiră într-o clasă? Sunt licee la care media de intrare este sub nota 5. Să zicem… 3 sau 4 şi ceva. Elevii respectivi termină liceul în acelaşi mod, promovează în fiecare an, pentru că s-ar micşora numărul elevilor din clasă, lucru care ar duce la comasare şi la dispariţia unor catedre. Prin urmare, ajung la BACALAUREAT fără să stăpânească scrisul şi cititul. Aşa se explică numărul mare al celor care au luat note sub cinci.
6. Acordarea gradaţiilor de merit pe clientelă politică sau cumetrii; Ele nu reflectă adevărul !!!
7. Cursuri de perfecţionare plătite, un cadru didactic ajunge să facă şi patru sau cinci cursuri pe an. Sunt cadre didactice care plătesc într-un an şcolar 20.000 milioane pe cursuri / 2000 lei. Motivul ? Adună credite !!! Banii merg tot la stat, iar cei care fac pe “metodiştii” sunt racolaţi de la partidele politice.
8. Elevii participă la tot felul de concursuri plătite, ivite peste noapte, în spatele concursurilor, aflându-se tot ei, “cei care fac politica unui partid sau altul”, diplomele elevilor contează la gradaţiile de merit, aşa că nu mai încape vorba ce se întâmplă la competiţiile şcolare.
9. Se vând posturile pe bani grei, se cumpără subiecte, sunt numite persoane mediocre în posturile cheie. O facultate absolvită la fără frecvenţă spune destul.
10. Numirea în postul de inspector, fără să aibă o vechime minimă în specialitate, adică 5 ani.
11. Profesorii din învăţământul preuniversitar sunt foarte prost salarizaţi, pe când un profesor universitar ajunge chiar la 100 şi ceva de milioane. Un profesor din preuniversitar câştigă 9, 15, 16 milioane, în funcţie de vechime şi gradele didactice, adică 1500 sau 1600 lei. De ce ? Cadrele didactice din preuniversitar au o activitate impresionantă, o programă extrem de încărcată, activităţi extracurriculare fără număr, şedinţe cu părinţii, cursuri de pregătire, simpozioane, parteneriate, excursii, serbări, concerte, spectacole, teste predictive, teste finale, teste curente etc.
12. Sindicatele sunt doar nişte căpuşe, nu fac nimic pentru cadre, doar pentru ei. Îşi asigură funcţii pentru toată familia, apoi bat palma cu cei de la putere, după cum bate vântul.
13. Programa stufoasă şi manuale alternative de toată jena. De ce sunt necesare manualele alternative? O programă unică şi manuale sănătoase, fără atâţia şi atâţia autori!
14. Doctorate luate pe bandă, dar cu sume imense.
15. Există profesori în învăţământul universitar, care au câte două sau trei norme şi nu dau pe la cursuri; norma lor este de 6 ore pe săptămână!
16. Diferenţa imensă dintre salariul universitarului care citeşte cursul în faţa studenţilor (prelegere) sau nu-şi face orele şi profesorii din învăţământul preuniversitar care au o mulţime de activităţi şcolare şi extracurriculare.
17. Persoane care studiază în paralel trei facultăţi, cumpărând examenele.
18. Profesor care merge o singură zi la şcoală, în timpul unui semestru (probleme medicale), în ultimii cinci ani nu a obţinut măcar un premiu la un banal concurs, dar obţine gradaţia de merit!
19. Orice sesizare făcută la Minister se întoarce la judeţ, nimic nu este soluţionat, rămâne totul ca la început.
20. Lipsa de disciplină în şcoli, profesorul este lipsit de autoritate în faţa elevului şi a părintelui;
21. Nu există exmatriculare pentru gimnaziu, indiferent de abaterea disciplinară;
22. Elevii au ajuns să consume droguri, cazuri de viol în şcoli, părinţi din rândul elevilor, colegi de clasă …Domnilor politicieni, le-aţi furat copilăria!
23. Cazuri de profesori bătuţi de elevi;
24. Copiatul prin diferite metode;
25. Lipsa de preocupare pentru studiu;
26. Notarea cu calificative la învăţământul primar, greşit! În clasa a V-a sunt disperaţi când sunt notaţi cu 9, se înşiră toată familia, bunicii, mătuşile…Elevii trebuie obişnuiţi cu note, să lase ideea cu stresul, nu sunt conştienţi de lipsurile lor. Ştiu că au avut F.B. Asta însemna 9 sau 10, iar B se traduce prin 7 sau 8. Nota este sfântă! Este necesar să primească note, nu calificative, începând cu clasa a III-a.
27. Ţinuta extravagantă a elevilor, un profesor nu are voie să atenţioneze elevul, îl stresează !
28. Libertatea dată directorilor…ca şi când ar fi directori într-o şcoală particulară, construită din propriul buget.
29. Libertatea dată elevilor…
30. Persoane care sunt titulare prin judeţ, un cătun uitat de Dumnezeu, aduşi şi numiţi directori cu delegaţie, apoi se titularizează în şcoală fără concurs. JENANT !!! Director adus de la ţară, ca şi când în şcoala respectivă nu mai este nimeni capabil să conducă. Ajunşi aici, dar titulari în satul lui Păcală încearcă pe orice cale să-şi facă loc ca titulari în oraş, nu mai vorbim de metodele la care recurg în acest timp…
31. Salariul foarte mare al directorilor, plătiţi după numărul de elevi din şcoală. Directorii îşi însuşesc toate premiile câştigate de profesori şi pe baza acestor premii, culmea, sunt răsplătiţi cu gradaţii de merit, adică 25 % la salariu, pe o perioadă de cinci ani !